Linkuri accesibilitate

NATO va deschide o ambasadă la Kiev


NATO pregătește o vizită a secretatului general Jens Stoltenberg în Ucraina, pe fundalul indignării Rusiei...


NATO pregătește o vizită a secretatului general Jens Stoltenberg în Ucraina, pe fundalul indignării Rusiei și al temerii că Ucraina s-ar putea apropia din nou de Alianța Nord Atlantică.

Vizita a fost anunțată de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, care a negat că asta ar putea afecta în vreun fel relațiile cu Rusia, care se opune oricărei apropieri a Kievului de NATO.

Intr-un mesaj Twitter, Klimkin a mai anunțat și că NATO va deschide o ambasadă la Kiev.

Ucraina a renunțat să mai candideze la NATO in 2010, însă recent Kievul a reînceput să dea semne că ar dori să reînvie ideea unei candidaturi la Alianță ca fiind singura modalitate de a-și putea proteja teritoriul.

Jens Stoltenberg, la deschiderea centrului de antrenament Georgia-NATO din apropiere de Tbilisi, 27 august 2015
Jens Stoltenberg, la deschiderea centrului de antrenament Georgia-NATO din apropiere de Tbilisi, 27 august 2015

In Ucraina, Stoltenberg va inaugura o serie de exerciții comune de protecție civilă și va anunța sporirea cooperării tehnice a Alianței cu Kievul.

Luna trecută, Stoltenberg a inaungurat în Lituania unul din cele șase centre regionale de comandă NATO instalate pe teritoriul țărilor răsăritene ale Alianței, respectiv cele trei țări baltice, Polonia, Bulgaria și România.

Moscova nu a lansat până acum o amenințare directă la adresa țărilor baltice, unde trăiesc importante minorități rusofone, în schimb Rusia și-a sporit masiv prezența militară în enclava Kaliningrad, prinsă între Lituania și Polonia.

NATO, care asigură protecția aeriană a țărilor baltice, a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare rusești care testau capacitatea de reacție rapidă a Alianței, un număr de incidente dublu față de anul precedent, 2013.

Evident, pentru Ucraina o ipotetică aderare la NATO ar însemna garanția securității și a integrității teritoriului său. Carta fundamentală a NATO prevede apărarea oricărui membru amenințat, altfel zis un atac împotriva unuia din membrii NATO e considerat un atac împotriva tutror.

NATO a invocat o singură dată articolul 5, care prevede acest lucru, și anume imediat după atacurile din New York din 2001. Mai recent, Turcia a cerut ajutorul pentru protejarea frontierei sale cu Siria de atacuri din această țară.

In schimb, pentru apărarea unei țări care nu e membru în Alianță, cum e Ucraina, NATO ar trebui să obțină un mandat din partea Națiunilor Unite.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG