Linkuri accesibilitate

Lansare de cărţi Europa Liberă la Chişinău


„Jurnalul săptămânal” a ajuns în acest an la a 11-a ediție și „Realitatea cu amănuntul” – ediția a 9-a.

Europa Liberă a lansat astăzi la Chișinău a 11-a ediție a cărții Jurnal Săptămânal. Și de data aceasta, cartea are 52 de autori - sunt cei care și-au descris în 2015 câte o săptămână din viață la rubrica Jurnal Săptămânal găzduită în fiecare sâmbătă de Valentina Ursu în emisiunea, La sfârșit de săptămâna cu Europa Liberă. O altă carte lansată astăzi este Realitatea cu Amănuntul care a ajuns la a noua ediție. Are mult mai multe povești, dar un singur autor, pe Iulian Ciocan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Invitați și autori ai rubricii Jurnal săptămânal la Europa Liberă
Invitați și autori ai rubricii Jurnal săptămânal la Europa Liberă

Aproape opt sute de autori şi-au scris şi sonorizat gândurile în volumul „Jurnal Săptămânal”, ajuns în acest an la a 11-ea ediţie. Cu toţii au fost invitaţii emisiunii Valentinei Ursu „La sfârşit de săptămână cu Radio Europa Liberă”. Printre cei care au schiţat un jurnal este şi tânăra Sorinela Reniţa. Toamna, când şi-a ţinut însemnările era studentă la Praga, ajunsă prin intermediul programului „Erasmus”. Scrierea unui jurnal la Europa Liberă, spune ea, a fost o provocare. Nu a dus lipsă de subiecte, or, în acea săptămână a căzut guvernul Streleţ:

Radio Europa Liberă își lansează aparițiile anuale de carte la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

„O diversitate de oameni au ţinut acest jurnal. Am răsfoit jurnalele şi m-am uitat lângă cine voi fi alături. M-am bucurat foarte mult că mi s-a oferit această oportunitate. Au fost jurnale foarte bine întocmite, descriptive, cred că e mai aproape de realitate ceea ce spun autorii în jurnale, decât ceea ce vedem la ştiri.”

În august, postul nostru de radio a desfăşurat campania de o lună de zile - „Aici este Europa Liberă”, care a ajuns în peste 20 de localităţi din toată ţara, cu zeci de reportaje TV, radio şi sute de oameni care au avut posibilitatea să-şi spună păsul la microfonul Europei Libere. Partener în cadrul campaniei a fost Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Expera programului, Olesea Cazacu, a ţinut un jurnal în săptămâna când, între altele, ne-am aflat la Răzeni, Ialoveni:

„De multe ori simt din partea oamenilor necesitatea ca cei din Chişinău şi mai ales cei cu funcţii de răspundere, care pot să-i ajute, să vină, să-i vadă şi să-i audă. Am simţit după această campanie pe care am avut-o de la diferiţi oameni anumite soluţii sau faptul că au fost auziţi, că s-au rezolvat anumite probleme, mai ales datorită reporterilor Europei Libere care au mers pe urmă să vadă cum s-au soluţionat problemele. Faptul că s-a vorbit cu ei deja e un pas înainte.”

Valentina Ursu și Iulian Ciocan
Valentina Ursu și Iulian Ciocan

Jurnalul unui protestatar” aşa au fost prezentate însemnările schiţate de profesorul Anatolie Cărbune, cel care o bună perioadă de timp a trăit în corturile instalate în faţa Guvernului. Şi-a ţinut jurnalul în cea de-a şaptea săptămână de protest:

„A fost greu şi a fost uşor. Mai greu îmi era din ce considerent? Fiindcă scriam pe genunchi, scriam seara, noaptea. Aveam noroc de iluminarea din oraş foarte bună. Cel mai greu a fost să culeg ceea ce am scris pe parcursul unei săptămâni de activitate tot în cort, tot noaptea, la un calculator împrumutat. Nu vreau să zic de seama mea, dar aproape. Cam greu mă descurcam.”

Tot astăzi, postul nostru de radio a lansat „Realitatea cu amănuntul”, culegere de tabletele matinale semnate de scriitorul Iulian Ciocan. L-am întrebat de unde se inspiră pentru a avea subiecte pe care le realizează deja al nouălea an:

„La un moment dat mi-am dat seama că acest proiect are o anumită importanţă pentru mine, mi-am zis că ar fi bine să fac o cronică a tranziţiei moldoveneşti, un fel de puzzle compus din diferite episoade pe care le surprind din realitate şi toate împreună ar putea crea o imagine mai clară la tot ceea ce s-a întâmplat de la 1991 încoace. Deci, am această ambiţie să fac ceva şi, în mod normal, caut teme, motive, iar realitatea moldovenească e atât de bogată încât, pur şi simplu, dacă ai un ochi cît de cît atent, le găseşti imediat”.

Cărţile lansate astăzi la Chişinău vor ajunge şi în teritoriu, mai exact la Ciuciuleni, Hânceşti, pe 18 februarie şi Căuşeni, pe 25 februarie.

XS
SM
MD
LG