Linkuri accesibilitate

George Friedman: „Președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă”


Un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă cu directorul executiv al companiei de informații Stratfor.

La o recentă conferință internațională pe teme de securitate găzduită de capitala slovacă Bratislava, corespondentul Serviciului belarus al postului nostru de radio, Alexej Znatkevich, a stat de vorbă despre criza ucraineană și alte evoluții regionale cu George Friedman, fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații Stratfor. El ne-a vorbit printre altele despre ceea ce consideră a fi politica rusească de destabilizare a fostelor republici sovietice, începând cu Moldova.

„Până acum, încercările rusești de a destabiliza regiunea au eșuat. Sigur, președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă. Au existat întrebări despre ce ar putea face balticilor, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Ideea anexării Republicii Belarus este fantezistă. Mai întâi pentru că Belarus se află între Ucraina și baltici, iar asta i-ar pune pe ruși într-o poziție dificilă, la nord și la sud.

Sunt multe mituri despre ceea ce pot face rușii și sunt simple mituri, nu s-au materializat. Suntem de peste un an în criza ucraineană. Rușii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova și țările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că asta este cel puțin în parte pentru că sunt foarte îngrijorați de eventual extindere a crizei și de faptul că ar obliga țările NATO să facă corp comun, cel puțin politic.

[În Ucraina] asistăm la o criză în proces de adâncire, dar previzibilă. Previzibilă în sensul că aceasta este regiunea în care încep conflictele europene, între peninsula care este Europa și marea masă continentală rusă, în zona țărilor baltice, a Belarusului, Ucrainei și uneori Poloniei prin România. Prezicerea mea nu este că va fi război, pentru că nu cred că va fi, dar va fi un nivel substanțial de tensiune și confruntare ne-militară, informațională, propagandă, tensiuni economice și așa mai departe. Vor fi unele potențiale conflicte interne.

Dar aspectul cel mai important este că pe termen lung Rusia este o țară foarte vulnerabilă. Ea n-a reușit să-și creeze pe baza bogăției petroliere o economie viabilă. Ea depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controlează prețul petrolului. China și Europa sunt amândouă în proces de slăbire economică și prin urmare nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major de petrol, așa că prețul petrolului va coborî. Cum va reuși Rusia să supraviețuiască într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? – aceasta este adevărata întrebare.

Capacitățile rușilor sunt limitate. Am văzut limitele serviciilor lor de informații în Ucraina. N-au fost în stare să prezică evenimentele de la Kiev, căderea guvernului. Au crezut că va fi doar o revoltă în estul Ucrainei. Armata rusă are probleme. Am văzut armata rusă luptând în Donbass, și am văzut că nu luptă prea bine. Sigur, a supraviețuit, dar lupta împotriva forțelor ucrainene – o luptă limitată.

Președintele Putin s-a arătat foarte precaut încă din primele zile ale crizei ucrainene, dorind să limiteze riscurile. El înțelege miza și nu vrea să riște. Părerea mea este că este mai probabil ca Rusia să aștepte o criză internă la Kiev, căderea guvernului ucraineană, ca să încerce apoi să influențeze Ucraina, mai degrabă decât să recurg la forță.

Cred că Rusia va încerca să-și servească interesele pe cale politică în Ucraina, iar în momentul de față viitorul Ucrainei este în mâinile conducerii ucrainene. Dacă își menține coerența, dacă poate dobândi controlul asupra țării, atunci rușii vor trebui să bată în retragere. Dar dacă (ucrainenii) sunt divizați, rușii vor avea opțiuni.”

Extrase dintr-un interviu realizat de serviciul pentru Belarus al postului nostru de radio cu George Friedman, fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații Stratfor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG