Linkuri accesibilitate

Un prim ministru pentru o lume bolnavă de misoginism și o societate în general patriarhală, conservatoare, învechită în rele, înțepenită în obiceiuri proaste, în intoleranţă...


Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și interlocutorii săi: ziariștii Petru Bogatu și Vitalie Ciobanu.

Alianța a pus-o de măligă, în toate sensurile posibile. Dacă de bună seamă o acceptă la manivele pe Maia Sandu, se va termina viața tihnită a heleșteului din care s-a putut extrage fără jenă miliardul de pomină. Dacă însă o va fenta în timpul votului din Parlament, mămăliga s-ar putea să explodeze, cu consecințe lesne de prevăzut.

Astăzi vorbim despre atuurile și vulnerabilitățile unui candidat la funcția de premier foarte previzibil, grație integrității sale întâi de toate, dar cu o umbrelă politică imprevizibilă, dacă e să pornim de la experiența de conviețuire a celor trei componente ale alianței pro-europene. În studioul de la Chișinău al Europei Libere se află doi publiciști și analiști de notorietate, Vitalie Ciobanu și Petru Bogatu.

Europa Liberă: Toţi cei care au aşteptat cu înfrigurare numele noului prim-ministru au tot atâtea întrebări câte, probabil, le au şi deputaţii care vor trebui să ridice mâna „pentru” sau „împotriva” Maiei Sandu. Să încercăm să anticipăm aceste întrebări. Prima ar fi: de ce Maia Sandu, care totuşi nu a fost mai bună decât Vlad Filat, în opinia partidului, dar, în lipsa unui consens în cadrul alianței, s-a mers pe candidatura Maiei Sandu? Pentru cine este prezentată Maia Sandu, domnule Bogatu, pentru străini sau este candidat de uz intern?

Petru Bogatu: „Cei care cunosc cum funcţionează o democraţie parlamentară de tip european, ştiu că este normal ca liderul unui partid, care are în spatele său o forţă politică, să fie desemnat prim-ministru, liderul celui mai mare partid din această coaliţie. Deci, era nevoie să se vină la normalitate, pentru că guvernul Gaburici, am văzut aceasta, dar şi guvernul Leancă, într-un fel, a fost un guvern marionetă.”

Europa Liberă: Dar nu au fost de acord ceilalţi parteneri cu această logică.

Petru Bogatu: „Da. Aceasta e problema, că domnul Filat nu ne spune de ce nu au fost de acord. Ei au invocat nişte motive formale. Eu bănuiesc că aceste motive ar fi contextul politic, ultimele evoluţii politice de la noi.”

Europa Liberă: Sau involuţiile.

Petru Bogatu: „Sau involuţiile, mai exact, da. Scandalurile interminabile, alte erori. A propos, erori pe care, pare-mi-se, în premieră absolută le-a recunoscut Marian Lupu, comise de aceste partide care se află acum la guvernare şi care au şifonat imaginea şi liderilor de partid, şi guvernării în ansamblu.

Probabil, s-a considerat că în această situaţie este nevoie de un personaj nou, cu o reputaţie bună atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, care a demonstrat calităţi mai deosebite în funcţiile pe care le-a deţinut. Şi cred că, din acest punct de vedere, Maia Sandu este în afara concurenţei.”

Europa Liberă: Deci, Maia Sandu trebuie să scoată întreaga garnitură, domnule Ciobanu?

Vitalie Ciobanu: „Maia Sandu va trebui să reabiliteze imaginea atât de şifonată a acestei coaliţii. Ea este faţa reformistă, este imaginea luminoasă şi „doamna de fier”. Acum putem aduce multe asemenea calificative, epitete, comparaţii. A fost comparată şi cu Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei din România şi europarlamentar român faimos. De numele Monicăi Macovei se leagă reforma în Justiţie, aşa cum ştim, în perioada mandatelor lui Traian Băsescu.

Maia Sandu în studioul Europei Libere
Maia Sandu în studioul Europei Libere

Maia Sandu e, pe undeva, replica basarabeană a acestui model reformist, fiind şi femeie, aceasta adaugă un farmec, un şarm de care avem nevoie aici, în Republica Moldova, unde lumea e bolnavă de misoginism și unde societatea este în general patriarhală, conservatoare, învechită în rele, înțepenită în obiceiuri proaste, în intoleranţă.

