Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Doar prin declarații frumoase pro-europene nu mai convingem pe nimeni de nimic; e nevoie de acțiuni!”


Interviul dimineții cu liderul Partidului Popular European din Moldova.

După negocieri istovitoare şi tandre constrângeri la care au recurs componentele celei de-a treia coaliţii proeuropene, guvernul condus de Valeriu Streleţ a obţinut 52 de voturi de sprijin în Parlament. O radiografie sumară a programului de guvernare a noului cabinet de miniştri ne propunem să o realizam cu ajutorul fostului premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova.

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Domnule Leancă, guvernul condus de Valeriu Streleţ nu a reuşit să vă convingă pe dumneavoastră şi pe Eugen Carpov să le daţi voturile de încredere, chiar dacă unii dintre membrii cabinetului v-au fost colegi. E de presupus că aveţi alte considerente decât comuniştii şi socialiştii. Puteţi să ne spuneţi în câteva cuvinte de ce aţi dat bilă neagră?

Iurie Leancă: „Nici subsemnatul, nici Eugen Carpov, nici Nicolae Juravschi, noi suntem trei deputaţi neafiliaţi şi facem parte din Partidul Popular European, nu am auzit nici ieri suficiente argumente pentru a vota acest guvern, dar nici pe parcursul negocierilor pe care le-au angajat aceste trei partide, în vederea creării acestei noi majorităţi, de altfel, majoritate extrem de fragilă, nu ne-au convins că va fi un nou fel de guvernare, nu ne-au convins că va fi o altă abordare a problemelor sistemice cu care se confruntă Republica Moldova.

Aceiaşi protagonişti, aceleaşi maniere de a negocia, aceleaşi interese de partide în prim-plan, aceeaşi formulă în care nu guvernul ia decizia, ci consiliul coaliţiei sau cum se mai numeşte această instituţie. Deci, iarăşi decidenţii vor fi liderii partidelor, care iarăşi se ascund în Parlament şi nu au venit în prim-plan în guvern. În afară de acest lucru, mai avem exemplul precedent al guvernului Gaburici, care a fost construit pe aceleaşi principii, în linii mari. Aşa că nu am găsit suficiente argumente şi raţionamente pentru a susţine acest nou guvern.”

Europa Liberă: Deci, trebuie să înţeleg, chiar dacă v-ar fi invitat, or Valeriu Streleţ a spus că nu v-a invitat la guvernare, pentru că e proaspătă amintirea trădării, dacă totuşi v-ar fi invitat...

Iurie Leancă: „Lăsați-mă să intervin în acest moment, nu ştiu cine pe cine a trădat. L-aş ruga pe domnul Streleţ să se ocupe acum de problema guvernării. Sunt suficiente probleme, mult prea multe, create de PLDM în mod special şi de PD, în ultimele şase-nouă luni. Aşa că, dacă vrea să se poziţioneze drept un prim-ministru al Republicii Moldova, ar fi bine să nu continue linia respectivă de acuzaţii absolut ieftine şi nefondate. Și să se ocupe de problemele create de aceste două partide.”

Europa Liberă: Dânsul s-a obişnuit cu poziţia de deputat şi încă nu a ieşit din acea ipostază. Dacă totuși…

Iurie Leancă: „Ar fi bine să fie nu pe poziţia nici de deputat şi nici de reprezentant al PLDM – un argument de ce nu l-am votat pe dânsul, a zis: „Sunt om de partid”. Iar de regulă, în Republica Moldova, şi aceasta o ştiu și pe propria piele, dintotdeauna există prea multă contradicție între interesul îngust de partid, în mod special al conducerii partidului, şi interesul naţional. Așa că i-am dorit şi ieri domnului Streleţ, şi astăzi pot doar să reiterez, să se debaraseze în primul rând de interesul de partid şi să se axeze pe cel naţional.”

Europa Liberă: Sper că va asculta de sfatul dumneavoastră. Totuşi, de ce v-am invitat pe dumneavoastră în această emisiune matinală? Ca să încercăm să aflăm: situaţia este atât de proastă încât există soluţii în programul de guvernare? Şi dacă dumneavoastră v-aţi aşeza acum la butoane, ce aţi face în primul rând?

Iurie Leancă: „În primul rând sunt câteva lucruri de făcut. În primul rând aş trimite, sper că ieri seara au trimis, invitaţia la Washington, la Fondul Monetar Internaţional, cât mai curând să vină la Chişinău o misiune.

În primul rând, aş da telefon la Bruxelles ca să discut despre programul de finanţare directă a bugetului, fiindcă din cauza faptului că au fost îngheţate fondurile Uniunii Europene, suferă bugetul la capitolul venituri.

Aş discuta imediat cu Uniunea Europeană şi problema trimiterii unei misiuni pe reforma justiţiei şi desemnarea unui înalt reprezentant. Deşi, aşa cum a prezentat domnul Streleţ acest obiectiv, l-a denaturat în totalitate.

În primul rând, aş vorbi aici cu miniştrii şi cu majoritatea din Parlament cum începem a doua zi reformele despre care tot s-a vorbit.

Şi doi, pentru acţiune conjugată pe plan intern şi cu partenerii de dezvoltare, cel puţin într-o perioadă de trei-patru luni am putea contura o ieşire din problemele şi din criza în care ne-au adus hoţii. Acţiuni sunt multe şi absolut necesare. Există şi probleme, FMI şi Uniunea Europeană nu ne-au aşteptat pe noi şi toată lumea acum pleacă în concediu, trebuie să aştepţi ceva timp.”

Europa Liberă: Deci, i-aţi făcut agenda lui Streleţ? Sugestiile dumneavoastră sper că le-au notat acum foarte punctual.

Diana Răileanu
Diana Răileanu

Europa Liberă: Pe partenerii de dezvoltare, domnule Leancă, ce i-ar putea convinge că lucrurile au revenit pe făgaşul minimei normalităţi, aşa cum o definesc ei? Şi cât de rapid ar putea deschide portofelul cu bani?

Iurie Leancă: „Unica evoluţie pozitivă în ceea ce s-a întâmplat ieri la Chişinău în Parlament este faptul că în sfârşit există o majoritate şi un guvern. Fiindcă fiecare zi de lipsă de guvern, de o instituţie sau oameni care şi-ar asuma responsabilitatea, ne costa tot mai mult şi mai mult. În rest, în ultimele şase-nouă luni am reuşit atât de tare, prin acţiuni şi inacţiuni în mod special, să

E nevoie de acţiuni, e nevoie de demonstrat o viziune, e nevoie de a prezenta planul de acţiuni pe fiecare domeniu, începând de la îndeplinirea Acordului de Asociere...

punem la îndoială credibilitatea Chişinăului, credibilitatea instituţiilor statului în raport cu partenerii de dezvoltare, la fel şi în raport cu cetăţenii din Republica Moldova, astfel încât doar prin declaraţii frumoase pro-europene, pro-reforme nu mai convingem pe nimeni de nimic.

E nevoie de acţiuni, e nevoie de demonstrat o viziune, e nevoie de a prezenta planul de acţiuni pe fiecare domeniu, începând de la îndeplinirea Acordului de Asociere, terminând cu lupta împotriva corupţiei. Pentru aceasta e nevoie de ceva timp. Să vedem ce va face noua guvernare în următoarele luni. Să vedem ce fac cu sistemul bancar. Să vedem cât de repede, în sfârşit, vor relansa faza a doua de investigaţii pe frauda din sistemul bancar. Uitaţi-vă câte chestii au fost ignorate, omise în ultimele şase luni.

Şi acum e nevoie de mişcare cu reforma teritorial-administrativă, cu sistemul social, care este iarăşi în criză profundă, mă refer la sistemul de pensii. Avem foarte multe probleme, s-au acumulat, nu au fost rezolvate.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, exact şi pe interior, cum se obişnuieşte să se vorbească la guvern, la fel de convingători ar trebui să fie. Și probabil aţi avut aceeaşi problemă şi dumneavoastră: oamenii când se scoală dimineaţă se uită dacă au zahăr şi cafea la bucătărie. Acum e tot mai puţină. Ce ar trebui oamenii să simtă, când, unde anume să se uite şi să zică: „Da, domnule, avem deja guvern”? Că la facturi, dacă se uită acum, se îngrozesc.

Iurie Leancă: „În tot ce face guvernarea, dincolo de obiective geopolitice, de promovare de reforme ş.a.m.d., până la urmă, obiectivul final este ca omul să simtă pe pielea proprie o viaţă mai bună. Aveţi perfectă dreptate, ceea ce înseamnă salariu mai bun sau pensie mai decentă, să-şi poată achita toate facturile, să aibă de viaţă ş.a.m.d. Or, din păcate, situaţia a ajuns într-o fază de criză: criză financiară, economică, politică ş.a.m.d.

Astfel încât, până a ajunge la o situaţie mai bună, noi va trebui obiectiv să trecem acum printr-o perioadă foarte şi foarte complicată. Fiindcă şi devalorizarea, şi tarifele majorate, şi iată auziți că și la pâine ar putea creşte preţul, şi lipsa banilor şi investiţiilor, și la lipsa banilor mă refeream la trezorerie, toate acestea mă fac să cred, să înţeleg că situaţia se va complica în următoarele două-trei luni.

Pentru a putea arăta cetăţenilor Republicii Moldova că: „acum suntem nevoiţi, tot din cauza noastră, să tragem puţin cureaua, dar cel puţin într-o perioadă de şase-nouă luni, iată care vor fi evoluţiile pozitive, iată cum vom reuşi să dăm o lovitură corupţiei, astfel, vom acumula mai mulţi bani, evaziunile fiscale vor fi diminuate”, guvernul trebuie să vină acum cu acţiuni concrete şi să ne explice tuturor ce face, în ce perioadă vor apărea schimbări spre bine. Altă soluţie nu văd.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, în calitate de fost prim-ministru, care aţi avut parte de o perioadă deloc senină, sunteţi cel mai indicat să vă pronunţaţi asupra programului de guvernare prezentat de proaspătul premier Valeriu Streleţ: anunţă guvernul şi remedii ori trece în revistă doar simptomele crizei?

Iurie Leancă: „Programul de guvernare prezentat ieri, după cum a spus şi domnul Streleţ, e în măsură de 70-80% programul elaborat în luna ianuarie-februarie. Acelaşi program, în linii mari, a fost acceptat şi de guvernul Gaburici. Până la urmă, contează mai puţin în ce măsură prezinţi un program nu doar cu simptome, nu doar cu probleme, ci şi cu soluţii, contează cât de mult te ţii după aceea de el, cât de mult entuziasm şi capacitate pui în implementare.

Așa că vă propun să analizăm nu doar ceea ce scrie acolo, ci acţiunile şi efectele, în mod special, ale noii guvernări şi atunci vom spune dacă programul a fost bun sau nu, au fost doar simptome sau au fost şi soluţii acolo prezentate.”

Europa Liberă: Peste o sută de zile?

Iurie Leancă: „Eu sper ca acest guvern să o ducă mai mult de o sută de zile. Drept că precedentul guvern, tocmai la o sută de zile, când urma să facem anumite analize, a şi dispărut.”

Europa Liberă: Noi nu-i vom lăsa în pace nici timp de o sută de zile. Vă promitem.

Iurie Leancă: „Eu şi mai puţin.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, vă mulţumim pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:25 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG