Linkuri accesibilitate

Grupările radicaliste - invenția actualilor guvernanți?


Dacă pînă acum eram doar consumatori de zvonuri precum că după alegerile parlamentare din 30 noiembrie ar putea fi organizate dezordini și provocări, atunci astăzi prin excluderea unui partid din cursa electorală se crează premize reale ca acestea într-adevăr să aibă loc. Eu înțeleg că legea trebuie să fie respectată, dar toate aceste probe care au servit drept motiv pentru excludere trebuiau puse pe masă de către Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) cu cel puțin o lună sau două luni înainte de a se încheia campania electorală, dar nu acum cu doar cîteva zile înainte.

Am ascultat înregistrările dintre aceste persoane pretins extremiste și nu am văzut să li se dea instrucțiuni directe din exterior așa precum serviciile de securitate ucrainene au arătat că s-a întîmplat cu așa-zișii lideri din regiunile estice ale Ucrainei și persoanele care-i ghidau cel mai probabil din Federația Rusă. Discuția dintre presupușii membri „Antifa” mi s-a părut mai degrabă o joacă „de-a telefonul stricat” dintre oameni aflați pe loc, de la Chișinău. Iar publicarea lor are scopul mai degrabă de a ne manipula; de ce aceste înregistrări nu sunt puse la dispoziția noastră de poliție și SIS, dar de anonimi?

O altă întrebare este, la fel ca în cazul partidului exclus din cursa electorală, de ce aceste înregistrări au apărut abia acum, de ce aceste grupări nu au fost demascate încă la începutul campaniei electorale? Ca să putem răspunde la aceste întrebări trebuie să ne întrebăm întîi de toate pe cine favorizeaza cel mai mult scoaterea în vileag anume acum, cu cîteva zile înaintea alegerilor, a activităților acestor grupuri pretins extremiste? Răspunsul cred că este evident - partidele de la guvernare.

Există lucruri, care nici în glumă nu trebuiesc spuse și există lucruri, cum sunt grupurile extremiste, cu care nu ne putem juca. Sau cum se spune în una din legile lui Murphy: dacă te joci cu un lucru fiind preocupat să nu-l strici, atunci pînă la urmă îl vei strica. Oare toate structurile statului, cum este SIS-ul și IGP-ul, nu realizează ce riscuri pot provoca acțiunile lor de astăzi în perspectiva alegerilor de duminică? Ceea ce au întreprins ei acum poartă mai degrabă un caracter provocator decît unul preventiv, iar toate aceste acțiuni ale lor sunt prea tardive.

În privința alegerilor vreau să spun că partidele pro-europene cu șansă sunt o iluzie și cred că dacă ne dorim cu adevărat să facem un bine acestei țări, atunci nu trebuie să ne preocupe foarte mult care partide vor trece pragul electoral, dar care partide nu ar trebui să ajungă la guvernare. Cred că pentru toata lumea este clar care partide nu mai trebuiesc să ajungă la guvernare - cele care au guvernat pînă acum și care s-au compromis iremediabil, și doar aflarea lor în opoziție sau înafara Parlamentului le poate trata de puterea, care li s-a ridicat la cap crezînd că ne pot speria cu invenții de tipul „grupări extremiste” și tot așa. Avem nevoie de o alternanță la guvernare!

XS
SM
MD
LG