Linkuri accesibilitate

Hadija Ismailova sau procesul în apărarea corupției din Azerbadjan


Amnesty International o consideră „un prizonier de conştiință”, iar Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor acuză autoritățile azere de represalii la adresa unei activități jurnaliștice.

Procesul împotriva jurnalistei de investigatii Hadija Ismailova a început astazi la Baku. Poliţia a desfasurat impresionante efective de politie si mai multi membri ai corpului diplomatic acreditat in Azerbaijan nu au avus acces in sala de şedinte. O corespondență de la fața locului a colegilor nostri de la Serviciul azer.

Poliția azeră împiedică activiști să intre în sala Tribunalului
Poliția azeră împiedică activiști să intre în sala Tribunalului

Urmatoarea şedintă a procesului va avea loc pe 7 august , iar pentru audierile de astazi sprijinitorii jurnalistei s-au adunat in numar mare in fata tribunalului. Din păcate, nu au fost primiti in sala de judecata deoarece ea era deja plina de oameni, despre care se spune ca nu ar fi avut nici o legatura cu cazul. Un reprezentant al ambasadei franceze nu a fost nici el primit in sala, asa cum nu a putut intra nici sora jurnalistei.

Activiștii din Baku împiedicați să pătrundă în tribunal la procesul ziaristei Ismailova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00

Hadjija Ismailova, colega noastra, a scris mult despre corupţia de la nivel inalt din Azerbaijan, iar programele ei, difuzate la Radio Azadliq, au avut un mare impact asupra publicului, dar au supărat autorităţile care nu au vrut niciodata sa le comenteze sau sa participe la ele. Una dintre investigatiile sale, difuzata de postul nostru de radio in 2010, se refera la modul de privatizare a companiei de aviatie AZAL. Jurnalista a descoperit ca privatizarea a fost netransparenta, incalcind chiar legislatia azera şi fara sa existe o competitie intre ofertele posibiliilor cumpăratori. Astfel compania a intrat in proprietatea unei banci, care are printre proprietari tocmai pe una din fetele presedintelui Ilham Aliev, Alzu Aliyeva.

Jurnalista respinge toate acuzatiile care i se aduc si spune ca ele sunt motivate politic. Ea este acuzata ca l-ar fi impins sa se sinucida pe un fost coleg, care de altfel nici nu s-a sinucis si a si declarat public ca isi retrage orice plingere impotriva femeii. Procuratura a acuzat-o mai noi ca ar fi desfasurat activitati financiare ilegale.

(Foto Charley Gallay/Getty Images)
(Foto Charley Gallay/Getty Images)

In discursul său de astazi, Hadija a spus că a fost arestată de preşedintele Ilham Aliev pentru ca sa nu îşi mai poata exercita meseria de jurnalist şi că „adevaratul motiv al arestarii sale este de a o impiedica sa duca mai departe investigatiile pe care le-a inceput despre afacerile ilegale ale familiei preşedintelui Aliev”.

De ani de zile, de cind investigatiile sale s-au apropiat de cercul din jurul presedintelui de la Baku, au inceput si şicanele impotriva sa: s-au publicat pe site-urile de socializare fotografii intime facute cu camera ascunsa in propria-i casa, chiar in dormitor, apoi a fost interogata pentru ca s-a intilnit cu mai multi jurnalisti straini si a fost acuzata ca ar „vinde secrete” Statelor Unite; cind, in ciuda tuturor acestor şicane, femeia şi-a continuat activitatea, pe 5 decembrie anul trecut a fost arestata.

La inceputul acestei luni 16 senatori americani i-au trimis o scrisoare preşedintelui Aliev exprimindu-şi ingrijorarea fata de încalcarea drepturilor omului in Azerbaijan şi au cerut eliberarea jurnalistei. Amnesty International o considera „un prizonier de conştiintă”, iar Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor considera acuzatiile care i se aduc de catre Procuratura ca fiind represalii pentru activitatea ei jurnalistica.

Iar jurnalistii care au incercat sa filmeze peste gardul inchisorii in care se afla colega lor, au fost alungati cu pietre de catre persoane necunoscute….

XS
SM
MD
LG