Linkuri accesibilitate

Întoarcerea la ciocleji


Mi se pare de domeniul evidenţei necesitatea unui audit financiar făcut de o instituţie imparţială, care să ne explice limpede cît de justificate sînt cerinţele Moldova Gaz.

M-am uitat şi eu la şedinţa ANRE-ului la care s-a luat în discuţie cererea SA Moldova Gaz de a majora tariful la gazele naturale cu 50%. M-am uitat şi mărturisesc că m-a copleşit o tristeţe crîncenă. Ştiam încă în primăvară că va fi rău. Acum nu mai există nici un dubiu: va supravieţui cine va avea bani mulţi.

Înţeleg că tariful la gazele naturale nu poate fi mic. Am văzut că cei de la Moldova Gaz invocă pierderi de miliarde. Dar ascultînd ce s-a vorbit la şedinţa aceea, am avut impresia că cei mai mulţi dintre consumatori şi chiar experţi nu pot să controleze corectitudinea facerii preţului. Mi se pare de domeniul evidenţei necesitatea unui audit financiar făcut de o instituţie imparţială, poate chiar străină, care să ne explice limpede cît de justificate sînt cerinţele Moldova Gaz.

Cel mai tare m-a întristat însă referirea domnului director Gusev la preţurile din Uniunea Europeană. Domnul Gusev a spus că moldovenii nemulţumiţi de preţul de 295 de euro n-ar strica să-şi amintească de preţul de 1000 de euro pe care îl achită consumatorii din UE pentru acelaşi volum de gaze naturale. Mi s-a părut că domnul Gusev nu ştie că salariile şi pensiile din UE sînt mai mari, mult mai mari. Sau poate aspectul acesta, puterea de cumpărare a populaţiei, nu-l prea interesează. Fireşte, directorul Moldova Gaz nu e dator să ţină cont de cîţi bani au cetăţenii. Mai este însă un detaliu pe care el n-ar trebui să-l uite.

În capitalism, nu e deloc obligatoriu ca preţurile la un produs să fie aceleaşi în toate ţările. Lucurul acesta nici nu e posibil de multe ori. Eu nu aş putea acum să plătesc 1000 de euro, în loc de 295, chiar dacă aş dori foarte tare. Nu am aceşti bani şi mai bine renunţ la centrala termică şi caut ciocleji. Şi dacă tot invocă preţuri de pe alte meridiane, domnul Gusev nu ar strica să-şi amintească de zona transnistreană. Acolo cît plăteşte lumea pentru gaze naturale? Păi, de ce să nu fie acesta un model pentru noi? Unde mai pui că e vorba parcă de o parte a Republicii Moldova…

Lăsînd gluma la o parte, să constatăm că vin timpuri grele. Şi Union Fenosa cere scumpirea curentului electric.Greu va fi în primul rînd pentru oamenii vîrstnici. Cine să-l ajute în atari condiţii pe un biet pensionar? Poate flăcăii ageri care au ciordit sume bune din băncile autohtone?

XS
SM
MD
LG