Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale americane din noiembrie încep să prindă contur


Donald Trump la Palm Beach, Florida
Donald Trump la Palm Beach, Florida

Donald Trump, candidatul de 69 de ani fără șanse, fără experiență politică, a reușit să scoată din cursă vreo zece rivali cu „antecedente” politice serioase.

Alegerile prezidențiale americane din noiembrie încep să prindă contur: miliardarul republican Donald Trump și fosta primă doamnă, democrata Hillary Clinton, sunt gata de o bătălie care se anunță fără menajamente, după un sezon și el plin de emoții negative al alegerilor primare – notează AFP.

Donald Trump l-a scos din cursă marți pe singurul său rival serios, Ted Cruz, în urma alegerilor primare cruciale din statul Indiana, câștigând 53% din voturi față de 37% acordate senatorului din Texas, care a înălțat steagul alb, ieșind pe neașteptate din cursă.

Printre strigătele de nemulțumire ale suporterilor săi, Ted Cruz a spus că nu mai are rost să insiste pe o cale care deja pare închisă după ce a pierdut „bătălia” din Indiana. „Cu inima grea îmi încetez campania”, a anunțat Cruz.

Într-o primă reacție la ieșirea lui Cruz din cursă, Donald Trump a avut cuvinte de laudă, spunând că rivalul său republican are un viitor de aur și că așa este lupta electorală, grea.

AFP scrie că în ultimele zece luni Donald Trump, candidatul de 69 de ani fără șanse, fără experiență politică, adesea luat în râs, a reușit să-și scoată din cursă vreo zece rivali cu „antecedente” politice serioase.

Miercuri, într-o apariție la televiziunea de dreapta Fox News, Trump a promis că va unifica partidul republican și a întețit atacurile la adresa probabilei sale contracandidate, Hillary Clinton.

Ieșirea lui Ted Cruz din cursă face practic sigură nominalizarea lui Trump în vederea alegerilor de la 8 noiembrie, iar mulți fruntași republicani care nu l-au avut la inimă au început să dea semnale că strâng rândurile.

Între timp Hillary Clinton a suferit o înfrângere surprinzătoare în Indiana, unde rivalul ei Bernie Sanders a reușit să-i mai arunce o buturugă, măcar simbolică, în calea carului triumfal al nominalizării, câștigând alegerile primare cu 52% din voturi.

Sanders a spus că „presimte” noi victorii și chiar dacă nu va fi deloc ușor este în stare să provoace „una din marile surprize din istoria Statelor Unite” devenind candidatul democraților. „Iar odată ce voi obține nominalizarea, sunt absolut sigur că-l voi învinge pe Trump”, a spus Sanders.

Numărătoarea delegaților pe care pot conta cei doi rivali democrați spune însă altceva: Clinton are peste 2200, în vreme ce Sanders are numai 1443. Marți în Indiana, fostul secretar de stat a spus că se concentrează de acum asupra alegerilor generale, care nu vor fi deloc ușoare, pentru că se va confrunta – cu cuvintele lui Hillary – „cu un Donald Trump în stare să spună și să facă orice”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG