Linkuri accesibilitate

Bulgaria devine atractivă pentru pensionarii britanici, italieni și ruși


Rușii posedă cca. 350 de mii de apartamente și case și preferă orașele Sofia, Varna, Burgas, dar și localitățile mici pe litoral de genul Pomorie unde s-au format colonii cu școli, restaurante și magazine proprii.

Între cinci și zece mii de britanici, cea mai mare parte pensionari, s-au stabilit în Bulgaria în prima decada a secolului. Țara la sud de Dunăre a devenit atractivă prin viața liniștită, confortul ce poate fi asigurat prin pensiile britanice minime, clima și atitudinea pozitivă a localnicilor.

Pensionarii britanici au cumpărat case în mai toate regiunile țării. Majoritatea au ales zonele rurale, cei mai bogați – cartierele cu acces special pe Litoral sau în stațiunile montane – în primul rând Bansko. 120 de familii de pildă s-au stabilit în zona orașului General Toșevo, la frontiera cu România.

În anii 2000-2005 afluxul britanicilor a contribuit la creșterea prețurilor caselor de țară de la câteva mii la 15-20 000 de euro.

Ca urmare a crizei după anul 2008 locul britanicilor l-au luat treptat pensionarii ruși – cea mai mare parte foști funcționari de stat sau militari cu pensii mari. Statistica oficială arată că ei posedă acum 350 000 de apartamente și case. Rușii preferă orașele Sofia, Varna, Burgas, dar și localitățile mici pe litoral de genul Pomorie unde s-au format colonii cu școli, restaurante și magazine proprii. Factori de atracție în afară celor în cazul britanicilor sunt apartenența țării la Uniunea Europeană și apropierea limbilor.

Cu adâncirea crizei economice în Sudul Europei, Bulgaria a devenit atractivă și pentru pensionarii italieni. Peste 500 s-au stabilit aici în ultimul un an și jumătate. Spre deosebire de britanici, italienii preferă orașele mari – Sofia, Varna, și Plovdiv. De regulă ei nu cumpără ci închiriază locuințe. În Bulgaria chiria pentru un apartament de trei camere nu depășește 250-300 de euro. În acest mod cu două pensii de 1000 de euro, și cei mai săraci pensionari italieni trăiesc la nivelul bulgarilor cu venituri mari. De multe ori vin împreună căteva familii de prieteni. În acest mod la Varna, de pildă, s-au format grupuri care se ajută între ei și se adaptează mai ușor la viața în cea mai săracă țara din Uniunea Europeană.

Din site-ul asociației bulgaro-italiane a pensionarilor intitulat „Trăiți fericiți și fără griji cu 1000 de euro” au declarat că în Italia nu mai ajung pentru o viața normală nici pensiile de 1500 de euro.

Un alt avantaj constă în faptul că Bulgaria este printre puținele țări europene în care pensiile mari nu se impozitează.

Previous Next

XS
SM
MD
LG