Linkuri accesibilitate

Daisy Sindelar: „Este important ca oamenii să aibă acces la surse alternative de informaţie şi să vadă diferenţa”


La dezbaterile campaniei AICI este Europa Liberă la sediul Europei Libere de la Chișinău
La dezbaterile campaniei AICI este Europa Liberă la sediul Europei Libere de la Chișinău

Un interviu cu directoarea regională pentru Europa a Radio Free Europe despre libertatea de informare și propaganda rusă.

Daisy Sindelar, directoare regională pentru Europa a postului nostru de radio, s-a aflat la Chișinău săptămâna trecută, luând parte la ultimele dezbateri din campania „AICI este Europa Liberă”. A fost o campanie de o lună, în care jurnaliști și prieteni ai Europei Libere au călători prin mai mult de 20 de localități, întâlnindu-se cu publicul. Una din dezbaterile de la Chișinău a fost despre presă, iar discuțiile s-au axat pe ceea ce este perceput drept propagandă a Rusiei.

Europa Liberă: În calitate de directoare regională în cadrul RFE/RL responsabilă inclusiv pentru această parte a lumii, aţi putea probabil răspunde la întrebarea: credeţi că aici oamenii reuşesc să facă diferenţa între informaţia care are scopul să manipuleze şi o ştire veritabilă? Se poate conta pe faptul că adevărul, într-un final, va ieşi la suprafaţă sau trebuie totuşi de depus efort pentru asta?

Daisy Sindelar la dezbaterile de la Chișinău „AICI e Europa Liberă”
Daisy Sindelar la dezbaterile de la Chișinău „AICI e Europa Liberă”

Daisy Sindelar: „Este important ca oamenii să aibă acces la surse alternative de informaţie şi să vadă diferenţa. Or, dacă trei canale de televiziune spun acelaşi lucru, de ce ar trebui să caute o alternativă la informaţia pe care o consumă? Însă, dacă va exista un al patrulea canal care va oferi altfel de ştiri, care va reda un alt punct de vedere, atunci oamenii vor putea şi vor începe să facă diferenţa.

Cred că mai este un lucru pe care îl pot face jurnaliştii pentru a scoate la iveală adevărul. De exemplu, pot lua un material video considerat a fi propagandistic şi în care informaţia este scoasă din context şi pot arăta cum stau lucrurile în realitate. Noi încercăm să facem acest lucru constant.

Comparăm fotografii, fapte, pentru a demonstra că de fiecare dată când, spre exemplu, Putin spune că nu are nimic în comun cu avionul olandez doborât anul trecut în Ucraina, există fapte care demonstrează că, cel mai probabil, nu spune adevărul. Cred că este de datoria jurnaliştilor să readucă în atenţia publicului fapte care sunt uitate, să le spună oamenilor: nu fiţi distraşi de diverse versiuni asupra lucrurilor, noi vom continua să relatăm despre fapte care pot fi demonstrate.”

Monica Macovei la Chișinău
Monica Macovei la Chișinău

Europa Liberă: În timpul dezbaterii organizate de Radio Europa Liberă la finele săptămânii trecute, europarlamentara română Monica Macovei a regretat, între altele, închiderea posturilor Europa Liberă şi BBC în ţara vecină, România, odată cu aderarea ei la Uniunea Europeană. Astăzi, sunt tot mai mulţi cei care cred că a fost o decizie mai puţin înţeleaptă, ţinând cont de faptul cum au evoluat lucrurile în presa de acolo. Care este punctul Dvs de vedere? Ce planuri are compania în acest sens?

Daisy Sindelar: „Nu mă pot referi la redeschiderea serviciului nostru în România, însă pot spune că atunci când a fost închis acesta, mulţi în interiorul companiei s-au opus deciziei, prezicând că este una greşită. Mulţi şi astăzi sunt de această părere. Dacă vă uitaţi la ţări ca România sau Ungaria, puteţi vedea că au făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte libertatea presei, democraţiei şi respectarea drepturilor omului. Este regretabil să constaţi că nu poţi face mare lucru în această privinţă, prin urmare, e o situaţie care trebuie luată în considerare.”

Liliana Barbarosie
Liliana Barbarosie

Europa Liberă: În general, ce planuri are compania pentru a echilibra sursele de informaţie care domină în această parte a Europei, care în Moldova de exemplu sunt în special ruseşti?

Daisy Sindelar: „Avem câteva proiecte la moment: programul „Current Time” care este difuzat şi în Republica Moldova, un program realizat la Praga, de jurnalişti vorbitori de rusă, dar stabiliţi în afara Federaţiei Ruse şi care se adresează comunităţii ruse din întreaga lume.

De asemenea, dezvoltăm un departament media digital, numit DIGIM, un produs mediatic rapid, care va oferi informaţii în limba rusă într-o manieră interactivă şi care va realiza ceea despre ce am vorbit mai devreme, va combate informaţia ruptă din context, care relatează lucrurile dintr-un unghi care nu este neapărat cel real.”

Europa Liberă: Cu siguranţă nu odată aţi fost întrebată: care este diferenţa între RFE/RL şi alte surse de informaţie considerate propagandistice? Ce răspundeţi?

Daisy Sindelar: „Este o întrebare corectă şi, desigur, Radio Europa Liberă este finanţat de Congresul Statelor Unite, prin urmare este greu să convingem criticii noştri că nu suntem o „maşină de propagandă”. Oricum, lucrez în cadrul companiei de peste zece ani în calitate de redactor, deci, pot afirma că jurnaliştii Europei Libere au simţul integrităţii foarte bine dezvoltat. Nimeni nu ne spune: trebuie să relataţi în acest fel sau poziţia noastră pe subiectul Ucrainei este asta, or relatăm despre NATO doar dintr-un anumit unghi de vedere. Nu, asemenea conversaţii nu există.

Tot ce facem noi este să ne concentrăm continuu asupra relatării faptelor reale şi, mai nou, să demonstrăm că spunem adevărul. Nu mai este destul să spunem: puteţi avea încredere în noi. A venit timpul să demonstrăm zi de zi că suntem o sursă credibilă de informaţie, o alternativă la tot ce vine din partea mediilor ruseşti de stat.

Aş vrea să mă refer la campania „AICI este Europa Liberă” pe care aţi realizat-o timp de o lună de zile. Cred că este una de excepţie. Aţi mers în teritoriu şi aţi oferit oamenilor posibilitatea să pună întrebări celor care pot rezolva problemele cu care se confruntă, lucru care le poate schimba viaţa. Aşa ceva nu se întâmplă, de exemplu, în Federaţia Rusă, iar dacă s-ar întâmpla, nu cred că ar avea continuitate.

Din punctul meu de vedere, o ţară care nu le oferă cetăţenilor posibilitatea să-şi controleze propriul destin nu are sorţi de izbândă. Poate situaţia din Republica Moldova pare disperată şi dificilă, dar cred că prin intermediul campaniei pe care aţi realizat-o aţi reuşit să plantaţi o sămânţă de speranţă şi cred că impactul se va vedea în generaţiile viitoare.”

Europa Liberă: În Republica Moldova s-au purtat discuţii aprinse despre nevoia de a închide sau nu posturile ruseşti care retransmit pe teritoriul ţării. Pe de o parte, se invocă libertatea cuvântului, pe de altă parte, când există informaţie doar dintr-un singur punct de vedere, despre ce libertate de exprimare se poate vorbi? Aveţi o opinie despre acest lucru?

Daisy Sindelar: „Cred că într-o ţară ca Republica Moldova, unde foarte mulţi vorbesc rusa, ar fi riscant să izolezi şi să antagonizezi o parte a populaţiei luând o asemenea decizie. Însă este adevărat că dacă nu reuşeşti să le oferi o alternativă, situaţia în care te poziţionezi este una şi mai dificilă. Decizia Ucrainei de a bloca anumite televiziuni de stat ruseşti a fost, la început, una şocantă pentru observatorii din afară ce considerau ţara una dezvoltată în ceea ce priveşte mass-media şi libertatea cuvântului, cel puţin printre statele post-sovietice.

Însă, cum am urmărit, situaţia în Ucraina s-a deteriorat, iar oamenilor le este tot mai greu să reziste. Desigur, oricărui jurnalist îi vine greu să spună: opriţi aceste canale! Cred însă că este o situaţie inevitabilă, atâta timp cât ţara nu reuşeşte să ofere alternativă. Deseori, în cadrul instituţiei spunem: acesta este un război, iar războiul solicită diverse decizii şi strategii.”

XS
SM
MD
LG