În analizele care le publică, presa rusă desenează scenarii apocaliptice pentru Republica Moldova, scenarii care duc inevitabil către confruntare armată și dezghețarea conflictului de pe Nistru, în care Rusia și Transnistria sunt amenințate de SUA și Uniunea Europeană, Ucraina și România. Publicațiile de la Moscova găsesc tot mai multe similitudini dintre protestele de la Chișinău și Maidanul de la Kiev și spun că acestea sunt dirijate de Statele Unite ale Americii.
Situația în Moldova și alegerea SUA, titrează agenția de știri RIA Novosti. Publicația citează opinia lui Rostislav Iscenko, președintele Centrului de analiză sistemică și planificare de la Moscova, care spune că „evenimentele din Republica Moldova amintesc tot mai mult de scenariul „portocaliu”, iar de faptul dacă organizatorii protestului de la Chișinău vor risca sau nu să meargă până la capăt pe acest scenariu depinde dacă în Europa va mai apărea un punct fierbinte în care sunt întrețesute interesele mai multor țări”.
„Confruntarea dintre Guvernul eurointegraționist al Moldovei și radicali continuă în formă pașnică, scrie publicația rusă. În paralel, se prefigurează o participare comună la proteste a radicalilor de dreapta și a celor de stânga. Interesant este că și la protestele din Kiev radicalii de stânga de asemenea au susținut foarte activ Maidanul”, notează analistul rus. Printre alte paralele pe care le trasează între protestele de la Chișinău și Maidanul ucrainean este faptul că ambele acțiuni inițial erau împărțite în două componente – una civică și alta de partid, ceea ce permite atragerea unui număr cât mai mare de participanți, inclusiv a celor care s-au decepționat și nu au încredere în partide. „Chiar și zvonurile care fac conexiuni între protestatari și UE, în particular Germania, de unde ca și cum ar fi finanțată Platforma DA, sunt identice cu cele care făceau legătura între protestele de la Kiev și finanțatori din Germania”, scrie Rostislav Iscenko.
„În același timp, toate loviturile de stat „colorate”, continuă autorul, au fost organizate și ghidate de Statele Unite ale Americii, iar ambasadele acestui stat au fost centre de coordonare a protestatarilor și au asigurat și susținerea Uniunii Europene care era de fiecare dată pusă în prim-plan la etapa inițială a scenariilor. Acest lanț de coincidențe permite să deducem că în cazul de față avem de a face cu un proiect american, ceea ce ne permite să prognozăm și etapele următoare ale protestului de la Chișinău”, spune autorul citat de RIA Novosti.
Dacă faza pașnică nu este eficientă, susține Rostislav Iscenko, se trece la faza de confruntare în cadrul căreia au loc ciocniri cu forțele de ordine care apropie ultima etapă – lovitura de stat prin forță, uneori chiar armată. Singura modalitate de a întrerupe acest lanț este de a curma cu forța protestele chiar la prima etapă, arestând liderii formali și informali ai acestora la primul apel care are iz de uzurpare a puterii de stat. Iar pentru a nu admite asta, protestatarii mobilizează în piață cât mai multă lume.
În acest moment, scrie analistul citat de RIA Novosti, protestele de la Chișinău se află în faza de trecere de la etapa pașnică la cea de presiune violentă asupra puterii. Conducerea de la Chișinău bineînțeles ar avea suficiente forțe pentru a opri și înăbuși protestele, dar numai dacă aceasta nu vor fi paralizate de acțiunile Occidentului, dirijate de SUA.
„Întrebarea este dacă SUA va risca, pe fundalul activizării confruntării cu Rusia în Siria și Ucraina, să meargă pe calea destabilizării Moldovei, ceea ce, indiscutabil, va duce la apariția încă unui focar de acțiuni militare. Ajungând la putere, radicalii în primul rând vor dezgheța conflictul din Transnistria și ar putea să încerce să lichideze și autonomia găgăuză. De facto, Moldova se va pomeni în fața unei amenințări reale de izbucnire a războiului civil pe întreg teritoriul țării, ceea ce ar putea provoca implicarea în conflict a României, Rusiei și a Ucrainei, care au interese în regiune. Reieșind din asta, perspectivele Moldovei nu pot fi calificate ca fiind prea optimiste, scrie analistul rus. Strategia Washingtonului în ultimul deceniu presupune aruncarea de noi și noi regiuni în haos politic și război civil, scrie Rostislav Iscenko, președintele Centrului de analiză sistemică și planificare de la Moscova, citat de agenția RIA Novosti.
Aceeași agenție publică alt material analitic în care susține că autoritățile moldovene folosesc tensionarea relațiilor cu Rusia – expulzarea jurnaliștilor, întreruperea relațiilor cu atașatul militar rus, expulzarea delegațiilor regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud – ca modalitate de a distrage atenția societății de la protestele din centrul Chișinăului și a o reorienta către Transnistria și conflitul de acolo. Publicația avertizează că astfel de acțiuni „nu vor duce la nimic bun”.
Portalul Sputnik, afiliat al intereselor mediatice rusești, spune că protestul de la Chișinău este o încercare de a schimba o guvernare pro-europeană cu una și mai pro-europeană și sugerează că forțele de stânga pro-ruse, care acum sunt în opoziție, constituie de fapt alternativa reală pentru Republica Moldova.