Maia Sandu vine, deodată e porumbelul schimbării, este o imagine impecabilă pentru domnia sa. Ce va reuşi să realizeze propriu-zis, dacă ajunge să fie votată, pentru că nu știm încă, nu avem certitudinea…”

Europa Liberă: Până aici vreau să vă întreb: cui nu convine? Există, probabil, destui adversari, ei s-au developat în momentul în care a fost numită la educaţie. După aceea i-a coagulat foarte bine prin reforma la BAC. Ne amintim câţi au mornăit. Ea totuşi a ştiut să ducă până la capăt o reformă. Domnule Bogatu, au rămas destul de reliefaţi adversarii?

Petru Bogatu: „Tocmai că răspunsul la această întrebare îl putem găsi în comparaţia pe care a făcut-o Vitalie Ciobanu – Monica Macovei este o comparaţie excelentă.

Eu aş compara-o şi cu Madeleine Albright. De ce? A fost un ministru care a avut curajul să promoveze nişte reforme nepopulare. Este foarte uşor să fii populist în politică şi atunci deznodământul este cel grecesc. Este foarte dificil să fii un Băsescu care, cu toate defectele și problemele, şi erorile lui pe care le-a comis, totuşi a avut curajul, împreună, a propos, cu Monica Macovei, să răstoarne situaţia din sistemul politic românesc şi să pună în mişcare justiţia, să contribuie la descătuşarea, la emanciparea justiţiei româneşti. Aceasta, de fapt, a reuşit şi Maia Sandu aici, a promovat nişte reforme deloc populare.

La unul din protestele antiguvernamentale
La unul din protestele antiguvernamentale

Au fost, într-adevăr, proteste care urmăreau cu totul altceva, deşi păreau nişte proteste ale ignoranţilor şi proştilor, pardon, dar, de fapt, erau nişte factori politici în spate. Dar aceasta este o altă problemă. Maia Sandu, din acest punct de vedere, este un politician care evident că sperie, mai ales cunoscându-se deja experienţa Monicăi Macovei şi a lui Traian Băsescu. Evident că sperie multă lume, sperie oamenii cărora le convine să păstreze acest sistem putred, corupt, oligarhic, personajele care s-au obişnuit să conducă, să controleze această ţară din umbră, trăgând sforile justiţiei, sforile unor agenţi economici ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar chiar poate Maia Sandu să-i pună în pericol? Întrebarea am să o formulez altfel: nu cumva Maia Sandu, prin această imagine pe care o are, va fi o vitrină favorabilă a unei guvernări care a rămas neclintită și încăpăţinată, şi încremenită în rele?

Vitalie Ciobanu: „Nu cred că există acest pericol, atât cât o cunoaştem pe Maia Sandu în funcţia ei de ministru al Educaţiei, pentru că nu a venit din stradă sau din Parlament unde pur şi simplu ridica mâna, vota sau ţinea discursuri mai mult sau mai puţin inspirate. Nu. Dânsa chiar a aplicat nişte reforme, cum spunea domnul Bogatu, a stârnit foarte multe animozităţi, o rezistenţă chiar în tabăra pro-europeană, îmi amintesc de criticile Partidului Liberal la adresa domniei sale. Până la urmă, din contra, de la an la an promovabilitatea la BAC a crescut.

Maia Sandu va trebui să demonstreze și ca premier aceleași calități, aceeași determinare, şi ea ştie lucrul acesta, ea a acceptat această provocare și rămâne să vedem dacă va fi și votată, dar sigur va intra în pâine cu intenţii foarte serioase. Mai ales că are şi girul Occidentului, unde s-a discutat clar: „Moldova e pe muchia falimentului, e în plin colaps economic şi financiar, e nevoie de schimbări drastice, dacă vreţi să restabilim finanţarea externă, acordul cu FMI, cu Banca Mondială, granturile de la Uniunea Europeană”. Totul este blocat.

Şi acum Maia Sandu e, într-un fel, personajul magic care poate declanşa nişte procese benefice. Care va fi finalitatea acestor procese e o altă istorie.”

Petru Bogatu: „Am o remarcă. Eu consider că există totuşi un pericol, tocmai pentru motivul invocat şi de Vlad Socor. Nu ea este liderul partidului şi Maiei Sandu i se poate tăia capul, politiceşte vorbind, foarte uşor, în cazul în care...”

Europa Liberă: De către propriul partid?

Petru Bogatu: „De către alianţă. Pentru că ea nu este doar la discreţia propriului partid, dar este la cheremul întregii alianţe.”

Europa Liberă: Mai mult decât atât, ea nu poate să impună, până la urmă, toată lista de condiţii.

Petru Bogatu: „Eu aş vrea să văd totuşi persoanele care vor vota contra. Pentru că aceasta ar demasca personajele din umbră.

Europa Liberă: Vă referiţi la votanţii din alianţă?

Petru Bogatu: „Din alianţă, evident. Pentru că votul va fi la limită. Sunt doar 52 de voturi. Să aşteptăm cu ce program va veni, pentru că abia acum se intră într-o parţială normalitate, acum Maia Sandu, ţinând cont sigur că şi de sugestiile făcute de partide, trebuie să-şi creeze echipa şi să vină cu un program propriu, cu o viziune proprie asupra guvernării, să-şi asume nişte angajamente proprii în calitatea ei de prim-ministru. Vom vedea care vor fi aceste angajamente şi dacă răspund aşteptărilor publicului.

Dar pericolul există, totuşi nu putem pune problema dacă în această situaţie e cazul sau nu să se antreneze în această, într-adevăr, complicată şi chiar periculoasă pentru cariera ei, afacere.”

Vitalie Ciobanu: „Când ziceam că va reuşi, evident, nu-mi făceam iluzii că exact aşa se va întâmpla şi că finalitatea este cea dorită de noi, de societate, dar mă gândeam la caracterul, la personalitatea Maiei Sandu, atâta cât și le-a relevat pe durata mandatului domniei sale. Adică, vreau să spun că dacă va intra într-un conflict inevitabil - și, probabil, se va ajunge acolo - cu alianţa, cu tovarăşii de partid, dânsa mereu va avea două soluţii la îndemână: fie demisia de onoare, fie să încerce să-şi asigure un sprijin popular, un sprijin din partea societăţii. Să invoce, bineînţeles, şi argumentul factorului extern – partenerii de dezvoltare. Ne aşteaptă o bătălie mare. Maia Sandu devine, prin voia împrejurărilor şi, desigur, prin propria dorinţă, vârful de lance al acestei lupte.”

Europa Liberă: Tocmai din aceste considerente, prima mea întrebare am formulat-o în felul următor: cei care au optat pentru această candidatură au ţinut cont şi de factorul extern, şi de popularitatea pe care o are, mai mare decât nepopularitatea, şi de faptul că ea poate să înnobileze vitrina alianţei? Pentru nimeni nu este o noutate cum se va comporta Maia Sandu. Când a fost întrebată despre diploma şefului său, Gaburici, ea nu a stat să ezite, să facă echilibristică politică, a fost destul de tranşantă. Prin urmare, colegii ei, alianţa, în ansamblu, nu-şi fac iluzii, probabil, în privinţa Maiei Sandu, dar au acceptat-o, probabil, ca pe o pastilă amară, dar necesară.

Petru Bogatu: „Era şi firesc să se întâmple acest lucru. Oricât ar părea de paradoxal, momentul politic actual este propice unei schimbări fundamentale. Şi vă spun de ce: Republica Moldova este pe buza prăpastiei. Şi aici nimeni dintre cei care până acum au guvernat ţara din umbră, cum i-a tăiat capul, nu are de ales. Pentru că Republica Moldova ori respectă condiţiile partenerilor de dezvoltare, ori se prăbuşeşte. Rusia în actualele împrejurări nu poate ajuta pe nimeni. Grecia şi Tsipras, da, acest populist înrăit, nu a rezistat şi s-a predat, de fapt, Uniunii Europene.”

Europa Liberă: După referendumul zgomotos.

Petru Bogatu: „Scuipând pe propriul referendum. E o altă problemă. Dacă Tsipras nu a rezistat, cu atât mai puțin nu au cum să reziste oligarhii noştri. Repet, nu are încotro clasa politică, este un caz de forţă majoră.

Iar pentru Partidul Liberal Democrat, ca să răspund la întrebarea de ce tocmai Maia Sandu, fiindcă ei ştiau, ai dreptate, mai bine ca oricine care va fi poziţia şi comportamentul ei, pentru PLDM este o şansă de relansare a acestui partid, o posibilitate ca PLDM să redevină, poate, ceea ce a fost în 2009, în 2010. Pentru că tocmai o astfel de persoană poate să scoată acest partid, dar şi alianţa în întregime, la liman.

Momentul este favorabil pentru Maia Sandu, pentru că, dacă va fi învestită, sigur că există, am spus deja, riscul să i se „taie capul”, dar în această situaţie tăierea capului primului ministru va însemna şi un suicid al călăilor. Şi călăii cred că îşi dau seama de acest fapt.”

Europa Liberă: Dacă să comparăm cu precedentul guvern, Chiril Gaburici, care iniţial, aşa spune lumea, a fost invitat pe post de băiat cuminte, care să execute, să apese pe butoanele indicate, la un moment dat, a avut curaj, a înaintat nişte condiţii şi imediat a fost decapitat, trimis pe tuşă. Acum, Maia Sandu este complet altfel. Câtă libertate va avea ea să apese pe butoanele pe care doreşte?

Vitalie Ciobanu: „Maia Sandu va lupta pentru libertatea ei, aşa cum suntem obligaţi cu toţii să o facem în vremurile acestea tulburi. Pentru că nimeni nu ne oferă acest dar pe tavă. Cât de uşor i-a fost lui Leszek Balcerowicz în Polonia să aplice terapia de şoc? Ne amintim, numele Balcerowicz devenise un cuvânt de ocară, de injurie în toate familiile poloneze. Cu toate acestea, Polonia a trecut prin acel abis, a reuşit să ajungă la mal.”

Petru Bogatu: „Şi acum acel om a ajuns o legendă.”

Vitalie Ciobanu: „Într-adevăr, este un om respectat. Eu aş face şi această comparaţie. Pentru că, aşa cum spunea şi domnul Bogatu, suntem pe marginea colapsului financiar, într-un faliment politic, geopolitic, putem să-i spunem oricum, şi numai un om de calibrul, de rigoarea morală a Maiei Sandu...”

Europa Liberă: …și de integritatea…

Vitalie Ciobanu: „…și de integritatea ei, fără îndoială, poate salva situația. Nu degeaba se subliniază acest lucru şi în rândurile PLDM: „un prim-ministru integru”. De toate aceste calităţi depinde succesul nostru.

Singura întrebare pe care mi-o pun, pe bună dreptate, așa cum aţi formulat şi dumneavoastră, este: au să o lase membrii de partid, colegii, oligarhii? Ei, de fapt, îşi calcă pe inimă. Mi-e foarte interesant să urmăresc comportamentul acestor domni, încerc să înțeleg ce zace în mintea lor.

Mă uit la Vlad Filat, omul acesta e totuşi mai deschis, are un discurs asumat, cum spune şi el: riscă, iese în faţă, face declaraţii, uneori se contrazice, dar, în linii mari, este coerent în această perioadă a negocierilor. A apărut şi ca victimă a unui şantaj mizerabil, organizat de ceilalţi iubiţi parteneri de coaliţie: rudele i-au fost arestate, li s-au incriminat diverse matrapazlâcuri legate de BEM, că o fi adevărat rămâne de văzut.

Pe urmă defecţiunea Juravschi, evadarea lui Nicolae Juravschi din fracţiunea PLDM. Toate s-au întâmplat pe durata negocierilor. Era clar că, într-un fel, partenerii vor să-i limiteze cât mai mult marja de manevră, chiar să-l umilească.”

Europa Liberă: Dacă nu în mod clar, cel puţin e de presupus că au încercat să-i caute ac de cojoc.

Vitalie Ciobanu: „Au încercat să subțieze, prin metode artificiale, prin metode de corupere politică fracţiunea PLDM, în aşa fel ca să o lipsească de dreptul de a livra primul ministru, de a nominaliza premierul. Adică au fost puse în joc cele mai - îmi permit să spun - dezgustătoare metode pentru a submina cât mai mult caracterul reformist al viitorului guvern.”

Europa Liberă: A propos, de aceste metode despre care vorbiți. Cel mai dezgustător fapt este că ele sunt aplicate în momentul când politicienii au de profitat de pe urma lor. E ca şi cum o crimă sau o nelegiuire ce stă conservată, ascunsă, o scoţi la lumină atunci când îţi convine. Dacă nu era un moment convenabil, foarte bine „Caravita” era lăsată să existe, chiar aşa, cu păcatele ei pe care le-o fi având. Acum Maia Sandu s-ar putea să aibă, ca o drojdie care să deranjeze, voturi de sprijin poate şi în tabăra socialiştilor, şi a comuniştilor. Vă imaginaţi această ipoteză fantezistă?

Petru Bogatu: „L-am auzit pe Igor Dodon lăudând-o pe Maia Sandu, a propos şi de CV-ul ei, de şcoala americană, de experienţa ei extraordinară la Banca Mondială, dar şi la Ministerul Economiei, deci, cunoaşte şi problemele financiare, economice ale ţării. Nu cred că, cel puţin acum, la învestirea guvernului, Maia Sandu va obţine şi voturile opoziţiei.

Rămâne de văzut ce atitudine va lua Voronin. Dar, mă rog, în politică se joacă după anumite reguli. Poţi avea şi un frate iubit, şi o soră în opoziţie, dar opoziţia joacă după anumite reguli, ţine cont de gusturile, de interesele, de atitudinile electoratului. Evident, socialiştii nu-şi pot permite aşa ceva. Socialiştii, cu bună ştiinţă, îşi articulează un discurs antisistem.”

Europa Liberă: Bila neagră va fi dată nu împotriva Maiei Sandu, ci împotriva noii-vechii alianţe.

Petru Bogatu: „Evident. Pentru că Dodon mizează încă pe un electorat nostalgic, pro-rus, care aşteaptă ceva mană cerească dinspre Putin. Şi ţinând cont de aceasta, el are un discurs antisistem, el consideră că este proastă nu doar alianţa, nu doar aceste partide, ci tot acest sistem pro-european ş.a.m.d., democratic.”

Vitalie Ciobanu: „Igor Dodon, socialiştii se gândesc la perioada post-învestire. Dacă acest guvern condus de Maia Sandu îşi intră în rol, începe să promoveze nişte politici de austeritate, refăcând finanţarea externă, dar oricum în condiţii dure, de limitare a unor cheltuieli bugetare, de închidere, probabil, a unor sectoare nefuncționale ale economiei, protestele sociale sunt inevitabile şi socialiştii vor căuta să facă „surfing” pe valul de mânie populară. Este de aşteptat.”

Europa Liberă: Cum s-au văzut deja primele rândunele.

Vitalie Ciobanu: „Și asta nu trebuie să ne mire, așa vor proceda. Iată, au crescut tarifele la energie, la serviciile comunale, și rolul opoziţiei e să agite spiritele în stradă şi să profite politic.”

Petru Bogatu: „Eu aş mai spune încă ceva. Opoziţia, opoziţia socialistă, dar şi opoziţia comunistă, are motive să se teamă de schimbări, nu mai puţine decât oligarhii despre care vorbeam că trag sforile. Pentru că o condiţie a unei justiţii independente este, desigur, să înceapă să facă curat în propria curte, acesta este semnul că justiţia este, într-adevăr, pe drumul cel bun, că este justiţie independentă. Dar în momentul în care justiţia reformată va demonstra că îşi face treaba, sigur, ea va trebui să facă curat şi în curtea opoziţiei.

Să ne amintim de România, când după câteva arestări în sânul partidului de guvernământ, a fost reţinut şi apoi condamnat ex-prim-ministrul Adrian Năstase, a fost atunci o bombă nemaipomenită. Dar aceasta s-a făcut nu înainte ca justiţia să demonstreze echidistanţă şi corectitudine.

De aceea, dacă presupunem că Maia Sandu - și eu nu am nicio îndoială că ea va face ceea ce a făcut şi la Ministerul Educaţiei - va acţiona pe proprie răspundere şi va încerca să înfrunte rezistenţa, împotrivirea în alianţă, în cazul în care această rezistenţă în alianță şi în partidul din care face parte ea va exista, atunci sigur că va dori să se impună ca premier. Eu sper că va izbuti, pentru că sprijinul esenţial, „spatele tare”, ca să zic aşa, al Maiei Sandu va fi sprijinul extern, sprijinul partenerilor de dezvoltare, cum le place să spună liderilor noştri politici.”

Europa Liberă: Iurie Leancă avea acelaşi spate, dar alianţa l-a fentat, l-a trimis să-şi racoleze votanţii în Parlament, a zis: „Du-te şi-ţi fă scorul”. Şi când a venit vremea să fie votat, a rămas cu ochii în soare. Se poate întâmpla din nou această istorie?

Vitalie Ciobanu: „E o situaţie totuşi diferită. Sunt câteva elemente care se aşează altfel. Leancă avea în spate doar o coaliţie minoritară. El a şi invocat, a deplâns faptul că nu s-a creat o coaliţie cu trei partide pro-europene care să-l voteze fără probleme. Dincoace, Maia Sandu este totuşi candidatul PLDM, care rămâne primul partid al unei coaliţii din trei, nu din două partide. Maia Sandu are un background foarte atrăgător pentru electorat, are calităţi personale despre care am mai vorbit. În ce constă intriga?

Să vedem dacă această coaliţie, care deja există pe hârtie - acordul a fost semnat - chiar se va ţine de cuvânt. Dacă nu va fi votată Maia Sandu, atunci democraţii sau liberalii, sau cine o mai fi acolo, de la PLDM eventual, vor avea o mare problemă de credibilitate: păi, atunci voi ce aţi negociat o lună de zile? Cine mai sunteţi voi? Ce credit mai puteţi avea din partea unei populaţii disperate, aduse la sapă de lemn?...”

Europa Liberă: Iar faptul că Vlad Filat a apărat-o cumva în episodul cu aşteptarea ei la Partidul Democrat arată că, într-adevăr, situaţia este alta, că „Edith Piaf” a PLDM este protejată de partid.

Petru Bogatu: „Da, fără doar şi poate. Şi nu numai de partid. Eu bănuiesc că şi întâlnirea cu partenerii occidentali a fost o măsură preventivă de protejare a Maiei Sandu. Practic, această întâlnire nu a fost un fel de peţit politic, pentru că partenerii occidentali, cred, o cunosc mai bine decât pe oricine din actuala garnitură guvernamentală. A fost un gest de susţinere, gest care a fost făcut, din punctul meu de vedere, cu destulă inteligenţă, înainte de a se întâlni Maia Sandu cu partenerii de alianţă.

Iurie Leancă
Iurie Leancă

În privinţa lui Leancă, aş vrea să spun că mai este o diferenţă. Leancă din capul locului şi-a asumat rolul de un simplu, ca să-l citez pe domnul Iurie Leancă, „de simplu prim-ministru”, să ne aducem aminte în ce circumstanţe a ajuns el prim-ministru. Era un caz de forţă majoră. Filat, care trebuia să-şi asume acest rol, a fost descalificat de Curtea Constituţională. Şi Leancă, de fapt, a jucat rolul lui Gheorghe Apostol, care, când a început destalinizarea, un an de zile a deţinut funcţia de secretar general, până s-au mai liniştit apele la Bucureşti, ca ulterior Gheorghe Gheorghiu-Dej să revină în fotoliul său de secretar general şi i-a fost mereu recunoscător lui Gheorghe Apostol.”

Europa Liberă: I-a ţinut locul.

Petru Bogatu: „I-a ţinut locul. Leancă i-a ţinut locul lui Filat, dar nu a fost să fie.”

Vitalie Ciobanu: „Şi mai e și un context diferit, de care să nu uităm. Era votat guvernul Leancă și se depăşea un moment greu, criza care ne putea duce la alegeri anticipate, dar după aceasta au venit nişte victorii în politica externă – semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb, liberalizarea vizelor. A urmat un an electoral, se ştia că mari măsuri de reformă nu se vor adopta. În fond, au fost doar acele două şocuri legate de concesionarea Aeroportului şi BEM, care au pus nişte semne de întrebare pe activitatea lui Iurie Leancă, mulți s-au întrebat cât de liber a fost el în acele decizii. Poate vom afla cândva chiar din gura domniei sale.”

Europa Liberă: Din memorii.

Vitalie Ciobanu: „Sau poate chiar mai devreme. Pentru că un politician trebuie totuși să lupte pentru propria credibilitate… Acum suntem într-un context dezastruos, a mai intervenit şi scandalul miliardului furat, lumea a înnebunit. Nu mai e loc de experimente şi jocuri de culise. Chiar dacă Partidul Democrat a încercat în fel şi chip, în timpul negocierilor, să şantajeze, să preseze, şi-a asigurat, iată, și Ministerul Justiţiei, Plahotniuc a aruncat mingea ca să mai câştige teren.

