Linkuri accesibilitate

Corneliu Ciurea: relaţia între Chişinău şi Comrat trebuie să se îmbunătățească, însă procesul va fi unul nu tocmai simplu


Moldova -- Flags of Moldova (L) and Gagauzia (C) wave next to a Russian Orthodox church in Comrat city, the main city of Gagauzia, April 6, 2014
Moldova -- Flags of Moldova (L) and Gagauzia (C) wave next to a Russian Orthodox church in Comrat city, the main city of Gagauzia, April 6, 2014

După întîlnirea dintre Andrian Candu și Irina Vlah.

Bașcanul ales al autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a avut miercuri prima întâlnire oficială cu un lider de instituție a puterii centrale din Republica Moldova. E vorba de spicherul parlamentului, democratul Andrian Candu – care a fost de altfel primul demnitar de rang înalt care a felicitat-o pe Vlah după victoria în alegerile de la 22 martie. Detalii într-o relatare a Allei Ceapai.

În urma întrevederii Adrian Candu şi Irina Vlah au ajuns la înţelegerea de a crea un nou grup de lucru mixt la nivel parlamentar. Reprezentanţi ai parlamentului şi a Adunării Populare ar urma să pună în concordanță legislaţia naţională cu prevederile legii despre statutul special al autonomiei găgăuze, votată în urmă cu 20 de ani, a spus preşedintele parlamentului Adrian Candu:

„Trebuie să începem să lucrăm la legislaţie, la ajustările necesare, pentru ca legea care oferă statut special Găgăuziei să funcţioneze cu rezultate mai bune. Din partea mea, cât şi a colegilor din parlament vom avea toată deschiderea pentru conducerea Găgăuziei.”

Un grup de lucru similar a fost creat anul trecut în luna martie, la iniţiativa preşedintelui parlamentului de atunci Igor Corman. Au avut loc câteva întâlniri şi la Chişinău, şi la Comrat, fără să fi fost anuntata formularea de comun acord a unor amendamente concrete. La început, partea găgăuză insista pe cerinţe considerate de Chişinău exagerate şi inacceptabile, cum ar fi ridicarea legii privind statutul Găgăuziei la nivel constituţional. La finele sesiunii parlamentare din vară s-a ajuns la un pas de consens, părţile elaborând de comun acord un proiect de lege care prevedea modificarea a 20 de acte normative astfel încât legislaţia autonomiei găgăuze să fie funcţională. Întrucât parlamentul nu s-a întrunit în sesiunea de toamnă pregătindu-se de alegeri, proiectul de lege a fost lăsat moştenire noului parlament.

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah se arată convinsă că noul grup de lucru va fi mult mai productiv ca cel precedent:

„Grupul de lucru din sesiunea trecută a parlamentului a fost creată cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare generale. Rezultate ale acestei comisii noi nu am văzut. Toate procesele electorale, campaniile s-au încheiat şi cred că e momentul ca noul grup de lucru într-adevăr să se preocupe de armonizarea legislaţiei naţionale cu cea a autonomiei. ”

Irina Vlah a mai spus că un grup de deputaţi ai Adunării parlamentare au şi prezentat legislativului de la Chişinău două proiecte de legi, care prevăd alocaţie de câte 5 la sută din Fondul Rutier şi din cel al investiţiilor capitale pentru autonomie.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că relaţia între Chişinău şi Comrat trebuie să se îmbunătățească, însă procesul va fi unul nu tocmai simplu. În opinia sa, Comratul va continua să insiste pe vechile condiţii, care sunt dificile pentru Chişinău, şi anume modificarea statutului special al Găgăuziei, dreptul de a-şi numi şefii poliţiei, procuraturii şi a serviciului de securitate.

„Ei nu au cum veni cu solicitări mai grele decât cele prezentate anul trecut şi care s-au materializat în patru proiecte de legi. Oricum ai formula solicitările Comratului ele sunt dificile pentru Chişinău. Dar ele oricum trebuie să fie luate în calcul de Chişinău, care trebuie să se antreneze în acest proces.”

În opinia analistului Ciurea PSRM care a susţinut-o pe Vlah în campania pentru funcţia de başcan nu va pune beţe în roate în acest proces:

„Socialiştii mai curând vor contribui la lansarea acestui proces, pentru că şi ei sunt interesaţi ca relaţia dintre Chişinău şi Comrat să meargă bine. Sigur că din moment ce între Vlah şi Dodon există o alianţă politică solicitările Comratului vor fi formulate mai tranşant şi vor fi susţinute în Parlament de către Dodon. Totul însă depinde de profesionalismul Chişinăului şi nu de Dodon în acest caz.”

De curând mai mulți politicieni de la Chișinău se declară mai concilianți în ceea ce privește cotele de autonomie ce ar putea fi delegate Comratului. Totodată acești politicieni nu au soluții imediate de natura să îi determine pe găgăuzi să renunțe la simpatiile lor pentru Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG