Linkuri accesibilitate

Cine este Renato Usatîi? (Adevărul)


Klaus Iohannis, un an de președinție (Evenimentul zilei).

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, este prezentat astăzi pe larg în ziarul Adevărul. Cititorii din România află vârsta politicianului, cine i-au fost părinții, ce studii a făcut, cu cine a fost însurat, ce posturi enorme a ocupat deja în Rusia, se pare că și grație fostului socru care a fost director al grupului Lukoil în România, dar și cum o parte dintre aceste funcții ar putea fi minciuni ale ciudatului politician.

Numele liderului Partidului Nostru apare și în articolul lui Iulian Chifu, din Evenimentul zilei, legat de distribuirea pe internet a unei înregistrări video compromițătoare pentru fostul președinte al liberal-democraților. Vlad Filat a fost filmat într-o cameră de hotel în compania unei tinere femei. Înregistrarea ar fi fost lansată pe internet de pe blogul ui Renato Usatîi. În politica de la Chișinău s-a depășit o limită, s-a intrat, spune Iulian Chifu, într-o fază a „chiloțărelii și a pornostroikăi”. Informația a ajuns la București aproape simultan cu incendiul catastrofal de la clubul Colectiv, de vineri seara, așa încât ecoul ei a fost mai slab decât era de așteptat, se mai arată în Evenimentul zilei.

Același cotidian face un bilanț al anului care a trecut de la primul tur al alegerilor prezidențiale din România, încheiate cu o neașteptată victorie a lui Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta. Votul românilor din diaspora a avut atunci un rol cheie. Evenimentul zilei evaluează intervalul cu ajutorul sociologului Vasile Dâncu. El crede că a fost un an politic mai calm fără Traian Băsescu, dar ar fi apărut două tendințe noi. În primul rând, „o respingere tot mai mare a establishmentului politic de către societate. Relele sociale sunt din ce în ce mai reactive și cu o capacitate mare de proteste”. Se observă de asemenea și „o cerere socială tot mai mare pentru proiecte de modernizare în varii domenii. Este un schimb de generații pe care partidele trebuie să-l facă din mers. Nu au resurse umane deoarece nu au pregătit nimic. Probabil vor trebui să se deschidă spre importuri de competențe”, a fost opinia analistului invitat de Evenimentul zilei.

În România liberă, Sebastian Lăzăroiu observă de asemenea schimbări semnificative la nivelul societății, care ar fi acumulat în ultima vreme o tensiune foarte mare. Ea s-a mai descărcat în câteva rânduri de proteste de stradă și în scrutinuri, dar e departe de a se fi consumat. Reacția la tragedia de la Clubul Colectiv ar fi cel mai recent indiciu al stării generale de spirit. „Suntem într-o situație nouă de conștientizare și mobilizare”, scrie Lăzăroiu și explică totul prin accesul deja foarte larg la mediul online și la noile tehnologii, iar pe de altă parte, prin întărirea instituțiilor judiciare din România.

„Generația mea (adică decrețeii si cei de 30-40 de ani) e aproape obișnuită cu sfidările și reacționeaza rar. Dar generația de 20-30 de ani e altfel croită, și am văzut-o duminică la marșul tăcut (de după incendiul de la Colectiv): acolo se naște un val îngrozitor de ură împotriva corupției care ucide”. Sunt cuvinte din articolul semnat de Cristian Pantazi pe site-ul Hotnews și reluat de ediția on-line a revistei 22.

XS
SM
MD
LG