Linkuri accesibilitate

Anatol Șalaru: „Aderarea la NATO este obiectivul meu în calitate de ministru liberal”


Interviu cu ministrul apărării din Republica Moldova.

Noul ministru al apărării, Anatol Șalaru, a spus astăzi la București, unde a făcut prima vizită de la numirea în această funcție, că Republica Moldova are obiectivul aderării la NATO. Când a fost întrebat de o jurnalistă dacă ”Republica Moldova are ca obiectiv pe termen lung aderarea la NATO”, Șalaru a răspuns că ”da” fără să facă alte precizări. Dar într-un interviu cu Europa Liberă a spus ulterior că a vorbit de pe poziția sa de liberal. Partidul Liberal este singurul din cele trei ale coaliției de guvernare de la Chișinău care a inclus în programul său politic aderarea la NATO a Republicii Moldova, a cărei constituție spune astăzi că este țară neutră.

Anatol Șalaru: „În primul rând, aderarea la NATO este obiectivul meu și al Partidului Liberal pe care îl reprezint, în calitate de ministru liberal. Este o chestiune pe care mi-o asum eu și pe care și-o asumă și Partidul Liberal. Aceasta a fost și lozinca noastră în campania electorală. Suntem conștienți că astăzi nu se poate realiza acest deziderat, iar aderarea la NATO rămâne un deziderat pentru o perioadă nedefinită. Dar eu vreau ca armata să fie la standardele NATO și, când se va lua decizia politică, armata să fie deja pregătită. Așa s-a făcut și în România. Deocamdată, mulți nu sunt conștienți că NATO nu înseamnă doar armata. NATO înseamnă și reforme economice. NATO înseamnă bunăstare. NATO înseamnă locuri de muncă și investiții străine”.

Europa Liberă: Domnule ministru, de când sunteți ministru al Apărării în noul guvern Streleț, ideea aderării la NATO a fost discutată în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană-3?

Anatol Șalaru: „Încă nu s-a discutat. Eu am discutat acest lucru cu președintele.”

Europa Liberă: cu președintele Nicolae Timofti?

Anatol Șalaru: „Cu președintele Nicolae Timofti, care mi-a zis să fiu foarte combativ și să lupt pentru a asigura un echilibru de forțe în Republica Moldova. Astăzi, avem în Transnistria un contingent al armatei ruse, GOTR, de circa 2200 de militari. Astăzi avem armata transnistreană pregătită și gata oricând să intervină în caz de necesitate, iar bugetul militar în Transnistria este, practic, același ca în Republica Moldova. Armata din Transnistria este dotată cu tancuri, cu rachete, are armament mult mai performant și mai puternic decât al nostru. Și soluția pentru a asigura echilibrul este ori aderarea Republicii Moldova la NATO, ori militari străini pe teritoriul Moldovei care ar asigura echilibrul sau un buget foarte mare pentru Armata Națională care ar permite Moldovei, Armatei Naționale să facă față oricăror provocări.”

Europa Liberă: Domnule ministru, ați discutat astăzi cu ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, despre crearea unui batalion comun de menținere a păcii care să fie dislocat la Iași. La ce etapă sunt aceste discuții? Este o înțelegere de principiu sau este o înțelegere clară, cu termene?

Anatol Șalaru: „E o înțelegere de principiu. Urmează să fie demarate procedurile atât în România, cât și în Moldova. Vom încerca să rezolvăm această problemă cât mai rapid pentru ca militarii noștri să poată fi pregătiți în România, la Iași, de către specialiștii români pentru a putea participa la operațiunile de menținere a păcii. Aceasta nu înseamnă un batalion românesc în Moldova. Aceasta nu înseamnă armată străină pe teritoriul Moldovei. Pur și simplu, militarii noștri vor fi pregătiți pentru a participa în comun, împreună cu militarii români, la operațiuni de menținere a păcii, sub egida ONU și chiar sub egida NATO, atunci când este nevoie.”

Europa Liberă: Domnule ministru, în urma declarației, a acelui „Da”, pe care l-ați spus joi la București, vă așteptați la discuții cu partenerii din Alianța pentru Integrare Europeană, la replici, reproșuri ați expus punctul de vedere al unui partid, fiind acolo ca ministru al Apărării?

Anatol Șalaru: „Nu, nu cred că vor fi. Dar dacă vor fi, noi suntem gata să ne apărăm punctul de vedere.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG