Linkuri accesibilitate

Ultima declarație a Hadijei Ismailova în fața tribunalului: „Scriem și informăm comunitatea chiar cu prețul arestării și al șantajului”


În vârstă de 39 de ani, Ismailova este cea mai cunoscută dintr-o pleiadă de activiști, jurnaliști și critici ai guvernului, președintelui, și corupției din Azerbaidjan.


O proeminentă jurnalistă azeră de investigație și colaboratoare a Europei Libere a făcut o ultimă declarație într-un tribunal din Baku, spunând că procesul ei sub acuzații de delicte financiare nu a reușit s-o înfrângă sau să-i oprească munca, informează corespondentul nostru Charles Recknagel.

Judecătorul a oprit-o pe Hadija din citirea declarației când mai avea câteva paragrafe, dar o copie a documentului a intrat în posesia Europei Libere.

Potrivit ei Hadija Ismailova spune că dosarul ei este motivat politic, acuză tribunalul că ar fi inventat acuzațiile ca s-o trimită la pușcărie și ca să pună capăt anchetelor ei de corupție în fosta republică sovietică bogată în petrol de pe malul Mării Caspice. Potrivit remarcilor pregătite spre citire, Hadija a spus: „Poate voi fi în închisoare, dar munca va continua”.

Vorbind după ce un procuror de stat a cerut săptămâna trecută judecătorului s-o condamne la 9 ani de închisoare, Hadija a spus în declarația finală că ea și alți jurnaliști asemenea ei „expun corupția și fărădelegea” și că munca lor este „foarte importantă”.
„Noi scriem și informăm comunitatea chiar și cu prețul arestării și al șantajului… Sunt fericită că mi-am putut face munca” – a spus ea.

Printre relatările ei care au fost transmise de Serviciul azer al postului nostru de radio se numără un articol din 2012 despre cum autoritățile azere au acordat familiei președintelui Aliev dreptul de exploatare a unui câmp aurifer, sau un articol din 2014 despre cum cele două fiice ale președintelui par să aibă legături cu cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Azercell.

Ismailova, care a cucerit numeroase premii internaționale pentru relatările ei, a spus că tribunalul a făcut un proces „expres” (ultra-rapid) al cărui deznodământ era stabilit dinainte și care a fost marcat de nereguli. Ea a mai spus că mărturiile în timpul procedurii au relevat faptul că dovezile acuzării s-au bazat pe declarații de martori care „fie fuseseră supuși presiunile, fie au semnat hârtii pregătite de alții, fără să le poată măcar citi”.
„Unuia din martori i s-a oferit mită” – a spus acuzata. „Ce fel de stat este acesta?”.

Folosind declarația finală ca ocazie să nege acuzațiile, jurnalista a spus că este ciudat că autoritățile au încercat s-o dovedească vinovată de delicte precum evaziunea fiscală, deturnare de fonduri și abuz de putere – fiindcă tocmai acestea sunt delictele pe care ea le-a dezvăluit în articolele sale.

„Este foarte amuzant cum este acuzată de asemenea lucruri o persoană care a anchetat banii furați și depuși în conturi off shore ai familiei prezidențiale, abuzarea de către aceeași familie a contractelor de stat și contractele ei cu companii și grupări off shore, ca și evaziunea ei fiscală!” – a spus jurnalista.

Hadija a mai spus că dacă va fi întemnițată nu se va lăsa copleșită de nici o pedeapsă, chiar dacă va fi de „15 sau chiar 25 de ani de închisoare”.

Luni, când a întrerupt citirea declarației finale a acuzatei, judecătorul a spus că verdictul va fi pronunțat „mâine sau poimâine”.

„Voi avea ocazia să expun abuzurile din penitenciare”, a mai spus Hadija, adăugând că ea se numără printre cei care „știu cum să transforme un necaz într-o oportunitate”.

În vârstă de 39 de ani, Ismailova este cea mai cunoscută dintr-o pleiadă de activiști, jurnaliști și critici ai guvernului care au fost luați drept țintele unei campanii de descurajare pornită de conducerea președintelui Aliev.

De la arestarea ei în decembrie, Ismailova a fost ținută în arest preventiv, în ciuda chemărilor repetate ale Statelor Unite și ale altor guverne occidentale la eliberarea ei. Amnesty International a desemnat-o „deținut de conștiință”, iar Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a spus că acuzațiile la adresa ei sunt răzbunări pentru activitatea ei jurnalistică.

Numai câțiva reprezentați ai ambasadelor străine au putut participa la audierile din tribunalul de la Baku, în procesul început la 7 august. Jurnaliștii independenți și activiștii au fost ținuți la distanță pe tot parcursul procesului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG