Linkuri accesibilitate

„Nu sutem decor pentru ura împotriva străinilor”: demonstrații pro-și anti-PEGIDA la Dresda


Demonstranți PEGIDA în fața operei Semper din Dresda, 19 octombrie 2015.
Demonstranți PEGIDA în fața operei Semper din Dresda, 19 octombrie 2015.

Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a atras atenția că simpatizanții extremei drepte încep să folosească expresii tipice propagandei naziste.

Zeci de mii de oameni s-au adunat luni seară la Dresda, în estul Germaniei, pentru a marca un an de la crearea mișcării xenofobe PEGIDA (acronim pentru „Patrioți îngrijorați de pericolul islamizării occidentului”) dar și pentru a demonstra împotriva mișcării și a intoleranței pe care o propovăduiește.

Demonstrația de luni de la Dresda nu ar fi atras atâta atenția dacă nu se desfășura pe fundalul crizei refugiaților și imigranților, și dacă Germania nu ar fi țara din Uniunea Europeană care a primit până în cele mai multe persoane solicitatnte de azil. Se estimează că până la sfârșitul anului numărul acestora ar putea ajunge la un milion sau chiar mai mult.

Iar PEGIDA, indică numărul participanților la manifestația de luni, a recâștigat în acest timp în popularitate: în august nu strângea mai mult de o mie și ceva de persoane la demonstrațiile care se organizează tradițional lunea.

„Ce a început ca o mișcare împotriva războiului lansat de o religie împotriva cetățenilor germani s-a transformat într-o mișcare civică de o amploare neașteptată”, declara luni, la Dresda, unul din inițiatorii mișcării, Lutz Bachmann.

Bachmann se referă la presupusul „război” lansat de Islam împotriva Occidentului (de unde și numele mișcării PEGIDA.

„Trădător” și „presă mincinoasă” au scandat luni manifestanții, când de la tribună s-a pomenit numele ministrului german al justiției Heiko Maas sau s-a vorbit despre relatările din presă.

Genul acesta de scandări l-au făcut pe președintele Parlamentului European Martin Schulz să declare marți că extremismul de dreapta ia în Germania forme deosebit de periculoase și brutale.

Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a atras atenția tot marți într-un interviu că simpatizanții extremei drepte încep să folosească expresii tipice propagandei naziste, cum ar fi „presa mincinoasă” sau „o adunătură de trădători de țară”, pentru a descrie parlamentul.

Deși prezența poliției a fost luni masivă, nu au putut fi evitate ciocniri izolate între manifestanții pro- și anti-PEGIDA. Poliția a intervenit cu spray-uri cu piper, dar nu și cu tunuri de apă, așa cum a amenințat în mai multe rânduri.

„Sunt șocată și mi se pare trist că o mână de oameni a reușit să atragă atâta atenție și să dea Dresdei renumele de oraș nazist” – declara luni seară o participantă la demonstrația anti-PEGIDA.

Iar pe fațada renumitei opere Semper din oraș erau proiectate alternativ două mesaje: „Nu sutem decor pentru ura împotriva străinilor” și „Nu suntem decor pentru intoleranță”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG