Linkuri accesibilitate

„Trolii” Internetului rus


„Departamentele nu interacționează între ele, prietenia nu este încurajată”, spune Marat Burkhard. „Dacă întârzii cu un minut, îți pun amendă de 500 de ruble.” (imagine simbol)
„Departamentele nu interacționează între ele, prietenia nu este încurajată”, spune Marat Burkhard. „Dacă întârzii cu un minut, îți pun amendă de 500 de ruble.” (imagine simbol)

Există mii de conturi false pe Facebook, Twitter, LiveJournal și Vkontakte – toate axate pe războiul din Ucraina și controlate de„ Centrul de Cercetări pe Internet” din Sankt-Petersburg.

V-ați gândit vreodată cum este viața de zi cu zi a „trolilor” ruși? Corespondentul biroului rus al Europei Libere Dmitri Volcek a vorbit cu un blogger tânăr care a muncit două luni la „fabrica principală de troli” – Centrul Cercetărilor pe Internet din Sankt-Petersburg. Marat Burkhard a povestit despre orele lungi de lucru, cota de comentarii pe zi și „absurditatea” unor sarcini pe care trebuie să le îndeplinească un „trol”.

Tot mai multe comentarii și postări de pe site-urile rusești și mass-media din Occident sunt generate de „troli” profesioniști. Primesc circa $700 lunar pentru a adăuga lemne pe foc în dialogul pro-Kremlin din mediul online. Există mii de conturi false pe Facebook, Twitter, LiveJournal și Vkontakte – toate axate pe războiul din Ucraina. Majoritatea oamenilor din spatele acestor pagini sunt angajații așa-zisei „fabrici de troli” din Sankt-Petersburg, cunoscută drept Centrul Cercetărilor pe Internet.

Марат Буркхард в интервью для русской службы радио Свобода
Tânărul blogger din capitala culturală a Rusiei Marat Burkhard spune că a lucrat acolo, în „fabrică”, două luni. Era în departamentul responsabil de scrierea comentariilor pro-Kremlin pe forumurile site-urilor municipale. Munca era în schimburi de 12 ore, ziua sau noaptea, cu o cotă prestabilită de comentarii. Burkhard trebuia să posteze 135 de mesaje pe 35 de forumuri provinciale din toată Rusia: de la Kaliningrad până la Vladivostok.

„Lucram în grupuri de trei. Unul dintre noi e cel „ticălos”, care scrie că nu ar fi de acord cu ce se scrie pe forum și critică puterea. Asta se face pentru a da impresia unei oarecare autenticități. Ceilalți doi intră în discuție cu el: nu, nu aveți dreptate, tot ce e scris este corect. Unul dintre comentatori trebuie să posteze și o imagine la temă, iar celălalt – să pună un link care ar confirma că ar avea dreptate.”

Blogerul din Sankt-Petersburg spune că fiecare postare trebuia să conțină anumite cuvinte-cheie, de exemplu: „Șoigu, ministrul apărării, armata rusă”. Ele nu trebuie conjugate sau declinate, ca să fie găsite mai ușor prin motoarele de căutare.

„Uneori, îmi era greu să scriu ceva, când nu puteam reformula un cuvânt-cheie”, spune tânărul.

„Trolii” scriu comentarii la subiecte de actualitate. Într-o zi putea fi o postare despre existența trupelor NATO în cadrul armatei ucrainene, în alta – misiunea era să creeze o imagine proastă președintelui american Barack Obama. Marat Burkhard spune că a fost nevoit să scrie și despre germani, cică majoritatea ar susține politica președintelui rus Vladimir Putin și sunt nemulțumiți de cea a cancelarului Angela Merkel. Dar tema principală era conflictul din Ucraina și teoria că Vestul se face vinovat de tot ceea ce se întâmplă în estul acestei țări.

Marat Burkhard, bloger
Marat Burkhard, bloger

„Unii oameni chiar credeau în ceea ce scriau acolo, erau și fanatici”, spune Burkhard.

Totuși, majoritatea „trolilor” n-o fac din patriotism, ci pentru bani. După părerea blogerului, acei tineri erau atât de agramați politic, încât nu le păsa dacă scriu despre Putin sau Obama. Burkhard a fost nevoit să-și ascundă viziunile liberale pentru a se angaja la Centrul Cercetărilor pe Internet, fiindcă la „fabrică” există un control ideologic strict.

„Nu le împărtășesc ideologia, sunt absolut împotriva ei, eram în tabăra inamicilor. Două luni mi-au fost de-ajuns ca să înțeleg cum se face totul. Nu mai avea sens să lucrez acolo, chiar și pentru bani. E o muncă atât de grea încât îți zici: uită, uită de bani, numai nu mă obligați să mă întorc acolo.”

Întrebat de ce a decis să se angajeze la acest centru, Marat Burkhard a spus că la început era curiozitatea și setea de aventură. După două luni a decis să lase totul baltă, nu s-a mai întors la „fabrica de troli”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG