Linkuri accesibilitate

Spre o flotă permanentă NATO în Marea Neagră


Exerciții NATO în apropiere de Constanța
Exerciții NATO în apropiere de Constanța

România a sprijinit cel mai mult ideea unei flote permanente a NATO în Marea Neagră la care să participe și Ucraina și Georgia.

România e țara care a sprijinit cel mai mult, încă din start, ideea de a avea o flotă permanentă NATO în Marea Neagră la care să participe și Ucraina și Georgia. Propunerea a fost făcută de guvernul Cioloș și e sprijinită activ de noul ministru al apărării Mihnea Motoc.

Spre o flotă permanentă NATO în Marea Neagră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct


Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat de la început că Kievul e gata să susțină inițiativa României de creare a unei flote comune la Marea Neagră, sub conducerea NATO.

Potrivit lui Poroșenko, „securitatea în Marea Neagră s-a schimbat dramatic și necesită noi soluții, noi abordări”.

NATO la rândul său a anunțat că-și va spori prezența militară a alianței în Marea Neagră în viitorul apropiat, pentru a descuraja Rusia.

Bucureștiul intenționează să prezinte propunerea la summit-ul din iulie al alianței, care se va ține la Varșovia. În componenta flotei ar putea intra, pe lângă marinele din România, Bulgaria și Turcia, și nave de război din SUA, Germania și Italia. In afară de Ucraina, este posibilă și cooperarea cu marina Georgiei.

„Scopul flotei va fi unul de apărare și descurajare”, a precizat ministrul apărării, Mihnea Motoc.

Fregata românească „Regina Maria”
Fregata românească „Regina Maria”

Flota ar trebui sa fie funcţională până la toamnă. NATO are doar două asemenea flote active. Prima e desfășurată în Atlantic și are în componență nave și distrugătoare din 6 țări aliate printre care Portugalia, Canada și SUA. La unele exercitii a participat si România cu fregata Regele Ferdinand. A doua este situata in Mediterana. Acolo patrulează permanent vase de lupta din Turcia, Italia si Germania.

În 2015, nave de război ale SUA, Franței, Canadei și ale altor state membre ale Alianței au fost prezente aproape constant, prin rotație, în apele Mării Negre. „Consolidarea forțelor de reacție rapidă și creșterea prezenței lor pe teren reprezintă o reacție cauzată de acțiunile Federației Ruse în Ucraina și Georgia”, a afirmat în repetate rânduri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Deocamdată, însă, nave ale Statelor Unite, Franței și altor țări NATO pot participa în cadrul acestei flote numai pe bază de rotație, conform Convenției de la Montreux, care permite navelor străine, din țări neriverane, să staționeze doar 21 de zile în Marea Neagră.

Este limpede că Rusia nu vede cu ochi buni asemenea inițiativă, iar tensiunile ar putea să crească în Marea Neagră. Flota Rusiei din Marea Neagră a fost completată în 2015 cu 15 nave de război noi și s-a anunțat că bazele rusești de la Marea Neagră — cea din Sevastopol și cea din Novorossiisk — vor primi în dotare nave de patrulare și submarine noi.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG