Linkuri accesibilitate

În topul jocurilor de societate din Anglia: „Unde este Moldova?”


Tony Hawks: „Te face să gândești, să-ți folosești capacitățile strategice și îți antrenează memoria”.

Furtul miliardului din bănci a asigurat Republicii Moldova o faimă internațională. Dar și înainte s-au făcut eforturi de a o pune pe hartă, uneori literalmente, cum este în cazul jocului „Where is Moldova” (Unde e Moldova?) apărut mai demult în Marea Britanie.

„Unde e Moldova?” se întrebau milioane de microbiști englezi în 1996, când echipa națională a Marii Britanii se pregătea de meciul cu naționala Republicii Moldova de pe 1 septembrie, la Chișinău. Meciul a intrat în istorie ca partida de debut a lui David Beckham la prima reprezentativă engleză. Naționala Republicii Moldova a pierdut atunci cu scorul 0:3, însă cel puțin a inspirat denumirea unui joc de societate.

Jocul „Where is Moldova?” presupune o tablă cu harta Europei, zaruri și cărți de jucat cu circa o mie de întrebări din 70 de categorii, printre care geografie, anatomie și sport. Scopul jocului e să cucerești un lanț din cinci sau mai multe țări cu granițe comune, aplicând cunoștințele generale, talentul strategic și având puțin noroc. Jocul costă aproape 30 de lire sterline, adică circa 170 de lei moldovenești, dar nu e de găsit în vânzare în Republica Moldova.

La secțiunea „Ce spune lumea” de pe site-ul oficial al jocului am găsit și opinia scriitorului și comedianului englez Tony Hawks, cunoscut la Chișinău mai ales pentru cartea sa „Tenis cu moldovenii”. Recomandă acest joc tuturor, fiindcă „te face să gândești, să-ți folosești capacitățile strategice și îți antrenează memoria”.

Publicația britanică The Telegraph a inclus „Where is Moldova?” în topul celor mai bune jocuri de societate de făcut cadou la Crăciun, în 2011.

Cu trecerea timpului, datorită popularității sale, jocul a reușit să devină indirect un instrument de promovare a țării.

Tânăra Lidia Scarlat a absolvit universitatea din Londra Royal Holloway, în 2012. După cursurile de la facultatea de film și televiziune, modera o emisiune radiofonică de curiozități din campusul studențesc. Programul se numea „Where is Moldova?”, fiind inspirat de jocul cu același nume. La sfârșitul fiecărei ediții, Lidia explica tuturor ascultătorilor unde se află țara ei de origine.

„Având în vedere că cei din Londra privesc foarte activ Eurovisionul, cel mai des când le ziceam că sunt din Moldova ei își aminteau de „Zdob și Zdub”, sau de cușmele lor vesele. Asta de la cei care știu Moldova doar de la televizorul și show-urile de divertisment.

Oamenii cu care am reușit să vorbesc despre Moldova au rămas întotdeauna fascinați de faptul că suntem oarecum într-un sandwich dintre Ucraina și România, între partea asta de Europa și partea despre care europenii știu un pic mai puțin – Europa de Est.”

Lidia Scarlat a adăugat că poate datorită jocului, poate datorită faptului că a devenit un trend să întrebi lumea din jur: „Tu știi unde e Moldova?”, din ce în ce mai multă lume află despre această țară.

Statisticile oficiale spun că anul trecut numărul vizitatorilor în Republica Moldova a crescut. În 2015, au intrat în țară peste 240 de mii de turiști, aproape cu două procente mai mult decât în 2014. Majoritatea călătorilor sunt originari din România, Ucraina și Federația Rusă și au venit, în mare parte, pentru odihnă, recreere și agrement.

Previous Next

XS
SM
MD
LG