Linkuri accesibilitate

Modernizarea armatei Bulgariei


Un aparat MIG 29
Un aparat MIG 29

Guvernul de la Sofia a alocat 1,25 miliarde euro pentru achiziționarea a opt avioane, două nave militare și 20 de motoare pentru MiG-29.

Guvernul bulgar a alocat 1,25 miliarde euro pentru achiziționarea a opt avioane, două nave militare și 20 de motoare pentru MiG-29. Licitațiile vor demara în acest an cu aprobarea Parlamentului.

Este vorbă de cele mai costisitoare nouă proiecte de modernizare a armatei bulgare după căderea comunismului.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Alegerea tipului de avion de luptă se va face între noul „Gripen” suedez, și „F-16” și „Eurofihter” mână a două. Cele 600 de milioane alocate în următorii patru ani forțelor aeriene vor permite achiziționarea a opt avioane. Până la 2023 vor fi cumpărate alte opt avioane.

Bugetul Apărării pentru acest an nu permite decât plata unei prime tranșe de 40 de milioane de euro.

Planurile guvernului prevăd completarea, în următorii patru ani, a marinei militare cu două nave de patrulare la un preț de 500 milioane de euro. Ele vor putea construite în Bulgaria cu armament și echipamente electronice de import.

Vor fi modernizate cele trei fregate, achiziționate în perioada 2004-2008 din Belgia.

Aviația militara va mai primi 20 de motoare pentru MiG-29, ce vor permite menținerea în stare de funcționare a zece avioane de acest tip importate în anii 1980 din fosta URSS. Motoarele vor fi importate nu din Rusia, ci din Polonia, informează mediile sofiote. În acest scop va fi semnat un nou acord după cel pentru întreținerea a șase motoare pentru MiG-29. Apărarea antiaeriană va primi șase radare moderne ce vor acoperi spațiul aerian al țării în cadrul sistemului comun al Alianței nord-atlantice.

Guvernul a amânat achiziționarea a 250 de blindate pentru forțele terestre.

Printre amenințările la adresa securității naționale, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a menționat statul islamic și conflictul din Ucraina.

Președintele Rosen Plevneliev a cerut Parlamentului să voteze în favoarea celor nouă proiecte pentru modernizarea forțelor armate. El a mai spus că Bulgaria își va majora bugetul militar astfel încât să corespundă provocărilor. Bulgaria va putea participa, împreună cu România și Ucraina, la formarea unui batalion comun de reacție rapidă.

Pentru modernizarea armatei, Sofia va putea conta pe sprijinul financiar american în cadrul programului FMF, pe programele Alianței nord-atlantice și pe fondurile Uniunii Europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG