Linkuri accesibilitate

Primarii spun că Guvernul i-a lăsat fără achiziții


Congresul Autorităţilor Locale afirmă că la începutul lunii ar fi fost suspendate tenderele organizate din surse proprii şi granturi.

Congresul Autorităților Locale din Moldova, ce reunește primari şi consilieri locali din diferite formațiuni politice, a anunțat că odată cu sistarea publicării Buletinului de Achiziții Publice la începutul lunii ar fi fost suspendate şi tenderele organizate din surse proprii şi granturi, respectiv activitatea primăriilor a fost paralizată. Prin aceeași măsură, se mai spune în declarația aleșilor locali, autoritățile publice centrale au încălcat principiul constituțional al autonomiei locale.

Pe data de 3 iulie Agenția Achiziții Publice anunța că, urmare a suspendării cheltuielilor pentru procurări, reparații şi investiții, din data de 7 iulie se sistează temporar publicarea în Buletinul de Achiziţii Publice a invitațiilor de participare la licitațiile publice.

În primă fază, edilii au înțeles că sunt vizate doar alocările prevăzute în bugetul de stat, până s-au trezit că absolut toate achizițiile sunt blocate. Este şi cazul primarului de Cimişlia Gheorghe Răineanu. El spune că era suficient ca ministerul de finanțe să le scrie autorităților locale să-şi optimizeze cheltuielilor, aşa cum s-a întâmplat în 2009.

Acum primarul de Cimişlia Gheorghe Răineanu s-a trezit şi fără cele 5 milioane juruite de la centru pentru repararea drumurilor şi construcția rețelelor de canalizare, şi cu alte probleme în cazul sumelor acumulate din veniturile proprii.

„E o pierdere foarte mare de timp, pentru că achizițiile sunt şi aşa birocratizate şi dacă ne oprim acum şi nu facem procedurile, avem chip să intrăm în iarnă cu lucrări pentru drumuri etc., într-o perioadă când nu este posibil să lucrezi calitativ. Asta e o piedică foarte mare, ne complică nouă lucrul, la toți primarii. Cred că corect ar fi fost să fi analizat situația, unde se considera că este oportun de a opri sau de încetini niște lucrări pentru a asigura buna funcționare în continuare a instituțiilor publice”.

În cazul Primăriei Chișinău 100% din sumele alocate investițiilor sunt din venituri proprii, spune șefa direcției finanțe, Veronica Herţa. Edilii Capitalei au criticat suspendarea publicării anunțurilor de achiziții, dar spun că problema a fost remediată în urma unor discuții cu reprezentanții ministerului finanțelor.

În timp ce directorul adjunct al Agenției Achiziții Publice, Valeriu Secaş, declară că măsura vizează doar achizițiile prevăzute în buget, fără a fi periclitate celelalte operațiuni, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, afirmă că aceste vizează toate tenderele, iar Agenţia Achiziţii Publice a dus la blocarea activității primăriilor.

„Până la moment nu a fost stopată nicio publicare pe autorităţi publice locale, niciuna”.

„Pur şi simplu, problema vine de la neînțelegerea distincției între bugetul de stat şi bugetul local şi neînțelegerea diferenței în ceea ce privește dreptul de a decide în privința resurselor financiare care aparțin în cazul dat autorităților locale în exclusivitate. În acest sens, în opinia noastră Agenția Achizițiilor Publice a generalizat nejustificat problema dată şi prin această oprire a publicării anunțurilor s-a referit atât la administrația publică centrală, cât şi a permis interpretarea că sub această interdicție cade şi achizițiile din contul bugetelor locale, ceea ce este absolut injust”.

Atât directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, cât şi primarul de Cimişlia Gheorghe Răileanu au atras atenția că decizia suspendării publicării anunțurilor licitațiilor nu a fost consultată cu societatea civilă şi aleșii locali, iar acest a dus la creșterea tensiunii între autoritățile locale şi cele centrale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG