Linkuri accesibilitate

„Nu cred nimic până nu se va schimba guvernarea, parlamentul şi toţi”


Drumul din Florești modernizat cu finanțare de la Statele Unite
Drumul din Florești modernizat cu finanțare de la Statele Unite

Fiecare al doilea floreştean visează să aibă drumuri prin oraş ca șoseaua Sărăteni-Soroca, modernizată din banii poporului american.

Campania „AICI este Europa Liberă” a ajuns duminică, 16 august, la Floreşti şi a încercat să vadă ce probleme de infrastructură există în această localitate şi cum pot fi ele rezolvate. Valentina Basiul i-a întrebat pe localnici ce-i deranjează cel mai mult şi cine trebuie să-i mobilizeze pentru a schimba starea de fapt.

În oraşul Floreşti, pe lângă multele probleme de infrastructură şi de administrare orășenească, îşi face efectul starea de nepăsare, îmi spun mai mulţi trecători care acceptă să vorbească la microfonul Europie Libere. Opinia aceasta o împărtășesc pensionarii Dumitru Ţâra şi Ivan Efimenco, care joacă şah pe o bancă din apropierea Muzeului de etnografie. Ei spun că de vină pentru tot ce nu merge ca oamenii o poartă în egală măsură cetăţenii.

Dumitru Ţâra: „Cele mai importante probleme ale oraşului sunt drumurile, baie trebuie să fie în oraş şi să micșoreze oleacă tarifele la serviciile comunale. Cam atât”.

Europa Liberă: Iată văd că aici în parc este destul de multă murdărie. Asta e o problemă?

Dumitru Ţâra: „Asta e, cum se spune, lipsa de cultură a oamenilor, nu-s oamenii educați”.

Europa Liberă: Serviciile speciale trebuie să mai facă ordine din când în când?

Dumitru Țâra și Ivan Efimenco
Dumitru Țâra și Ivan Efimenco

Dumitru Ţâra: „Asta depinde de cetățeni”.

Europa Liberă: Dar dumneavoastră, ce probleme vedeţi?

Ivan Efimenco: „Problema e în finanțe şi gata”.

Europa Liberă: Adică nu sunt bani suficienți?

Ivan Efimenco: „Da, că-s furaţi din bănci şi încă nu-i pot găsi. Asta de pe spinarea oamenilor sunt furați şi cineva şi-a bătut buzunarele, iar lumea suferă”.

Europa Liberă: Credeți că primăriile nu se pot dezvolta anume din cauza acestui lucru?

Ivan Efimenco: „Depinde de sus, că peștele se strică de la cap, dar se curăţă de la coadă. Ne-ai stricat joaca”.

Europa Liberă: Cum credeți oamenii poţi să se implice ca să rezolve problemele orașului?

Ivan Efimenco: „Pot, dar nu vor, că unul altuia îşi pune piedică”.

Dumitru Ţâra: „Socoteala e în aceea să luăm pildă de la ultima adunare a consilierilor. De ce din 25 din consilieri au participat numai 9 la adunarea asta? Pentru că oamenii sunt indiferenți, nu ştiu cum. Lasă să facă alţii numai nu eu. Ce ne trebuie? Trebuie să avem investitori, să aibă oleacă de autoritate republica asta”.

Ivan Efimenco: „Nu cred nimic până nu se va schimba guvernarea, parlamentul şi toţi, n-or veni alţii n-o să fie nicio schimbare”.

Mătuşa Emilia Cazacu are propriul clasament al problemelor. Ea crede că prioritare sunt drumurile pline de găuri şi lipsa de inițiativă a oamenilor. Ea se declară convinsă că mai ales acum, când dezamăgirea în politicieni e mare, trebuie să apară noi lideri locali, care să-i mobilizeze pe toţi ceilalți.

Emilia Cazacu
Emilia Cazacu

Emilia Cazacu: „Așteptăm şi noi de la nacialnici, de la primar, să ne facă o dreptate oarecare, să ne mărească pensiile, lefurile”.

Europa Liberă: Dar poate primarul să mărească pensiile?

Emilia Cazacu: „Apoi cu ajutorul la cei mai mari, să ceară şi ei şi noi, să ne mai facă dreptate şi nouă oleacă, nu numai lor”.

Europa Liberă: Iată în oraş ce vă deranjează?

Emilia Cazacu: „Totul e bine, numai iată asfaltul nu e bun. Mă duc la grădiniţă să duc un copil şi numai borţi, trotuar nu-i, n-avem unde ne feri cu copiii. Să facă ceva ca drumul să fie bun”.

Europa Liberă: Dar iată dacă primarul v-ar chema să se sfătuie cu oamenii ce are de făcut, dumneavoastră v-ați duce?

Emilia Cazacu: „Numaidecât. Eu am propus la nişte oameni să ne ducem, la niște femei: „Haideți să vorbim că șoseaua-i rea”. Nu vrea nimeni. Se tem, sunt fricoși…”

Europa Liberă: Ori nu le pasă?

Emilia Cazacu: „Ar vrea doar cineva să le facă, dar eu, ca pensionară, m-aş duce, să cer să fie pentru oraş frumos”.

„Totul depinde de la conducere. Dacă conducerea are inițiativă, se face. În legătură cu situația care este, oamenii sunt aşa de supărați, de indignați, că nu-s bucuroși, ar lepăda şi casă şi masă şi s-ar duce în altă lume numai să le fie mai bine”.

Drum în paragină la Floresti
Drum în paragină la Floresti

„Locuri de muncă nu-s, că iată am învățat şi am făcut şi masteratul şi lucrez la Gura Camencii în sat, dar în Floreşti e foarte greu de găsit un loc de muncă. Iata aşa s-a primit, că aici aşa e permanent şi sunt oameni care sunt la pensie, care au şi pensii şi salarii, iar tinerii chiar şi cu studii superioare sunt nevoiți să plece peste hotare să facă altceva numai să facă rost de bani”.

Şeful Direcției asistenţa socială Floreşti, Petru Rusu, spune că în ultimii ani s-a ocupat de reforma internatelor din raion şi s-a convins că multe din problemele orașelor şi satelor pot fi rezolvate cu ajutorul proiectelor şi a finanțărilor externe. El spune că n-ar strica ca cei din Floreşi să învețe cum să atragă bani de la unii primari din localitățile vecine.

Petru Rusu: „Suferim datorită faptului că e foarte subdezvoltarea infrastructurii. Starea drumurilor e destul de precară. Avem problema cu evacuarea a apei şi a deșeurilor. Astăzi avem nevoie foarte mult ca să reconstruim stația de epurare. Noi astăzi avem nevoie de o fabrică de prelucrare a deșeurilor, pentru că, din păcate, toate aceste deșeuri ecologia nu ne dă voie să le ardem, ele se stochează la gunoiște, dar ele foarte mult acționează asupra sănătății orășenilor”.

Europa Liberă: Oamenii di oraş ar fi dispuși să contribuie la rezolvarea acestor probleme, fie că e vorba de discuții, dezbateri, să se dea cu părerea sau chiar şi financiar?

Petru Rusu
Petru Rusu

Petru Rusu „Vreau să vă spun că în majoritatea cazurilor pe întreg raionul Floreşti au fost câștigate foarte multe proiecte în dezvoltarea infrastructurii satelor şi în majoritatea cazurilor aceste proiecte au fost susținute şi cu contribuția alegătorilor. Eu cred că şi pe viitor oamenii pot să contribuie şi vor contribui pentru că fiecare din noi am vrea să avem un drum bun, să avem apă în casă, să avem gaz”.

Europa Liberă: Înțeleg că oamenii cumva ar fi dispuși să participe, înseamnă că lipsește un lider sau mai mulți lideri?

Petru Rusu „Posibil că noi astăzi avem nevoie de gospodar la nivel republican şi la nivel local, pentru că avem foarte multe sate în raionul Florești. Este vorba de satul Izvoare, unde a venit la cârmă un primar de vreo câțiva ani şi satul şi-a schimbat fața. Înseamnă că se poate. Totul depinde de om, de felul lui de a aborda problema, de felul lui de a vedea această problema. Vă dați bine seama că acest om a căutat, a vrut şi a făcut”.

Fiecare al doilea floreştean din cei cu care am stat de vorbă visează să aibă drumuri prin oraş ca șoseaua Sărăteni-Soroca, modernizată, lucru știut, pe banii poporului american. Unii chiar se declară foarte hotărâți să contribuie financiar la renovarea drumului, doar să fie conectați şi ei la autostrada europeană în miniatură care renaște viața în localitățile pe care le traversează.

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului Radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional.

Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG