Linkuri accesibilitate

Valeriu Triboi: „Obiectivul Memorandumului este să ne conectăm la piața energetică a UE”


Cu adjunctul ministrului Economiei despre semnificația Memorandumului moldo-român privind securitatea energetică a R. Moldova.

La Chişinău, premierul Chiril Gaburici şi omologul său român Victor Ponta au semnat Memorandumul privind „securitatea energetică a Republicii Moldova" - un program ambiţios de extindere a reţelelor de gaze şi electricitate din România spre Republica Moldova până în 2018. Într-un interviu cu Europa Liberă, Valeriu Triboi, adjunct de ministru la Ministerul Economiei, ne-a spus că R. Moldova este practic obligată să reuşească cu aceste proiecte, dacă nu vrea să rămână şi fără gaze, şi fără electricitate, în caz că Gazprom va decide să sisteze livrările spre UE prin conducta ce tranzitează Ucraina.

Valeriu Triboi: „Cel mai important din acest Memorandum totuși este faptul că vom asigura securitatea energetică a statului prin diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale. Când vorbim despre bani trebuie să înțelegem că avem o posibilitate să luăm, spre exemplu, niște granturi de la Comisia Europeană, argumentând că suntem vulnerabili și ei, partenerii noștri de dezvoltare, ne înțeleg.”

Europa Liberă: Ați scris un mesaj pe Facebook din care mi-am dat seama că a fost greu de negociat. Care este dificultatea? De ce? Pentru că și partea română trebuie să-și asume niște costuri sau de ce?

Valeriu Triboi: „Exact. Noi, începând din noiembrie 2014, la o întrunire la Bruxelles patrulaterală, unde au fost instituțiile financiare internaționale, Comisia Europeană, partea română și Delegația Republicii Moldova s-au înțeles legat de acest Memorandum ca să fie un început de înțelegere între două țări, deoarece este o inter-conectare între Republica Moldova și România. Și ca să nu fie undeva ceva scăpat, de exemplu capacitățile, necesarul pentru energie electrică, pentru gaz, toate le-am introdus în acest Memorandum.

Și mai mult, am introdus și niște date orientative. De exemplu gazoductul Iași-Ungheni, Ungheni-Chișinău să-l avem finalizat către 2017, finalul anului. În ceea ce privește interconexiunile pentru noi ar fi bine ca măcar două dintre ele, pe partea electrică, să fie până în 2020.”

Europa Liberă: Am văzut că portalul Mold-street a făcut niște estimări – din ce a spus Guvernul anterior, din studii de fezabilitate care s-au făcut pe extinderea gazoductului spre Chișinău – și vorbeau de vreo sumă de vreo 600 de milioane euro. Cam aici s-ar situa?

Valeriu Triboi: „Am citit și eu la Mold-street. Ei au acolo niște date de la Banca Mondială. Deci, Banca Mondială au făcut niște studii estimative, nu studii de fezabilitate. Studiile de stabilitate noi nu le avem. De exemplu, pentru gazoductul Ungheni-Chișinău studiul de fezabilitate va fi finalizat la finele anului 2015. Studiile pe partea electrică, la energia electrică, nici nu le-am început pentru că vrem să avem un consultant care va fi ales până la finele lunii iulie 2015 și abia atunci va începe elaborarea acestui studiu de fezabilitate pe partea electrică și elaborarea va dura cam opt luni.”

Europa Liberă: Deci, despre sume, deocamdată, nu putem vorbi. Guvernul?

Valeriu Triboi: „Păi, Guvernul nu poate spune deoarece nu avem niște date clare. De exemplu, Banca Mondială a făcut un studiu reieșind din costul unui kilometru de fire de tensiune înaltă, plus pilonii și niște stații și au făcut estimativ niște calcule. Dar, iarăși, nu avem traseele. Dacă nu avem traseele înseamnă că nici nu știm câți kilometri vor fi. Ei au înmulțit costurile la un număr de kilometri, dar noi nu avem claritate în ceea ce privește traseele și nu putem spună că vor fi, de exemplu, 150 sau 70 de kilometri. Dar pentru fiecare kilometru sunt niște sume mari.

Estimativ, ceea ce am văzut eu la ei, asta e cum ar vedea Banca Mondială o variantă de negociere, de exemplu, cu Guvernul Republicii Moldova pentru a-și estima pentru 2020, să-și bugeteze niște sume.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că este realist să ducem la bun-sfârșit toate aceste conexiuni în termenii despre care vorbeați?

Valeriu Triboi: „Mai mult ca sigur. Suntem obligați să avem diversificarea surselor reieșind vulnerabilitatea noastră. Deoarece, după declarațiile domnului Miller, Gazpromul intenționează să sisteze livrarea către comunitatea europeană prin gazoductul care tranzitează Ucraina, gazoduct la care suntem și noi conectați. Asta, pentru că vrea să-și redeschidă sau să-și finalizeze gazoductul Turkish Stream, care este planificat pentru 2016 să ajungă până în Turcia și în 2019 – până la hotarele cu Grecia. Și, în așa context, ei cred că comunitatea europeană se va conecta la acest gazoduct și noi putem să rămânem fără gaze. Deci, gazele care trec prin Ucraina pot fi sistate și atunci noi rămânem și fără energie electrică și fără gaze naturale.”

Europa Liberă: În estimările Guvernului, cam cât am avea la dispoziție ca să nu ne pomenim într-o astfel de situație?

Valeriu Triboi: „Vedem că Gazpromul nu dorește să prelungească contractul cu Ucraina care îl au până în 2019. Deci, noi trebuie către 2019 să avem măcar două interconexiuni și gazoductul finalizat până la Chișinău.

Deci, obiectivul Memorandumului pe care l-am semnat astăzi este, în afară de realizarea proiectelor de interconexiuni – adică rețelele, să ne conectăm la piața energetică a Uniunii Europene – dar, pe primul loc, cel mai mare obiectiv este securitatea energetică a statului. Din acest context, noi nu avem altă variantă decât să finalizăm aceste proiecte. Și mai avem un suport mare din partea României, care este membru al Uniunii Europene, și astăzi domnul Ponta a și declarat că vor să ne susțină întru toate. Așa că noi mizăm să avem securitate energetică. Și nu numai mizăm, dar suntem și siguri că va fi.”

XS
SM
MD
LG