Linkuri accesibilitate

Raport HRW: în Ucraina, părțile în conflict folosesc școlile în scopuri militare


Școală distrusă în regiunea Donbas (foto: Human Rights Watch)
Școală distrusă în regiunea Donbas (foto: Human Rights Watch)

Human Rights Watch detaliază cazuri concrete de bombardare a unor școli, în special din zonele guvernamentale vizate de separatiști.

Sute de școli au fost distruse în luptele din Ucraina, iar ambele părți implicate în conflict folosesc școlile în scopuri militare. Este concluzia studiului publicat astăzi de către organizația Human Rights Watch (HRW): „Studying Under Fire: Attacks on Schools, Military Use of Schools During the Armed Conflict in Eastern Ukraine,” (A învăța sub gloanțe: Atacuri asupra școlilor și folosirea lor militară în conflictul din Ucraina de Est).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct




HRW atrage atenția atât guvernului de la Kiev cât și separatiștilor că folosirea în acest mod a școlilor, precum și bombardarea zonelor civile, pot fi socotite crime de război.

Human Rights Watch afirmă, după zeci de interviuri și lungi anchete la fața locului, că ambele părți au atacat în mod deliberat școli în cealaltă tabără.

In afară de țintirea voită a unor școli, chiar și folosirea școlilor ca locuri temporare de incartiruire a militarilor este tot un lucru condamnabil, întrucât poate atrage represalii din partea adversarilor. Pitirea militarilor în școli, transformând școlile în ținte militare, echivalează cu folosirea civililor ca scut uman.

Un rezultat al acestor manevre deliberate, de ambele părți, a fost acela că zeci de mii de copii nu au mai putut merge la școală.

Human Rights Watch detaliază cazuri concrete de bombardare a unor școli, în special școli din zonele guvernamentale vizate de separatiști. Intr-un caz, în iunie 2015, un atac de artilerie din partea separatiștilor asupra unei școli din orășelul Krasnohorivka, în apropiere de Donețk, a făcut ca școala să fie lovită de 12 obuze.

Peste tot în Ucraina, atât separatiștii, cât și forțele guvernamentale au desfășurat sistematic trupe și au instalat armament în apropierea școlilor. Localurile au fost cel mai adesea distruse, mobilierul a fost folosit pentru foc, iar în mkulte cazuri clădirile nu mai pot fi astăzi folosite, fie pentru că au fost minate intenționat, fie pentru că militarii au lăsat în urmă artilerie și muniții.

Ministerul ucrainean al învățământului a recunoscut, în contacte cu Human Right Wacth, că forțele guvernamentale au folosit școli pentru a se adăposti.

Dincolo însă de asemenea incidente, problema cea mare e pusă de numărul uriaș de copii care au fost privați de posibilitatea de a merge la școală, de un an și jumătate, în zonele afectate de războiul civil.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG