Linkuri accesibilitate

Ancheta Camerei Reprezentanților și cazul mail-urilor șterse de fostui secretar de stat Hilary Clinton


Liderul Camerei Reprezentanților vrea ca o terță parte să analizeze email-urile șterse pentru a se vedea dacă există vreo informație cu referire la atentatul terorist de la Benghazi.

O comisie a Camerei Reprezentantilor ii cere lui Hillary Clinton sa depuna marturie, sub juramint, in legatura cu emailuri pe care le-a sters. Ce se urmareste cu aceasta manevra? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Trey Gowdy, presedintele Comisiei Camerei Reprezentatilor, care investigheaza imprejurarile in care ambasadorul american a fost ucis la 11 septembrie 2012, la Benghazi, in Libia, ii cere fostului secretar de stat, Hillary Clinton sa depuna marturie sub juramint in legatura cu peste 30 de mii de emailuri, pe care Clinton le-a sters, anul trecut.

Avocatul doamnei Clinton i-a spus deputatului Gowdy ca acele emailuri de pe serverul personal, pe care Clinton l-a folosit in timpul mandatului ei de sefa a diplomatiei americane, nu mai pot fi recuperate. Seful comisiei ii cere lui Hillary Clinton sa reconsidere decizia de a nu preda unei terte parti, serverul. Aceasta sustine ca mailurile sterse erau doar personale, nu de serviciu.

Deputatul explica ca in conditiile in care secretarul de stat a optat pentru o maniera unica de a mentine corespondenta de interes public, comisia nu are alta alternativa decit sa-i ceara sa raspunda la intrebari pentru a-si explica decizia. Gowdy a avertizat ca daca Hillary Clinton nu preda serverul, Camera Reprezentantilor va lua in considerare pasii de urmat.

Deputatul democrat si el membru al Comisiei, Elijah Cummings a spus ca maniera in care Gowdy o caracterizeaza pe Hillary Clinton este incorecta pentru ca aceasta a fost intotdeauna dispusa sa depuna marturie, sub juramint. Democratul crede ca comisia din care face parte ar trebui sa organizeze audieri publice in care sa se spuna lucrurilor pe nume pentru ca dupa aceea, forul legislativ sa se poata din nou concentra asupra celor intimplate la Benghazi.

Camera Reprezentantilor are prerogativa de a cere depunerea serverului, dar nici Gowdy si nici liderul republican John Boehner nu au spus daca vor da curs unui astfel de demers. Boehner i-a cerut lui Clinton sa predea serverul, fara ca sa faca insa pina acum pasul legal urmator pentru a obtine ceea ce doreste.

Gowdy a spus ca vrea ca o terta parte sa analizeze emailurile sterse pentru a se vedea daca exista vreo informatie cu referire la atentatul terorist de la Benghazi, in care si-au pierdut viata ambasadorul Chris Stevens si alti trei americani.Comisia Camerei analizeaza rolul pe care Departamentul de Stat l-a jucat inainte, in timpul si dupa atac. Gowdy a spus ca, in ciuda faptului ca Hillary Clinton a sters emailurile este posibil ca ele sa fie recuperate de pe server.

XS
SM
MD
LG