Linkuri accesibilitate

În pregătirea summitului de la Riga


La conferința de presă de la Chișinău
La conferința de presă de la Chișinău

Conferință de presă comună la Chișinău a șefilor diplomațiilor din Letonia și R. Moldova.

Letonia deține în prima jumătate a anului curent președinția rotativă a Uniunii Europene, urmând să găzduiască în mai summit-ul de la Riga al Parteneriatul Estic, așteptat cu interes și de moldoveni. Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a ținut astăzi la Chișinău o conferință de presă în compania colegei sale moldovene Natalia Gherman.

Moldova poate obține statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană doar dacă va continua să facă reforme, iar reformele trebuie să dea și rezultate, mai ales în domenii cum ar fi combaterea corupției, reforma justiției și stabilizarea sistemului financiar-bancar. A spus-o ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, care a vizitat Republica Moldova în contextul pregătirilor pentru reuniunea Parteneriatului Estic de la Riga, de la finele lunii mai.

Șefa diplomației moldovenești, Natalia Gherman, a explicat pașii pe care Moldova îi va face în continuare pentru a ajunge în marea familie europeană:

„Cererea de aderare pentru a căpăta statutul de candidat nu este un scop în sine. Aceasta este un instrument, o etapă care are drept scop să ne pregătească pentru realizarea obiectivului strategic – lansarea următoarei etape, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Deci, când va fi transmisă această cerere pentru obținerea statutului de candidat, este un moment tactic atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană, de a obține obiectivul strategic – următoarea etapă de relații și următoarea etapă în procesul de negocieri de după Acordul de Asociere și negocierile de asociere.”

Ministra de Externe, Natalia Gherman, susține că reuniunea de la Riga este un prilej bun pentru a le vorbi partenerilor europeni despre procesul de implementare a Acordului de Asociere, precum și despre avantajele acestuia:

„Pregătirile pentru summitul Parteneriatului Estic de la Riga deja ne oferă un prilej foarte și foarte bun pentru a raporta atât cetățenilor Republicii Moldova despre mersul implementării prevederilor Acordului de Asociere și Zona de Comerț Liber între Moldova și Uniunea Europeană și totodată pentru a raporta și colegilor din Uniunea Europeană cum se dezvoltă acest proces de reforme, în conformitate cu prevederile acordului. Cu cât mai multe rezultate vor fi obținute în cadrul implementării prevederilor acestor acorduri, cu atât mai bune șanse va avea Republica Moldova pentru o eventuală reacție pozitivă la cererea noastră pentru obținerea statutului de candidat.”

Iar șeful diplomației din Letonia, Edgars Rinkēvičs, spune că summitul de la Riga nu va fi unul spectaculos dar, așa cum precizează ministrul leton, Uniunea Europeană se așteaptă că va primi din partea țărilor Parteneriatului Estic din care face parte și Republica Moldova asigurarea că nu va fi abandonat parcursul european.

Previous Next

XS
SM
MD
LG