Maia Sandu va veni într-o situaţie destul de complicată, i se taie, în mod deliberat, tuburile de oxigen care ar trebui să alimenteze decizia guvernamentală şi iniţiativa primului ministru. Dar cred că dânsa e conştientă de toate aceste dificultăţi şi este pregătită să şi le asume.”

Petru Bogatu: „Maia Sandu este, practic, singura persoană care poate obţine rapid ceea ce aşteaptă toate partidele care acum creează alianţa – finanţarea occidentală, fără de care Republica Moldova deja se sufocă. Unii spun că la toamnă Republica Moldova va intra în incapacitate de plată pe plan intern. Acum a intrat. Potrivit unor informaţii, deja se umblă la nişte fonduri.”

Vitalie Ciobanu: „La rezerva strategică.”

Petru Bogatu: „La rezerva strategică a statului. De exemplu, pensiile se plătesc, după unele informaţii, din fondul rutier ş.a.m.d. Republica Moldova deja nu poate să-şi onoreze plăţile interne. Deşi acest lucru este ascuns, Republica Moldova a intrat în incapacitate de plată, pe plan intern, cel puţin. Şi dacă nu se redresează lucrurile aici şi acum, nu la toamnă, dar până în august, dacă nu sunt reluate negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Republica Moldova nu beneficiază, în consecinţă, şi de subvenţiile, de granturile, de creditele Uniunii Europene, eu mă tem să spun ce va fi la toamnă. De aceea, Maia Sandu, într-adevăr, este un „colac de salvare”, dar preţul salvării sunt reformele. Şi tocmai de aceea, am spus anterior, este momentul potrivit ca Maia Sandu, învestită în această funcţie, să-şi facă bine treaba.”

Europa Liberă: Da, ceea ce nu au vrut să facă orgolioşii lideri politici în condiţii relativ normale, favorabile sunt nevoiţi să o facă în condiţii de stres.

Petru Bogatu: „Da, cu sabia lui Damocles deasupra capului.”

Europa Liberă: Sau cu avionul căzând. Şi marea performanţă a Maiei Sandu este ca a forţat, de fapt, partidele să accepte, iarăşi, ceea ce nu au acceptat în campanie, în alegeri – să lase femeile să conducă.

Vitalie Ciobanu: „E un punct câştigat de imagine, foarte important. Şi eu cred că electoratul feminin este deja fascinat şi răsplătit, răzbunat de succesul Maiei Sandu.”

Europa Liberă: Şi are de ce.

Vitalie Ciobanu: „Şi tineretul, de asemenea, are o opinie foarte bună, și intelectualitatea. Acum şi dreptcredincioşii noştri bărbaţi politici vor trebui să-şi mai scrobească cămaşa, să fie atenţi la felul cum se exprimă.”

Europa Liberă: Pentru început şi-au scos cravatele. Şi deja e bine.

Petru Bogatu: „Da. La noi au mai fost femei în funcţii foarte importante – preşedinte al Parlamentului. Deși, în fond, acest lucru a trecut parcă neobservat.”

Europa Liberă: La Parlament, mai curând, era vorba de o figuraţie.

Petru Bogatu: „Da. Maia Sandu este bună, pentru că este Maia Sandu, pentru că este „un bărbat politic”. Într-adevăr, a fost, din punctul meu de vedere, şi cred că aceasta e opinia multora, cel mai bun ministru şi în guvernul Gaburici, şi în guvernul Leancă şi, evident, a dovedit şi calităţi manageriale, şi integritate. Pe aceasta s-a pariat. Tocmai de aceea, Vlad Filat a subliniat acest lucru, este exact ceea de ce au nevoie nu doar partidele, nu doar alianţa, ca să se relanseze, ca să se spele, dar întreaga societate. Întreaga societate are nevoie de o relansare, de o reformare, de o restartare. Este foarte importantă această schimbare.”

Europa Liberă: Să sperăm că lucrurile vor merge aşa cum au fost gândite şi că nu vom intra iar în nişte scenarii obscure, care ar putea fi fatale, cum aţi spus dumneavoastră. Şi săptămâna următoare, când ne vom întâlni, vom vorbi deja despre componenţa cabinetului.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG