Linkuri accesibilitate

Revolta molcuţă


Ar fi de preferat ca schimbarea jinduită de mulţi aici să vină nu în urma unor revoluţii şi revolte, ci în urma modificării comportamentului nostru de zi cu zi.

Deunăzi, un coleg de breaslă şi un reprezentant foarte activ al societăţii civile mi-a spus cu însufleţire: „S-au speriat guvernanţii de mitingul din 3 mai! Tremură de frică! Şi condamnările unor demnitari au început! Se mişcă lucrurile, frate!”

Colegul de breaslă şi reprezentantul foarte activ al societăţii civile şi-a frecat satisfăcut mîinile.

Mărturisesc din capul locului că nu-i împărtăşesc entuziasmul. În primul rînd, nu cred că guvernanţii sînt tare speriaţi. Ei ştiu că revoltele moldoveneşti sînt molcuţe, că după strigătele din stradă mare lucru nu urmează. Nu există aici consecvenţă în mase.

În al doilea rînd, eu unul privesc cu multă suspiciune mitingurile autohtone, pigmentate cu sloganuri ritoase, pentru că ele atrag ca mierea tot soiul de indivizi dubioşi şi compromişi. Iar de rezultatele unor revolte, se ştie bine, pot profita anume aceşti indivizi dornici de chilipir.

În ceea ce priveşte, condamnările la care se referea colegul de breaslă, aş remarca faptul că ele nu sînt chiar atît de multe şi că de fapt deocamdată nimeni nu a fost băgat în închisoare. Unii condamnaţi chiar au dispărut şi nu mai pot fi găsiţi. Aşa că povestea asta cu condamnările mi se pare mai curînd un fel de spectacol grotesc.

Ar fi de preferat ca schimbarea jinduită de mulţi aici să vină nu în urma unor revoluţii şi revolte, ci în urma modificării comportamentului nostru de zi cu zi. Trebuie să nu mai dăm şi să nu mai luăm mită. Trebuie să plătim impozite. Trebuie să fim corecţi cu vecinii. Trebuie să ne învăţăm să separăm şi să prelucrăm deşeurile. Trebuie să-l respectăm pe celălalt. Trebuie să le cerem socoteală cinovnicilor leneşi şi infatuaţi. La urma urmei, există alegerile. Ele ar trebui, la rigoare, să modifice ceva.

Din păcate, nimic nu se schimbă aici pentru că noi nu ne putem schimba şi pentru că punem prea mare preţ pe revoltă, care de obicei e molcuţă.

XS
SM
MD
LG