Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „Acțiunile NATO sunt un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei pe care le-am văzut în Ucraina”


Extrase dintr-un interviu acordat de liderul Nato postului de radio Vocea Americii.

Secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, a acordat vineri, 27 martie la Washingon un interviu postului de radio înrudit cu Europa Liberă, Vocea Americii (VOA). Iată câteva dintre declarațiile liderului NATO:


Jens Stoltenberg a vorbit despre recenta declarație a președintelui rus Vladimir Putin privind pretinsul plan al Occidentului de a-i șubrezi conducerea și de a destabiliza Rusia:
„Este numai un nou exemplu al propagandei pe care o face Rusia în diferite moduri. Cred că este important să răspundem, dar nu vom răspunde propagandei cu altă propagandă. Vom răspunde spunând adevărul. Iar adevărul este că acțiunile NATO sunt un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei pe care le-am văzut în Ucraina. Răspunsul nostru este de natură defensivă și proporțional, în deplină conformitate cu obligațiile noastre internaționale”.

Jens Stoltenberg s-a referit la situația din estul Ucrainei: „Avem armistițiul și Acordul de la Minsk, care este cea mai bună bază pentru găsirea unei rezolvări a conflictului, a crizei din Ucraina. (Armistițiul) este fragil, asistăm la încălcări. Dar eu fac apel la toate părțile să respecte acordul de încetare a focului și să-l implementeze pe deplin.”

„Rusia poate face desigur ceea ce s-a obligat să facă prin Acordul de la Minsk, anume să-și retragă toate trupele din estul Ucrainei și să înceteze a-i mai sprijini pe separatiști. Iar aceasta ar fi o contribuție foarte importantă la de-escaladarea situației în estul Ucrainei și o contribuție importantă la aplicarea Acordului de la Minsk și a armistițiului.”

În privința deciziei Statele Unite de a-și încetini retragerea din Afganistan, secretarul general NATO a spus: „Salut flexibilitatea arătată de Statele Unite și președintele Obama. Cred că ea confirmă încă o dată atașamentul puternic al Statelor Unite și al Alianței Nord-Atlantice față de ideea sprijinirii afganilor”.

„Desigur, (decizia Casei Albe) îi va afecta pe toți aliații și partenerii NATO, pentru că am mers în Afganistan împreună și o să plecăm din Afganistan împreună – în ce privește actuala prezență militară. Dar după operațiunea actuală vom continua să sprijinim Afganistanul printr-un parteneriat pe termen lung și vom continua să finanțăm forțele de securitate afgane”.

Fragmente dintr-un interviu acordat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg săptămâna trecută postului de radio Vocea Americii.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG