Linkuri accesibilitate

Început anemic de campanie electorală în regiunea transnistreană


Cine şi pe ce mizează în alegerile pentru Sovietul suprem şi în administraţiile locale?

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Început anemic de campanie electorală în regiunea transnistreană. Cine şi pe ce mizează în alegerile pentru Sovietul suprem şi în administraţiile locale? Ce spun experţii şi locuitorii regiunii. Şi… Chişinăul a lipsit de licenţă magazinele duty free din stânga Nistrului, suspectate de contrabandă cu ţigări.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Datoria la pensii și salarii în regiunea transnistreană ar putea atinge, la sfârșitul anului, 1 miliard de ruble transnistrene sau aproape 100 de milioane de dolari, a anunțat, vineri, responsabila de finanțe din Tiraspol Elena Ghirjul. În primele 8 luni ale anului, datoria administrației la plata pensiilor și a salariilor a fost de 580 de milioane de ruble. Potrivit prognozelor, a spus Ghirjul, situația, în timpul apropiat, nu se va schimba. Agenția Novosti Prodnestrovia o citează și pe responsabila de sectorul social, Oksana Bulanova, care a declarat presei că veniturile regiunii transnistrene „nu sunt suficiente decât pentru 70% din suma preconizată” (plății pensiilor și salariilor - n.r.). „Din venituri proprii acoperim doar 60% din suma necesară. Dispunem de o sursă de acoperire a deficitului – împrumuturile pe care le putem face, dar și acolo mijloacele sunt limitate”, a explicat Oksana Bulanova. Potrivit ei, deficitul lunar pentru achitarea integrală a pensiilor și salariilor în regiunea transnistreană este de 25 de milioane de ruble, sumă ce ar putea să acopere pensia lunară pentru 17 mii de persoane. Din cauza crizei economice, din februarie 2015, administrația transnistreană a redus cu 30% pensiile și salariile bugetarilor, suma respectivă fiind trecută la datorii.

Tiraspolul nu examinează chestiunea majorării vârstei de pensionare. Anunțul l-a făcut, vineri, responsabila de sectorul social din stânga Nistrului Oksana Bulanova, după ce presa moscovită a relatat despre intenția guvernului rus de a mări, din anul viitor, pragul vârstei de pensionare. Potrivit Oksanei Bulanova, citată de Novosti Pridnestrovia, nivelul de trai și durata vieții locuitorilor Transnistriei nu permit să se ia în considerare o creștere a vârstei de ieșire la pensie. În regiune, 30% din pensionari sunt bărbații, a căror durată de viață medie este de 67 de ani, în timp ce vârsta de pensionare la bărbați începe de la 60 de ani.

Administraţia de la Tiraspol se pregăteşte să reducă tarifele la gazele naturale pentru întreprinderile regiunii transnistrene, indiferent de forma de proprietate. Este una din măsurile principale pe care le conţine pachetul anti-criză propus de guvernul local şi aprobat de liderul Evgheni Şevciuk. Pachetul, care abia urmează să ia şi o formă legislativă, prevede, între altele, reduceri de 50% la gaze, în cazul în care companiile îşi sporesc, proporţional, contribuţiile la plata impozitelor în buget. Întreprinderile din stânga Nistrului achită un tarif, practic, de 2 ori mai mic decât preţul de achiziţie a gazelor livrate de Gazprom, iar populaţia – de aproape 5 ori ai mic. Datoriile regiunii transnistrene faţă de Gazprom sunt de aproape 5,5 miliarde de dolari.

Din pachetul de măsuri anticriză face parte şi reforma fiscală pe care guvernul speră ca Sovietul suprem să o aprobe de urgenţă, aşa încât de la 1 ianuarie 2016 să intre în vigoare. Executivul spune că reintroducerea TVA va armoniza sistemul fiscal local cu cel din Federaţia Rusă. TVA este perceput şi în Republica Moldova, şi în ţările Uniunii Europene care sunt principalii parteneri comerciali ai Transnistriei, iar absenţa acestui tip de impozit, potrivit experţilor, ar fi una din principalele piedici pentru alierea la acordul de liber schimb dintre Moldova şi Uniunea Europeană, acord respins însă de administraţia din Tiraspol din motive geopolitice. Bruxellesul a oferit regiunii transnistrene o perioadă de tranziţie, lăsând în vigoare preferinţele comerciale până la sfârşitul anului, după care însă exporturile regiunii vor fi taxate.

Banca centrală de la Tiraspol spune că nu vede motive serioase pentru devalorizarea rublei transnistrene ca instrument de depăşire a crizei bugetare. Şeful adjunct al băncii, Vadim Stepanov, a spus, miercuri, într-o emisiune la postul TV oficial din Tiraspol că raportul de 11,1 ruble transnistrene pentru un dolar, menţinut constant în ultimii ani, ar fi optim pentru locuitorii regiunii. Un alt invitat, responsabila de domeniul economic Inna Linnik a spus că guvernul nu a recurs până acum la devalorizarea rublei ca să păstreze veniturile populaţiei. Reducerea cu 30% a pensiilor şi salariilor bugetarilor este o măsură mai eficientă decât devalorizarea rublei, a spus şefa adjunctă de la economie.

Vineri, 18 septembrie, a avut loc cununia religioasă a liderului administrației transnistrene Evgheni Șevciuk cu fostul ministru de externe din Tiraspol Nina Ștanski. „Ceremonia a avut loc după canoanele ortodoxe, în biserica dintr-un sat îndepărtat din raionul Camenca al Transnistriei”, se spune într-un comunicat de presă al administrației lui Șevciuk. Liderul transnistrean și-a anunțat intenția de a se căsători cu Nina Ștanski pe 31 august, în conferința de presă dedicată celor 25 de ani de la separarea autoproclamată a regiunii de Republica Moldova, marcată pe 2 septembrie.

Șeful ad interim al externelor din Tiraspol Vitali Ignatiev a declarat că relațiile cu Chișinăul se răcesc progresiv din vina autorităților moldovene. În primele sale declarații de presă, vineri, după preluarea funcției, Ignatiev a sugerat că Republica Moldova ar recurge la șantaj și amenințări în negocierile cu Tiraspolul. Drept exemplu, el a numit decizia recentă a Chișinăului de a interzice mașinilor din regiuni autoproclamate să treacă frontiera cu Ucraina. Guvernul moldovean a explicat însă că măsura e mai veche și că abia acum ar fi intrat în vigoare anumite angajamente internaționale. Vitali Ignatiev a mai zis că părțile în conflict, totuși, au experiența găsirii unor soluții pozitive, cum a fost și reluarea circulației trenurilor marfare în 2012. Ignatiev a menţionat rolul mediatorilor și observatorilor în negocieri şi nevoia părţilor de a găsi soluţii pozitive, urmând așa-anumita tactică a pașilor mici. Vitali Ignatiev a reconfirmat şi vectorul strategic proclamat de administraţia regiunii – apropierea de Federaţia Rusă, în ciuda piedicilor cauzate în acest sens de criza ucraineană. Amintim, în procesul de negocieri, Tiraspolul pune accent pe rezolvarea problemelor sale curente economice și sociale, dar respinge, la fel ca și Moscova, propunerea Chișinăului privind elaborarea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană.

În sudul regiunii transnistrene, vânătorii au semnalat, în premieră, prezenţa şacalilor – un animal sălbatic atipic pentru această regiune. Şacalii au fost văzuţi în repetate rânduri, iar unii chiar au fost împuşcaţi de vânători, a spus, citat de presa locală, un responsabil de mediu Igor Popov. „Este un areal atipic pentru şacali, care au apărut în Ucraina în anii 60 ai secolului trecut, iar acum au fost semnalaţi şi în raionul Slobozia”, a declarat oficialul de la Tiraspol.

Presa moldoveană a depistat patru persoane din Republica Moldova pe o listă neagră a Kievului, care a sancționat 400 de indivizi din cauza tensiunilor cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. ProTV Chișinău a găsit pe listă patru oameni pe care îi descrie drept moldoveni, între care politologul din regiunea transnistreană devenit adversar al regimului de la Tiraspol, Andrei Safonov. Kievul a împrospătat sancțiunile, miercuri, după decizia separatiștilor pro-ruși din estul țării să organizeze alegeri locale separate de restul Ucrainei. O oficialitate rusă a spus că Moscova va analiza consecințele noilor sancțiuni anunțate de Ucraina. Pe lista neagră figurează parlamentari ruși și lideri ai rebelilor, precum și companii ca Aeroflot, sau bănci ca Bank of Moscow și Gazprombank.

Protestele de la Chișinău au fost cauzate de proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea încerca să le folosească din interes geopolitic, a afirmat ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer, într-un interviu acordat Europei Libere. „Oamenii ies în stradă când se satură de ceva. Cred că acest ceva trebuie privit în primul rând în context local: nu este un protest geopolitic, ci unul cauzat de felul cum le este guvernată țara și de dorința de a vedea altceva”, a spus Baer, adăugând că în opinia sa autoritățile ruse vor încerca și încearcă deja prin propagandă și alte mijloace să folosească sau să manipuleze acest protestul.

***

Europa Liberă: Pe 29 noiembrie, în nerecunoscuta republică nistreană vor avea loc alegeri în Sovietul suprem, combinate, în premieră, cu alegerile locale. Campania a început pe 3 septembrie, a doua zi după ce regiunea a marcat 25 de ani de la separarea autoproclamată de Republica Moldova. Ajunul campaniei a fost umbrit de o decizie a executivului prin care comisia electorală centrală a fost obligată, în ciuda protestelor sale, să se mute în alt sediu, într-un termen restrâns, ceea ce mai mulţi observatori au interpretat ca pe un semn al luptelor care se dau în culisele puterii la Tiraspol pentru controlul asupra proceselor electorale şi a viitorului legislativ. Între timp, potenţialii candidaţi nu par să se grăbească să se înregistreze. Un comunicat de presă al comisiei electorale anunţa că primul candidat a fost înregistrat abia pe 14 septembrie, iar până la acea dată şi-au depus dosarele spre examinare alţi 22 de potenţiali candidaţi în alegerile pentru Sovietul suprem. Europa Liberă i-a întrebat pe mai mulţi locuitori din Tiraspol dacă vor merge la alegeri şi dacă sunt potenţiali candidaţi pentru care şi-ar da votul:

Нет их. Не видим. Не то что перспектив, но никакого претендента, кроме нашего сегодняшнего. Мы, например, сами не отсюда, мы с Слободзейского района, и там человек, который баллотируется – да, мы за него будем. Василатий Олег. Это он. Молодой, перспективный, интересный, сам родился в Чобручи, заботится, делает что-то. Уже приятно.

Я не голосую. У меня свои убеждения есть. Лет десять уже не голосую, не хожу. Ничего не поменяется, абсолютно. Чувствую сомнения людей, но я не придерживаюсь такого взгляда. Не голосую. Просто-напросто.

Конечно же, пойду. Как без этого? Это долг каждого приднестровца. В целом от мнения всех соберется какая-то единая картина – что и как народ хочет этим добиться.

Еще и не было кампании никакой – в смысле, за кого голосовать. За президента, или за местные выборы? У нас есть такой депутат Глицас, нас пока он устраивает. Ну, дорогу сделал, порядок у нас есть, свет провели на улице, хорошо, там у нас частный сектор… Пока нормально.

Я пойду голосовать, но пока не знаю, за кого. Откровенно говорю. Я познакомлюсь с программой, вспомню, кто что и как… И хотелось бы действительно увидеть его в работе. А в работе я так знаю, в Верховном совете много знакомых, много моих воспитанников там работает. Ну, знаете, там уже настолько сработаны, как я смотрю, как вот работают ребята – будут изменения, но, по-моему, небольшие.

Ой, вы знаете – нет, я не пойду на выборы. У меня совсем другие заботы сейчас, очень много. Поэтому я не думаю, что я пойду на выборы. Может, пойдет взрослое население, люди старшего возраста, которые действительно переживают по этому поводу, думают. Действительно, у меня просто нет времени. Есть другие заботы, понимаете, более важные…

Мы не знаем даже, какие будут кандидаты, не слышали и не можем даже предположить, за кого голосовать. Пойдем, потому что будет решаться судьба нашего государства. Мы хотим принимать в этом участие.

Пойдем, потому что считаем это нужным. Потому что мы живем здесь, в Приднестровье.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare, pe străzi din Tiraspol.

***

Europa Liberă: Despre specificul campaniei electorale în stânga Nistrului şi miza alegerilor în Sovietul suprem şi în administraţiile locale am stat de vorbă cu jurnalistul şi politologul din Tiraspol, stabilit la Chişinău, Ernest Vardanean.

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Alegerile în Sovietul suprem au loc o dată la cinci ani, conform sistemului uninominal. Spre deosebire de Republica Moldova, în Transnistria sunt 43 de circumscripţii uninominale. Este o deosebire principială şi ea este hotărâtoare pentru modul în care este format Sovietul suprem – nu în baza listelor de partid ca în Moldova, ci mai curând prin selectarea unor personalităţi concrete.

În Transnistria nu se doreşte schimbarea acestui sistem, întrucât se crede că într-o republică atât de mică alegătorii trebuie să-şi cunoască la faţă candidaţii, iar aceştia să aibă ocazia să se manifeste în timpul campaniei electorale, iar după alegeri să demonstreze că pot să-şi transpună în viaţă promisiunile, aşa încât alegătorii să aprecieze dacă s-au ţinut de cuvânt sau nu.

Din această perspectivă, campania electorală în Transnistria cred că are o mai mare importanţă decât campania electorală în Moldova, pentru că foarte multe probleme sunt rezolvate la faţa locului anume de deputaţii în Sovietul suprem, uneori de aleşii în consiliul orăşenesc. Deci, am putea spune că Sovietul suprem este mai curând un parlament al unor oameni gospodari, adunaţi acolo datorită unor calităţi profesionale, unor merite personale şi aşa mai departe.

Formal, în Sovietul suprem nu există un principiu de formare a grupurilor şi fracţiunilor parlamentare, dar în realitate acesta există şi de la începutul anilor 2000 există o opoziţie, neoficială, dar foarte expresivă şi interesantă între gruparea partidului „Obnovlenie”, în spatele căruia se află compania Sheriff, şi aşa numiţii „Patrioţi” de care ţin şi apărătorii Transnistriei care au luptat în 1992, şi alte persoane care din diverse motive au o aversiune faţă de partidul „Obnovlenie” şi Sheriff .

O anumită perioadă, aceste trei grupări au păstrat un echilibru, cât timp la putere s-a aflat Smirnov. Odată cu plecarea lui Smirnov, situaţia s-a schimbat în mod esenţial. Partidul „Obnovlenie” a rămas, dar acum a trecut într-o opoziţie dură faţă de preşedintele Şevciuk, cel care fost cândva lider al partidului „Obnovlenie”. Despărţirea lor a fost neplăcută, formaţiunea practic l-a exclus din rândurile sale, el nu le-a iertat şi nu a uitat acest lucru, şi de atunci, de când a devenit preşedinte, între Sovietul suprem şi Şevciuk continuă această confruntare. Din această perspectivă, alegerile vor fi deosebit de importante şi, sunt convins, deosebit de murdare şi tensionate”.

Europa Liberă: Cum decurge campania electorală, apropo, ce metode sunt utilizate, şi pe ce este axată confruntarea între forţele politice?

Ernest Vardanean: „Formal, campania electorală în Transnistria a început pe 3 septembrie. Alegerile vor avea loc pe 29 noiembrie. Dar campania electorală, aş putea spune, a început înainte de termen, în ziua în care guvernul Transnistriei a acuzat compania Sheriff că nu mai achită impozitele la nivelul cuvenit, ca mai înainte, şi din cauza asta bugetul nu mai primeşte veniturile necesare şi, respectiv, pensionarii şi angajaţii bugetari nu-i mai primesc integral pensiile şi salariile.

Compania Sheriff a reacţionat cu o declaraţie, arătând prin cifre că acuzaţiile nu corespund adevărului, că în realitate compania Sheriff achită impozitele la fel ca înainte şi că, dimpotrivă, autorităţile transnistrene îi pun beţe în roate. În aşa fel, cu aceste acuzaţii, se poate spune că a demarat în trombă şi campania electorală.

Desigur că în Transnistria este o cu totul altă atmosferă ideologică decât în Moldova. În Moldova există o confruntare între forţele pro-europene şi cele pro-ruse, în timp ce în Transnistria forţele pro-europene pur şi simplu nu există, acolo toate forţele sunt pro-ruse. Problema constă în faptul că metodele administraţiei lui Şevciuk, aplicate şi în chestiuni economice şi sociale, şi în politica externă, aceste metode nu convin grupului „Obnovlenie”.

Mai trebuie ţinut cont de un factor, mai bine zis de a treia grupare. Este vorba despre aşa-numita gardă veche, acea care a făcut parte din echipa lui Igor Smirnov. Spre exemplu, fostul ministru de externe al Transnistriei Vlari Liţkai, care mai face parte din garda veche, este de părere că echipa lui Şevciuk nu face nimic ca să rezolve aşa numita problemă „1 ianuarie 2016”. Este vorba despre expirarea preferinţelor comerciale asimetrice oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană şi care vizează şi Transnistria. Dar întrucât Moldova a semnat acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană odată cu acordul de asociere, iar Transnistria nu l-a semnat, rezultă că de la 1 ianuarie Transnistria ar putea pierde privilegiile în comerţul cu Uniunea Europeană. Toate privilegiile vor dispărea şi împotriva Transnistriei vor fi introduse tarife draconice protecţioniste. Economia Transnistriei, care şi aşa-i pe ultima suflare, pur şi simplu nu va rezista acestor schimbări.

Ironia sorţii, Transnistria pro-rusească este în proporţie de 70% orientată spre occident – am în vedere economia transnistreană. Prin urmare, nerezolvarea aşa numitei probleme „1 ianuarie” va însemna pur şi simplu o catastrofă economică şi industrială pentru Transnistria.

Şi iată, deci, pe de o parte, garda veche, iar pe de altă parte „Obnovlenie” acuză echipa lui Şevciuk că nu au rezolvat până acum această problemă. În plus, mai este şi faptul că salariile bugetarilor au fost tăiate, au fost tăiate şi pensiile, iar până acum acestea nu sunt compensate – problema durează de aproape un an, oamenii sunt hrăniţi cu promisiuni, dar compensaţii nu există până acum şi nici nu se ştie de unde or să apară.

Prin urmare, nu putem vorbi despre un specific ideologic al alegerilor parlamentare în Transnistria, mai bine zis nu-i vorba de ideologie în sensul clasic. Acolo nu există partide doctrinare, ci doar partide cu interese financiare-industriale, grupări, este vorba despre partide politice cu trăsături de clan, iar ideologia este una singură: Transnistria pro-rusă”.

Europa Liberă: Şi tot Valeri Liţkai sugera că plecarea doamnei Nina Ştanski din fruntea externelor de la Tiraspol ar avea legătură nu doar cu eşecurile guvernării Şevciuk şi cu adâncirea crizei economice, dar şi cu lupta electorală. Dumneavoastră, ce părere aveţi?

Ernest Vardanean: „Această versiune are, fără îndoială, drept la existență, din simplu motiv că dna Ștanski lucrează în echipa lui Evgheni Șevciuk încă de la începutul anilor 2000.

În 2005, când Evgheni Șevciuk a devenit seakerul Parlamentului transnistrean, Nina Ștanski a deveni principalul său consilier. În 2011, echipa lui Șevciuk, foarte puțin numeroasă la acea vreme, și, practic, fără vreo susținere financiară, a reușit o adevărată minune – să câștige în campania electorală.

Această victorie era văzută, în mare măsură, drept o consecință a efortului personal al Ninei Ștanski, a energiei și implicării sale. Fiind șefa stafului electoral a lui Șevciuk, ea a folosit faptul că republica are dimensiuni foarte reduse ca suprafață, și a mers, practic, din casă în casă pentru a face agitație electorală. În consecință, a avut loc o răsturnare de situație, ei reușind să-i învingă și pe Igor Smirnov, dar și pe Anatolii Kaminski - miza Moscovei în aceste alegeri. Anume în acest fel, partidul condus de Șevciuc a reușit să învingă, obținând în cel de-al doilea tur de scrutin - fantasticul scor de 75%.

În primul rând, acestea au fost primele alegeri mai mult sau mai puțin libere. Resursele administrative nu au mai “lucrat” în favoarea lui Smirnov, ci mai curând au fost de partea lui Kaminski. În consecință, a avut de câștigat însă același Șevciuk.

În al doilea rând, a fost o campanie în care Nina Ștanski s-a prezentat ca un manager destul de competent. Ceea ce nu putem afirma despre activitatea sa de diplomat. Este foarte posibil ca plecarea Ninei Ștanski în așa-zisa „funcție de soție” a lui Evgheni Șevciuk să urmărească scoaterea sa din această poziție vulnerabilă de diplomat, care o făcea până nu demult țintă a numeroaselor critici. Pe de altă parte, titlul de „primă doamnă” i-ar permite să devină, cel puțin, lider informal al staff-ului electoral. Întrucât, după cum am mai spus, urmează vremuri grele pentru întreaga echipa a lui Șevciuk, Transnistria e în campanie electorală pentru legislativul local, iar, peste un an, va avea loc și scrutinul prezidențial.

Urmează vremuri într-adevăr grele pentru Șevciuk, întrucât în primii ani după schimbarea puterii la Tiraspol era foarte comod să dai vina pe probleme moștenite de la fosta administrație a lui Smirnov și sa afirmi că timp de 20 de ani totul a mers prost, sau că de vină e Moldova sau Ucraina... Acum însă, la final de mandat, nu mai poți afirma aceleași lucruri. Nu poți repeta 4 ani la rând că toate merg prost, că „toți sunt răi, noi singurii buni, doar ca noi nu putem face ce vrem”, etc... Este imposibil. Oamenii înțeleg că sunt trași pe sfoară. Iată de ce echipa lui Șevciuk va avea foarte mult de lucru pentru a-i convinge pe oameni că această echipă poate schimba situația spre bine sau, cel puțin, poate face ceva real pentru a nu o lăsa să degradeze”.

Europa Liberă: Cât de verosimilă este schimbarea configurației Sovietului suprem şi în administrațiile locale?

Ernest Vardanean: „Cert este că Șevciuk va trebui să depună mari eforturi pentru ca în Sovietul Suprem să ajungă oameni care-i sunt loiali. Mă refer la partidul „Возрождение”/„Renașterea”, o formațiune destul de anemică în ultimii ani.

Și pentru că Transnistria nu este sistem pluripartidic, ci, mai curând, sistem al unei singure echipe, apare, respectiv, necesitatea de a promova anumiți oameni cu merite sau calități deosebite, care ar putea câștiga încrederea alegătorilor.

La rândul său, Șevciuk, amintindu-și parcă de cuvintele lui Stalin, care spunea că: "este important nu „pentru cine” votează oamenii, ci „pe cine” susțin", a decis să înceapă de departe un soi de atac asupra Comisiei Electorale Centrale, care a primit recent indicații să-și schimbe sediul.

Să forțezi comisia electorală să-și schimbe sediul cu numai trei luni înainte de alegeri - este aproape o catastrofă. Asta ar însemna să lași baltă toate treburile și pregătirile pentru alegeri. Să nu uităm că în această comisie (care numără 21 de membri) majoritatea, 11 persoane, îi sunt loiali partidului „Obnovlenie” și nu lui Șevciuk. Da, este o majoritate precară, dar este o majoritate. Fapt care nu-i prea convine lui Șevciuk, care încearcă acum să facă presiuni asupra celor din comisie, crezând că astfel îi va determina să-și schimbe simpatiile, iar, într-un final, să obțină rezultate frumoase în alegeri.

După cum ați remarcat și dvs., anul acesta, alegerile parlamentare coincid cu alegerile locale. Va fi un an dificil, deoarece, se pare, echipa lui Șevciuk va trebui facă față unei duble lovituri. Este vorba despre alegeri în consiliul local de la Tiraspol, alegeri pentru consiliile raionale și plus alegeri pentru Consiliul Suprem. Astfel spus, echipa lui Şevciuk va avea foarte mult de lucru și nu se știe deocamdată unde îi așteaptă cele mai mari pericole – la nivelul nivelul comisiei electorale centrale sau la nivelul fiecărei circumscripții în parte, unde se așteaptă lupte serioase”.

Europa Liberă: Şi totuşi, Sovietul suprem nu pare să aibă o greutate foarte mare în relaţia dintre ramurile puterii la Tiraspol. Evgheni Şevciuk şi executivul său oricum iau deciziile pe care şi le doresc, fără să ţină cont de obiecțiile deputaţilor, cum a fost aprobat, spre exemplu, în ultimii ani, bugetul regiunii. Şi atunci, de ce s-ar da o luptă atât de aprigă după cum spuneţi?

Ernest Vadanean: „Din cei 43 de deputați din Sovietul Suprem ușor peste 20 sunt considerați a fi loiali partidului „Obnovlenie”. Pentru o majoritate simplă este de ajuns, pentru a depăși veto-ul prezidențial, nu este însă suficient. Dacă nu mă înșel, în acest caz ar fi nevoie de 32 sau 33 de voturi, pe care cei din „Obnovlenie” nu le dețin însă. Este evident, deci, pentru a transfera această opoziție dintre Consiliul Suprem și președintele într-o direcție mai puțin imprevizibilă, este necesar ca una din părți să obțină această majoritate covârșitoare, să zicem, 33 de voturi.

Alegerile următoare vor fi deosebit de importante și din acest punct de vedere, deoarece ultimii cinci ani au arătat că acest Consiliul Suprem și acest Președintele nu vor reuși să găsească limbă comună.

Altfel spus, fie cei din „Obnovlenie” vor lucra foarte bine pe teren și vor lupta pentru fiecare vot în parte, fie Şevciuk, folosindu-se de resursa administrativă sau va fi reuși să inverseze situația prin lupta cu CEC, astfel încât „Obnovlenie” va pierde nu doar majoritatea covârșitoare, dar și pe cea simplă.

Menținerea majorității nesigure pe care o are la ora actuală partidul „Obnovlenie” nu este nicidecum un lucru ușor. Asta presupune destule dispute, ciorovăială, respingerea legilor și întoarcerea lor în Sovietul Suprem, supărări între Consiliul Suprem și președinte, și tot așa mai departe. Toate aceste lucruri trebuie să fie depășite, altfel, în următorii cinci ani, Transnistria prinsă în conflictul dintre legislativ și președinte”.

Europa Liberă: Cum ar putea influenţa alegerile locale şi în Sovietul suprem din regiunea transnistreană procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol?

Europa Liberă: „Este o chestiune importantă. Pentru că în realitate Sovietul suprem deţine anumite pârghii de influenţă asupra politicii externe, chiar dacă potrivit constituției transnistrene aceasta e trasată de preşedinte şi de ministerul afacerilor externe la indicaţia preşedintelui. Cu toate acestea, Sovietul suprem poate adopta, cu titlu de recomandare, anumite decizii la nivelul său. În ultimii ani ai guvernării lui Smirnov a existat o recomandare a Sovietului suprem despre întreruperea negocierilor cu Republica Moldova în privinţa creării unui stat comun. În 2003, Sovietul suprem al Transnistriei a cerut puterii executive să înceapă negocieri cu Republica Moldova pentru crearea statului comun. Iar în 2007 sau 2008, dacă nu greşesc, Sovietul suprem şi-a anulat propria decizie, fără a sista însă de tot negocierile. Altceva este că Sovietul suprem ar putea recomanda guvernului să întrerupă complet tratativele cu Moldova. Eu nu întrevăd deocamdată un asemenea scenariu, pentru că ar fi alogic ca în situaţia în care Sovietul suprem, dominat de „Obnovlenie”, critică guvernul pentru eşecul negocierilor cu Moldova, acelaşi Soviet în frunte cu „Obnovlenie” să recomande întreruperea negocierilor. Adică, sau încetezi să critici externele pentru eşecuri, sau spui răspicat că nu mai negociem cu Moldova. Nu poţi face aceste lucruri concomitent”.

Europa Liberă: Opinia politologului şi jurnalistului Ernest Vardanean.

***

Europa Liberă: Guvernul Republicii Moldova a revizuit miercuri o decizie mai veche prin care a fost legalizată activitatea magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Decizia aprobată în luna aprilie, prin asumarea de răspundere a executivului, a fost propusă de vicepremierul Victor Osipov, care dădea asigurări atunci că „mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova”. La şedinţa din 16 septembrie, acelaşi Victor Osipov a cerut anularea deciziei, întrucât magazinele duty free ar fi implicate în contrabandă cu ţigări. Relatează, Alla Ceapai:

Victor Osipov
Victor Osipov

Vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov a explicat miercuri la şedinţa de guvern de ce cere anularea modificărilor la Codul Vamal pe care tot el le-a propus în aprilie şi care au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană.

Osipov a invocat nereguli depistate în urma unor controale la firma transnistreană, singura care a cerut şi a obţinut de la Camera de licenţiere de la Chişinău, dreptul la activităţi comerciale în regim duty free.

Victor Osipov nu a menţionat însă că autorităţile din regiunea transnistreană încă de la începutul lunii septembrie au suspendat licenţele de activitate pentru magazinele duty free, deţinute de firma respectivă.

Victor Osipov: „Am efectuat o analiză a informaţiilor legate de fluxurile comerciale ale agentului economic care a pretins şi a primit o licenţă de asemenea tip. Menţionăm că aceste informaţii ne-au îngrijorat prin faptul că se înscriu într-un fenomen mai vechi de import cu destinaţia regiunea transnistreană a unui volum foarte mare de ţigarete a căror urmă ulterior se pierde în regiune însă în baza unor anchete coordonate la nivel internaţional în care sunt implicate şi organele noastre de urmărire se atestă faptul că ţigaretele din aceste partide ajung în ţările UE şi în alte spaţii, ceea ce prezintă indicii de contrabandă.”

În luna aprilie când la propunerea lui Victor Osipov Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, legalizarea magazinelor duty free în stânga Nistrului, experţii economici atenţionau că prin această măsură se legalizează, de fapt, contrabanda în regiunea transnistreană, pentru că necontrolând temporar acest teritoriu autorităţile constituţionale nu vor putea verifica fluxul de mărfuri. Vicepremierul Victor Osipov dădea asigurări atunci că:

„Mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova.”

Osipov mai spunea atunci că este un pas în întâmpinarea agenţilor economici din regiunea transnistreană:

„Menţionez că această elaborare este una dintre primele care face parte din efortul nostru de a demonstra o deschidere reală către mediul de afaceri din Transnistria, mai mult ca atât, de a dezvolta mecanisme speciale necesare pentru a putea aplica în regiune standarde comune în domeniul comerţului care vor fi foarte necesare de dezvoltat de acum în acolo mai ales pentru implementarea prevederilor ce ţin de zona liberă de comerţ între Republica Moldova şi UE.”

„Aceste propuneri sunt absolut rezonabile şi sunt susţinute de Ministerul Finanţelor” spunea ministrul Anatol Arapu.

Anularea întârziată a acelei decizii, spun experţii, demonstrează că autoritățile moldovene nu au putut controla fluxul de mărfuri prin regiunea transnistreană, favorizând astfel contrabanda.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG