Linkuri accesibilitate

Așa cum vei începe ziua de luni așa vei petrece toată săptămîna


Jurnalul săptămînal al lui Radu Vrabie.

Născut la 29.04.1984. Specializat in Relatii Internationale si Management. In perioada 2006-2013, Director de Programe la Asociatia pentru Politica Externa. Din octombrie 2013, Director de Afaceri Corporative si Juridice la BAT Moldova.

Luni

Pentru mine aceasta zi de luni incepe cu interactiunea cu doua institutii ale statului. Locul unde, din pacate, incompetenta si aroganta se simt in largul lor. Probabil, de cind interactionez cu institutiile publice, asa nivel de slab al functionarilor nu am vazut. Si e pacat! Pentru ca aceste institutii sunt proaspete dupa reforme. Desi, daca ma gindesc mai bine, ele sunt in reforme continua. Deja nu, stiu de unde ar trebui sa incepem aceste reforme: de la conducere sau de la managmentul mijlociu cu care ma confrunt eu? Si poate cel mai greu pentru mine e sa recunosc ca ma uit la aceste situatii, mai degraba cu ironie, decit cu suparare…

Seara, insa, devin prizonier benevol al baietelului nostru Bogdan, care, desi, sunt convins, cheltuie multa energie si la gradinita, seara are atita energie cit nu imi pot imagina. Jocuri, citit povesti si indeplinirea unor dorinte de-a lui iau locul grijilor de rutina. Si asta ma bucura.

Marti

Se zice ca asa cum vei incepe ziua de luni asa vei petrece toata saptamina. Cel putin, asa imi zicea mie bunica. Asa ca, ziua mea incepe cu … interactiunea cu institutiile publice. Deja la nivel mai superior. Curios este ca acestia par mai intelegatori si mai competenti decit subalternii lor. La sfarsit le-am povestit situatia care am avut-o ieri, dar, doar au dat de in umeri. Se pare ca faptul ca avem functionari slabi e un lucru stiut, insa nimeni nu-l poate rezolva. Cauza principala invocata sunt salariile mici. O fi si ele, dar atitudinea unor functionari afecteaza si imaginea altor functionari, care sunt corecti si profesionisti. Mai tirziu am o discutie despre consecintele Politicii Bugetar-Fiscale, asumata de catre Guvern. Se pare ca nu exista vreo ramura a economiei care sa nu fi afectata de aceasta. Acesta, probabil, este pretul pe care locuitorii si agentii economici o platesc pentru situatia politica instabila.

Miercuri

Miercuri, contrar traditiei inceputa de luni, e zi de birou, cu toate placereile si neajunsurile aferente. In general, lucrul in business-ul privat din Republica Moldova iti da o alta viziune asupra dezvoltarii Republicii Moldova. Si motive de optimism sunt putine. Reusesc sa ma uit si la stiri, care sunt cumva imparite in trei. Despre alegeri, despre decesul artistei Ana Barbu, iar mai spre seara despre condamnarea la trei ani cu suspendare a lui Veaceslav Negruta.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Undeva citesc ca Oazu Nantoi, candidat la functia de Primar, are 67 de ani. Am remarcat asta, pentru ca il cunosc pe dl Nantoi de cativa ani si am impresia ca are tinerete cit nu au unii tineri. Din punctul meu de vedere, e unul dintre cei mai integri oameni politici de la noi, de la care sper si eu ca, am „furat” anumite lucruri care imi sunt de folos. De regula, cerem primari integri, neimplicati in scheme de coruptie si care sa fie mai degraba administrator decit implicat in lupte politice. Insa, cind ajungem la vot, intram iarasi in capcana pe care ne-o intind politicieni – o eterna lupta dintre Est si Vest. Chiar daca am o doza de optimism, cred ca anul asta iarasi vom ajunge la aceeasi dilema.

Joi

Internetul e impartit in doua referitor la condamnarea fostului Ministru al Finantelor, Veaceslav Negruta. Unii o considera o porcarie, altii spun: ati vrut sa fie cineva condamnat - iata si este condamnat. Recunosc, sentinta mi se pare cel putin stranie. Aceasta „cu suspendare” pare a fi un fel de conditionare pentru el. Niciodata nu am inteles ce se urmareste prin asta? Ca timp de trei ani Negruta nu va mai putea emite o decizie de plata catre unii colegi de partid? Tinind cont ca oricum nu mai poate emite asemenea decizii? Chiar nu inteleg… Seara, privind o emisiune cu participarea sa, inteleg ca dinsul e dispus sa lupte. Si indiferent daca in cazul Sandulachi dinsul este vinovat sau nu, lucrurile pe care le spune despre BEM par, cel putin, groaznice. Descrie cum e procesul de luare a deciziilor in politicul moldovenesc si inteleg ca ne asteapta o perioada fierbinte. Iar aceste perioade tulburi, de regula, sunt propice pentru tot felul de aventurieri si mai putin fericite pentru societate in ansamblu.

Vineri

Ce zi frumoasa e afara, imi spune sotia Violeta. Si, intr-adevar, rutina zilnica ne face sa nu observam unele lucruri frumoase si simple din jurul nostrum. Cu toate ca e afectata de activitatea omului, natura continua sa ne bucure si sa ne ofere privelisti frumoase. Sper si seara sa spun: Ce zi frumoasa!

Vrem in week-end sa vizitam recent reconstruita Cetate Soroca! Stiu ca s-a depus foarte mult efort acolo, de la planificarea proiectului, pina la implementarea sa si sper sa vad o cetate frumoasa. Mai ales ca vom merge si pe un drum reparat si cred ca atunci vom vedea si partea frumoasa a Moldovei.

Si, vorbind de Cetate, imi dau seama ca mergem pe un drum construit din bani americani, iar cetatea din bani europeni. Cumva e nedrept ca Summit-ul de la Riga e mai putin reflectat de mass-media decit alte intimplari din politicul moldovenesc. Pentru ca europenii au sustinut aceasta tara indiferent de coloratura politica si de orientarea tarii. Probabil aceasta si este definitia unei prietenii si sustineri adevarata.

Revenind la vizita, sper ca pina lunea viitoare sa ne incarcam de optimism si energie. Pentru ca optimismul si energia sunt necesare pentru a trai in Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG