Linkuri accesibilitate

Conversație cu lucrătoarele de la Moldovagaz...


... sau cum se pun din Lună pe factură metri cub de gaz neconsumați.

Am scos din cutia poştală factura trimisă de Moldovagaz şi… am bolovănit ochii. Consumasem cică 123 de metri cubi, cu 100 de metri cubi mai mult decît credeam eu. Acasă, m-am holbat la contor şi am constatat că cifrele din factură erau supte din deget, că nu aveau nici în clin, nici în mînecă cu realitatea. Factura mă obliga să plătesc pentru 100 de metri cubi pe care nu-i consumasem.

A doua zi le-am telefonat lucrătorilor de la Moldovagaz responsabili de sectorul meu. Le-am spus că cifra din factura mea e picată de pe Lună. M-au întrebat dacă sînt sigur. Eram, fireşte. Mi-au propus, ca să evităm complicaţiile, să plătesc acum mai mult, iar în lunile următoare să plătesc mai puţin decît voi consuma. Am spus că nu-mi convine, că abia am ieşit din sezonul rece şi m-am săturat să plătesc sume mari.

Au venit peste cîteva ore două lucrătoare agitate. Pe una o ţineam minte. Ea îmi intra mereu în bucătărie şi îmi fotografia contorul sau, dacă nu eram acasă, îmi lăsa numărul de telefon lipit pe uşă ca să-i zic eu ce arată contorul. Lucrătoarele au examinat cu atenţie contorul meu, constatînd cu o oarecare decepţie că cifra din factură era greşită. Una s-a cocoţat pe un taburet şi a verificat sigiliul de pe contor. Era OK.

Le-am întrebat cum pot să apară 100 de metri cubi neconsumaţi în factură. Iar răspunsul lucrătoarelor m-a descumpănit de-a binelea. Reieşea din spusele lor că cineva din membrii familiei mele a refuzat să le deschidă uşa tocmai de patru ori! Adică ele au sunat, au ciocănit în uşă, iar noi ne-am făcut că plouă! Povestea asta mi s-a părut dintr-odată o cacealma, o aberaţie. Niciodată, nici eu, nici soţia, nici fiul nu am refuzat să le deschidem uşa acestor lucrătoare. Mereu le-am deschis, cînd eram acasă. Le-am spus că ele nu au dreptate, dar doamnele o ţineau morţiş, susţineau că eu mă ascundeam de ele. De aceea, au scris şi ele în factură ce le-a trecut prin minte.

Nu mi-a plăcut deloc conversaţia cu aceste doamne. Mi s-au părut şmechere şi lipsite de corectitudine. Înţeleg că au o meserie dificilă, că trebuie să intre în multe apartamente. Dacă însă spun ritos că eu nu le deschid uşa, o să spun şi eu că ele, în loc să alerge pe la casele oamenilor, preferă să se odihnească şi să scrie în facturi cifre inventate…

XS
SM
MD
LG