Linkuri accesibilitate

Venezuela și economia ei în dificultate


Președintele Nicolas Maduro
Președintele Nicolas Maduro

Președintele Maduro strînge șurubul libertăților civice și izolează țara.

Unul dintre centrele stingii latino-americane, Venezuela are serioase probleme economice. Despre cauzele acestei realități o relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington.

Economia Venezuelei era de-acum in dificultate cind lovitura devastatoare a venit odata cu scaderea dramatica a pretului petrolului. Tara depinde de titei pentru mai bine de 95% din veniturile provenite din strainatate si rezervele valutare au ajuns la 20 de miliarde de dolari.

Investitorii se tem ca Venezuela va intra in faliment. In plus, climatul de afaceri este inrautatit si de faptul ca administratia presedintelui Nicolas Maduro refuza sa ofere informatii cu privire la starea reala a economiei. Guvernul Venezuelei nu a mai anuntat cifrele de inflatie in ultimele cinci luni, la vremea respectiva inflatia ridicindu-se la 68,5%, cea mai mare din lume.

Economistul Alejandro Grisanti estimeaza ca, in prezent, inflatia ar putea fi de 100%. Deutsche Bank sustine ca tara si-ar fi redus importurile pina la trei miliarde de dolari, o scadere marcata fata de anul precedent, ceea ce ar putea indica ca nu are cu ce sa achite datorii scadente.

Presedintele a anuntat in aprilie ca cetetenii venezueleni vor avea dreptul sa scoata din tara, cind calatoresc, nu mai mult de $750. Fondul Monetar International sustine ca in 2015 economia tarii se va contracta cu 7%. Viata in Venezuela s-a inrautatit simtitor si asta arata dimensiunea crizei chiar daca cifrele oficiale lipsesc. Pe plan politic, dupa moartea lui Hugo Chavez, al carui populism inspira masele, dar care a creat sistemul falimentar ale carui rezultate se vad acum, autoritatea politica s-a diminuat considerabil.

Presedintele Maduro, ales de fostul dictator sa-i urmeze nu are flerul politic al predecesorului sau si pe fondul crizei economice, stringe surubul libertatilor civice si izoleaza tara. Analistii apreciaza ca aceasta situatie va continua pentru ca sistemul este falimentar si fara o mina forte, Maduro nu se poate mentine la putere. Acesta este fondul pe care Cuba – un client al lui Hugo Chavez – a intredeschis dupa cum se stie usa catre America. Venezuela nu o face inca.

XS
SM
MD
LG