Linkuri accesibilitate

Rușii constituie o nouă minoritate în Bulgaria


Între 40 și 60% din cei 300 000 de ruși aflați în Bulgaria s-au stabilit permanent și au dobândit cetățenia bulgară.

Comentând într-un interviu apărut în cotidianul sofiot „Trud” scăderea în acest an a numărului de turiști ruși, directorul Muzeului național de istorie și fost ministru pentru problemele Diasporei, Bojidar Dimitrov, constată că statistica greșește întrucât majoritatea turiștilor ruși nu intră la aceasta categorie întrucât sunt proprietari de apartamente și vile de vacanță.

Este vorbă nici mai mult nici mai puțin de 300 000 de oameni, o mare parte din din care s-au stabilit permanent în Bulgaria. Cifra este impresionantă. Între 40 și 60% din cei 300 000 de ruși au dobândit cetățenia bulgară ce le permite să călătorească fără vize și să lucreze în Uniunea europeană. În acest mod rușii au devenit, fără prea mare zgomot, cea de a treia sau de a patra ca mărime minoritate în Bulgaria.

Bulgarii au reacționat extrem de negativ la informația că în cadrul programul european pentru rezolvarea crizei refugiaților țara va trebui să primească 1500 de sirieni și irakieni. Partidele naționaliste au tras semnalul de alarmă că refugiații vor modifica balanța etnică.

În același timp însă stabilirea în țară a celor 300 000 etnici ruși intră la categoria pragmatică a turismului. Aproape nimeni nu vorbește de posibila modificare a balanței etnice. Rușii nu prezintă pericol pentru că sunt frați ortodocși și slavi, afirmă liderii fostului Partid comunist și celor 2-3 partide naționaliste. Aproape identică este poziția partidului GHERB al premierului Boiko Borisov.

Din publicațiile în presa sofiotă dedicate afluxului de ruși în ultimii ani apar o serie de particularități legate de noua minoritate. Spre deosebire de alții, britanicii sau irlandezii care se stabilesc în Bulgaria, rușii formează comunități închise. Apar școli și gradinițe în limbă rusă. În orașul Pomorie de pildă există un cartier întreg denumit „Malaia Rossia”. În multe localități au apărut peste noapte zeci de magazine cu mărfuri rusești. Acolo poate fi găsit, de pildă și primul număr al „Komsomolskaia pravda” în limba bulgară. La Sveti Vlas rusa este limba dominantă întrucât localitatea este practic cumpărată de ruși. În căteva biserici preoții bulgari îl menționează în predici și se roagă pentru sănătatea patriarhului rus Kiril.

Previous Next

XS
SM
MD
LG