Linkuri accesibilitate

Turismul bulgăresc și criza ucraineană


Numărul turiștilor pe litoral a fost cu 10% mai mic fața de 2014.

Turismul bulgăresc în acest an a fost grav afectat de criza ucraineană. Numărul turiștilor pe litoral a fost cu 10% mai mic fața de 2014. Sezonul de vară se încheie pentru prima data după aderarea la Uniunea Europeană cu pierderi evaluate la 150 de milioane de euro. Ca urmare în primul rând a scăderii cursului rublei, din Rusia au venit cu 250 000 de turiști mai puțin fața de anul trecut. Identică este situația în privință turiștilor din Ucraina, Moldova și multe alte foste republici sovietice. Într-un mod surprinzător a acăzut cu 5% și numărul turiștilor din Germania și din țările scandinave.

În vara aceasta pe aeroporturile din Varna și Burgas au aterizat avioane cu numai 2,5 milioane de turiști din Europa occidentală fața de 3 milioane în sezonul trecut.

În pofida apelului primului ministru, Boiko Borisov, peste 850 000 de bulgari au preferat să-și petreacă concediul în Turcia și Grecia. Turiștii bulgari în Turcia au crescut cu 35%, în Grecia cu 23%, iar în Italia cu aproape 10%.

Ofertele promoționale de ultima clipă au salvat turismul de la pierderi și mai mari. A crescut cu între 5 și 7% numărul turiștilor din România, Ungaria, Marea Britanie și Belgia.

Hotelierii avertizează că în 2016 criza se va putea adânci. Capii ramurii aruncă vina pentru dezastrul din acest an pe criza ucraineană, sancțiunile internaționale și scăderii cursului rublei și grivnei. Mediile sofiote însă avertizează că problemele cu infrastructura, scumpirea unor servicii și personalul necalificat au „contribuit” din plin la adâncirea crizei.

„Nu rușii și ucrainenii, ci bulgarii sunt cei care s-au retras începând de 2014 din stațiunile noastre alegând plajele neaglomerate în Grecia, Turcia, Croația și Egipt cu mai puțin zgomot, nisip mai curat și servicii mai bune”, constată ziarul „24 ciasă”. În ultimii ani principala atracție în cea mai mare stațiune bulgară – „Litoralul soarelui”, a devenit băutura și sexul ieftin. A crescut numărul de turiști tineri dar o mare parte din familiști și oamenii în vârstă au renunțat la aceasta stațiune, notează cotidianul sofiot.

Previous Next

XS
SM
MD
LG