Linkuri accesibilitate

Bulgaria respinge acuzațiile Moscovei


Membri ai așa-numitului grup terorist arestat la Kumanovo
Membri ai așa-numitului grup terorist arestat la Kumanovo

Moscova a lansat teoria conspirativă că Occidentul dorește schimbarea lui Gruevski în scopul de a instala la Skopije un guvern antirusesc.

Ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov, a definit drept iresponsabilă declarația omologului său rus, Serghei Lavrov, potrivit căreia evenimentele din Macedonia ar fi controlate din exteriorul țării și că se discută eventuala împărțire a fostei republici iugoslave între Albania și Bulgaria.

Moscova, care sprijină guvernul primului ministru Nikola Gruevski, supus unor presiuni din partea opoziției și a societății civile, a lansat teoria conspirativă că Occidentul dorește schimbarea lui Gruevski în scopul de a instala la Skopije un guvern antirusesc. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a adăugat ipoteza că se pregătește împărțirea Macedoniei între Albania și Bulgaria. După el, se depun eforturi pentru activizarea factorului albanez ca un răspuns la refuzul lui Gruevski de a sprijini sancțiunile anti-ruse și în scopul de a se împiedica realizarea gazoductului „Turkstream”.

Idea a fost dezvoltată de analistul rus Andrei Koribko care a evocat drept argumente o declarație a ex-ministrului bulgar pentru problemele diasporei, profesorul Boridar Dimitrov, anunțul primului ministru Boiko Borisov despre posibilă dislocare de trupe la frontiera cu Macedonia și participarea ex-premierului Serghei Stanișev, în calitatea de președinte al PSE, la protestele anti-Gruevski.

În revista „Sputnik”, Koribko a avertizat că Bulgaria încearcă să-și relanseze pretențiile teritoriale fața de Macedonia pe care a ocupat-o în timpul celui de al Doilea război mondial.

Profesorul Dimitrov, acum director al Muzeului Național de Istorie de la Sofia, nu odată a scris despre apropierea istorică, culturală și lingvistica a bulgarilor și slavo-macedonenilor fără însă a sugera ideia unionismului prin forță.

Pe de altă parte, Borisov a menționat dislocarea de trupe în eventualitatea unui val de refugiați de genul celui care a precedat semnarea în 2001 a acordurilor de la Ohrid. Serbia, cu o minoritate albaneză în sudul țării, se simte amenințată de destabilizarea Macedoniei și a dislocat deja trupe în zona fără a trezi nemulțumirea Moscovei.

Ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov, a avertizat că declarația lui Lavrov este extrem de iresponsabilă și contrubuie la destabilizarea regiunii. El a adaugat că integritatea teritorială a Macedoniei nu poate fi pusă în joc. Bulgaria prima a recunoscut independența fostei republici iugoslave și a devenit un garant al integrității sale teritoriale.

XS
SM
MD
LG