Linkuri accesibilitate

Ipoteza desemnării lui Donald Trump drept candidat republican în alegerile prezidențiale devine plauzibilă


Donald Trump prezentîndu-și programul de politică externă
Donald Trump prezentîndu-și programul de politică externă

In conditțile în care Hillary Clinton este probabil candidatul democrat, lideri republicani doresc să unească de îndată partidul și să adune banii necesari pentru campanie.

S-a obisnuit Partidul Republican cu idea ca Donald Trump ar putea sa fie candidatul la presedintie? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Cele doua campanii rivale – Cruz si Kasich – cu siguranta ca nu accepta idea si intentioneaza sa continue in speranta ca omul de afaceri Donald Trump nu va obtine suficienti delegati pentru a fi ales in primul tur al conventiei partidului. Dar, pe de alta parte, dupa victoriile categorice de marti, ipoteza ca controversatul mogul sa devina candidatul republican este foarte plauzibila.

Pe de o parte, multi republicani se tem ca stilul miliardarului ar putea sa provoace eroadarea substantiala a sprijinului pentru candidatii partidului la alegerile din noiembrie, cind in joc nu e doar presedintia, ci si Congresul. Pe de alta parte intervine si oboseala unei campanii prelungite si faptul ca coalitiile anti-Trump nu obtin rezultatele scontate. „Oamenii inteleg ca are cele mai mari sanse sa obtina nominalizarea” – a declarat fostul guvernator de Minnesota, Tim Pawlenty, adaugind „Isteria s-a diminuat si sentimentele variaza intre resemnare si entuziasm”. In plus, republicanii se tem de o conventie deschisa si de potentialul exploziv pentru partid.

In conditiile in care Hillary Clinton este probabil candidatul democrat, lideri republicani doresc sa uneasca de indata partidul si sa adune banii necesari pentru campanie. Alegerile de saptamina viitoare din Indiana reprezinta probabil ultima sansa de a-l opri pe Trump.

In pragul lor, intr-un gest care arata mai curind disperare, senatorul Ted Cruz a numit un candidat la vice-presedintie, in echipa cu el, Carli Fiorina. Cruz acuza presa ca ar incerca sa creeze senzatia ca Trump va cistiga pentru ca doreste un adversar slab impotriva lui Hillary Clinton. Dar multi vad in aceste declaratii si conspiratii o dovada de slabiciune.

XS
SM
MD
LG