Linkuri accesibilitate

Putin reprezintă „întruchiparea corupției”


Sub-secretarul interimar american pentru terorism și delicte financiare Adam Szubin
Sub-secretarul interimar american pentru terorism și delicte financiare Adam Szubin

Dmitri Peskov: autoritățile Statelor Unite ar trebui să aducă „dovezi” în sprijinul acuzațiilor.

Kremlinul a numit astăzi „pură ficțiune” declarațiile făcute de o oficialitate a ministerului american de finanțe, care spunea într-o emisiune BBC că președintele rus Vladimir Putin ar fi acumulat mari avuții, în secret.

Emisiunea „Panorama” a postului de televiziune BBC transmisă luni seară, a cuprins printre altele declarațiile lui Adam Szubin, sub-secretar interimar pentru terorism și delicte financiare la Trezorerie, cum i se spune Ministerului de finanțe al Statelor Unite.

Szubin, care supraveghează politicile de sancțiuni internaționale americane, a spus că Putin reprezintă „întruchiparea corupției”. El a amintit că liderul rus „și-a îmbogățit prietenii, aliații apropiați, marginalizându-i în același timp economic pe cei pe care nu-i consideră prieteni”.

Vorbind despre averea personală a lui Putin, Szubin a spus că teoretic președintele rus are un salariu de vreo 110.000 de dolari pe an, dar a adăugat că salariul nu reflectă bogăția reală a liderului de la Kremlin. Putin „are un lung antrenament și practicile necesare ca să-și mascheze avuția reală”, a spus Szubin.

În replica lui de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că dacă ar fi fost vorba doar de o emisiune TV n-ar fi fost așa de grav, căci ar fi fost doar jurnalism de proastă calitate, dar prezența în emisiune a oficialității americane face din asemenea afirmații „o acuzație oficială”. Peskov a spus că autoritățile Statelor Unite ar trebui să aducă „dovezi” în sprijinul acuzațiilor.

Emisiunea BBC de luni a citat un raport al CIA din 2007 care susținea că la acea dată averea lui Putin era de 40 de miliarde de dolari.

Potrivit unei declarații de avere de pe site-ul Kremlinului, din 2014, Putin are salariul de 100.000 de dolari pe an, are trei mașini de fabricație rusească, un apartament de 77 de metri pătrați, un garaj și un teren.

AFP notează că pe hârtie averea lui Putin este mai modestă decât averile multor alte oficialități ruse, inclusiv ale miniștrilor.

În emisiunea BBC „Panorama” a fost intervievat și Dimitri Skarga, fostul director al companiei de stat Sovcomflot. El a spus că i-ar fi înmânat lui Putin un iaht în valoare de 35 de milioane de dolari din partea lui Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal londonez Chelsea.

Purtătorul de cuvânt Peskov a calificat astăzi și această informație drept mincinoasă. Întrebat de reporteri la Moscova dacă afirmațiile sub-secretarului Adam Szubin ar putea duce la înrăutățirea relațiilor ruso-americane, Peskov a răspuns că acestea sunt oricum la un nivel așa de scăzut, că o „minciună” în plus nu le poate strica prea mult.

Printr-o coincidență, Vladimir Putin a prezidat chiar astăzi o reuniune a Consiliului Anti-corupție, unde a insistat, potrivit agenției TASS, „să se ia măsuri mai dure pentru confiscarea averilor oficialităților corupte”.

BBC a spus că președintele Putin a refuzat să dea un interviu pentru emisiunea de investigație difuzată luni seară.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG