Linkuri accesibilitate

Demisia cabinetului Ponta (Evenimentul zilei)


„Partidele de opoziţie s-au ţinut oficial deoparte, sindicatele au lipsit, mai multe organizaţii nonguvernamentale au susţinut protestul fără a mobiliza oficial participanţi” (Alex. Gabor/contributors.ro).

Demisia cabinetului condus de Victor Ponta, după o manifestație cu peste 25.000 de oameni aseară numai la București, nu e suficientă – spun comentatorii din presă. „Ponta nu e decât o marionetă”, așa că nu se schimbă nimic. Mălin Bot, de la Evenimentul zilei, spune asta și adaugă că manifestația a fost deja confiscată, întocmai ca Revoluția din decembrie 1989: „Ponta a plecat de la Guvern pentru că astfel cred păpuşarii din spatele lui că pot să păcălească românii care au ieşit în stradă. Dacă păpuşarii îşi vor pune altă marionetă, vom ajunge exact în situaţia din 1989 când Iliescu a confiscat Revoluţia şi ne-a împins în democraţia originală pe care a clocit-o cu gândul la nobilele idealuri ale socialismului”.

Înainte ca șeful executivului să se retragă, pe site-ul contributors.ro apăruse un articol al lui Alexadru Gabor despre uriașa manifestație din București – „un protest neinstituţionalizat, spune el, de jos în sus, o mişcare la firul ierbii autentică, sinceră, fără apetit pentru compromisuri şi concesii. Nu a existat un organizator oficial, o agendă publică comună şi cunoscută, o tribună în care revendicările să fie expuse şi motivate. Nu au existat lideri recunoscuţi şi carismatici”. „Partidele de opoziţie s-au ţinut oficial deoparte, pentru că ştiu că nu e protestul lor. Sindicatele au lipsit, de asemenea. Mai multe organizaţii nonguvernamentale au susţinut protestul fără a mobiliza oficial participanţi”. Acest fel de proteste nu se preschimbă niciodată „în trambulină a leadershipului politic”, mai spune Alexandru Gabor. Și el este convins că demisia guvernului nu rezolvă cerințele protestatarilor. Exigențele rămân neacoperite și trebuie urmărite în continuare. „Ori participăm cu toţii la traiul într-o democraţie europeană solidă, ori plecaţi din treburile cetăţii!”, sună însemnul autorului de la contributors.ro.

Tot despre criza politică, dar din Republica Moldova, se discută pe site-ul ziare.com, unde Ioana Ene-Dogioiu publică un interviu cu analistul politic de la Chișinău, Victor Ciobanu. Invitatul crede că plecarea guvernului lui Valeriu Ștreleț face parte din „același scenariu mai amplu al lui Vlad Plahotniuc”, și anume „acapararea totala a statului Republica Moldova”. Ar fi vorba, de fapt, de un război împotriva Partidului Liberal-Democrat, care va fi rapid dezmembrat, inclusiv prin mituire sau amenințarea cu dosare a membrilor lui – acest proces ar fi și început la nivel local. Analistul Victor Ciobanu critică recomandarea partenerilor externi ai Republicii Moldova de a realiza cât mai rapid o nouă formulă de coaliție pro-europeană, pentru stabilizare a țării. „Asta cum? Când mergi din rău în mai rău, se fură un miliard, populația sărăcește, iar popularitatea vectorului european scade de la 73% (pe timpul lui Voronin) la 37% (pe timpul guvernărilor pro-europene), noi ar trebui sa păstrăm același curs?!”. „Cea mai mare stabilitate este la cimitir”, spune Ciobanu. În opinia sa, din 2013 încoace Moldova este în criză permanentă. Viitoarea construcție de guvernare va fi controlată de democrați, chiar dacă în prima fază se va mima păstrarea „vectorului” european. În nicio variantă însă o nouă Alianță pentru Integrare Europeană nu va aduna cele 55 de voturi necesare, ci doar 54. Soluția ar fi deja pregătită: cooptarea comuniștilor la putere, o mișcare politică menită să asigure victoria candidatului dorit de stânga la viitoarele alegeri prezidențiale.

XS
SM
MD
LG