Linkuri accesibilitate

Cîți Bardoți fac un Depardieu? (II)



Presa rusă n-a trecut încă la fapte, dar are tot dreptul să se întrebe: ce e o (sau un) Bardot. Faptele spun că e vorba tot de o unitate de măsură a prostiei. Ce rămîne de stabilit e dacă un Bardot are mai mulți Depardieu sau invers. Cazul Bardot a apărut odată cu furia actriței Brigitte Bardot.

Actrița, care își petrece bătrînețea monitorizînd tot ce e animal în Franța și în restul lumii, a izbucnit aflînd că doi elefanți bolnavi de la Zoo Lyon urmează să fie eutanasiați. Bardot a amenințat că dacă elefanții nu sînt salvați, va cere cetățenie rusă. De ce tocmai cetățenie rusă? Pentru că, în opinia și după informațiile actriței, nici un Președinte al Franței nu a făcut pentru animale mai mult decît Președintele Putin. În plus, actrița a mărturisit că poate pune bază pe Putin, un Președinte care nu i-a refuzat nici o cerere. Aceste ultime cuvinte sugerează că Bardot îl cunoaște pe Putin sau că, măcar, a lucrat alături de el. Asta nu a ajutat-o, însă pe Bardot, să îl cunoască mai bine pe Putin sau să se dumirească asupra realității rusești.

Bunătatea universală a actriței franceze e, poate, utilă animalelor aflate în pericol, dar e, cert, complet inutilă ființelor omenești supuse regimului Putin. Mai întîi, pentru că înainte de a-l decreta pe Putin mare protector al animalelor, Bardot nu s-a obosit să cunoască faptele și s-a mulțumit să consume propaganda oficială a Kreminului. Bardot e una din victimele naive ale demagogiei animale a Președintelui Putin. Ce nu știe și nu s-a obosit să știe Bardot e că mult popularizatele faceri de bine ale lui Putin sînt regizate și au provocat sistematic suferința animalelor. Tigrii siberieni eliberați de Putin în natură au fost prinși în rezervații, narcotizați, ținuți pe droguri pînă la sosirea lui Putin și apoi puși la dispoziția marelui Protector al animalelor. În mai multe rînduri, animale aduse pentru filmări cu Putin în rol de eliberator au fost rănite. Bardot n-a aflat nici de escapadele adjuncților lui Putin, mari organizatori de vînători în stare de beție. Mai mulți asociați ai lui Putin s-au împușcat între ei după ce au dat iama în animale și au trecut la tiruri în toate direcțiile, cu sticla de vodcă în mînă.

Toate aceste fapte și multe altele au fost demult dezvăluite de investigații de presă accesibile pînă și pentru Brigitte Bardot. În sfîrșit, amabilitatea lui Putin care n-a refuzat niciodată o cerere a actriției franceze e mai bine măsurată de răspunsurile date de Președintele Federațeiei Ruse cetățenilor Federației Ruse. Orice ar crede Brigitte Bardot, Putin e Președintele Federației Ruse, nu Însărcinatul cu Rezolvarea Problemelor Actorilor Francezi. Bardot a reușit să se facă de rîs, dar asta e prea puțin important pentru un om care nu mai poate fi scos dintre celebritățile actoricești ale vremurilor noastre. Cu adevărat importantă e doar miopia agresivă și interminabilă a așa numitelor superstaruri, care continuă să creadă că faima le dă dreptul să îndrume opțiunile publice.

Celebritățile și politica lor derizorie au ajuns de multă vreme un cuplu inseparabil și obligatoriu. Știm ce crede cutare vedetă despre războiul din Irak, despre Cuba sau Rusia. Nici un Președinte, Ministru sau Primar n-ar îndrăzni să se apuce să dea sfaturi acestor actori pentru a-i ajuta să joace mai bine sau să înțeleagă mai adînc piesele lui Cehov. Însă, actorii și celebritățile de tot soiul socotesc de la sine înțeles că rolul de persoană publică le dă dreptul să tragă după ei milioane de admiratori în sprijnul cine știe cărui Dictator, regim opresiv sau decizie economică.

Acest joc absurd a devenit posibil odată cu apariția unei confuzii uriașe: notorietatea sau celebritatea au fost asimilate cu participarea la viața publică. Cu alte cuvinte, dreptul de a decide în chestiuni publice a fost extins. Astfel, de chestiuni publice se ocupă nu numai cei care lucrează în domeniul public (politicieni, administratori aleși) ci și cei care sînt foarte cunoscuți în public. Așadar cine e cunoscut de multă lume poate decide pentru multă lume. Nu există o confuzie mai periculoasă pentru mersul vieții publice. Pînă la urmă concluzia e că 1 Bardot=1 Depardieu și împreună fac un zero.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG