Linkuri accesibilitate

Istoria bunicii ruse de pe Facebook, care l-a cucerit pe Charles Aznavour


Charles Aznavour la Erevan, Armenia, în timpul Festivalului „Caisa de Aur” din 2013
Charles Aznavour la Erevan, Armenia, în timpul Festivalului „Caisa de Aur” din 2013

Povestea unei femei care iubește muzica franceză...

Lida Ivanovna – o femeie de 73 de ani, a devenit peste noapte o adevărată vedetă a Internetului din Rusia, datorită unui clip video în care interpreta un cântec de Edith Piaf, învățat pe de rost fără să cunoască franceza. Faima interpretei amatoare a crescut când Charles Aznavour, un cântăreț francez de origine armeană, a aflat de ea și de faptul că este fana lui, după care a invitat-o la concertul pe care-l va da la Moscova, pe 22 martie. O relatare semnată Daisy Sindelar.

Bunicile din Rusia rareori devin senzații pe Internet, însă Lida Ivanovna în vârstă de 73 de ani este o excepție. Jurnalistul de la publicația rusă Kommersant, Aleksandr Cernîh, a observat-o pe d-na Ivanovna la o stație de metrou, în timp ce ea se uita la copertele revistelor de la o gheretă cu ziare. „Un prototip clasic al femeii ruse în etate, îmbrăcată în palton și cu o basma pe cap” – așa a descris-o pe Lida Ivanovna jurnalistul, care a oferit să-i cumpere revista cu pricină.

Femeia a refuzat. De fapt, nici nu avea nevoie de revistă, privea coperta cu fotografia cântărețului ei preferat francez de origine armeană Charles Aznavour, cunoscut pentru cântecele „Emmenez-moi” („Ia-mă cu tine”). „El e atât de frumos”, își amintește Cernîh de cuvintele d-nei Ivanovna într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. „Cântecele lui îmi plac foarte mult.”

În timp ce mergeau spre scara rulantă, d-na Ivanovna i-a povestit jurnalistului despre dragostea ei pentru interpreții francezi, precum Joe Dassin și Edith Piaf. A și început să cânte „Les Champs Elysees”, după care a continuat cu piesa lui Dassin „Et Si Tu N'Existais Pas” și „Je Ne Regrette Rien” a legendarei cântărețe franceze Edith Piaf.

„A fost mai mișcător decât versiunea lui Piaf. Are o voce extraordinară și un accent francez uimitor”, a scris pe Facebook jurnalistul, care a reușit să o filmeze pe d-na Ivanovna cântând „Milord” de Piaf.


Întrebată unde a învățat franceza, femeia a spus că în anii '60, pe când avea 20 de ani, a petrecut multe ore în librării, în secțiunile speciale în care se asculta muzică. A memorat cântecele pe de rost, neștiind franceza, dar visând la o lume în care ar fi putut-o învăța și vorbi liber.

Jurnalistul i-a dat numărul său de telefon în speranță că d-na Ivanovna îl va telefona și o va putea invita la concertul lui Aznavour. Mai târziu, a scris pe Facebook istoria Lidiei Ivanovna și a postat clipul video care a strâns peste 450.000 de vizualizări.

„Această istorie m-a făcut să plâng”, a scris un internaut pe Facebook. „Acum, Lida nu va mai fi singură. Este o doamnă în etate extraordinară.”

Povestea femeii care iubește muzica franceză a ajuns și la organizatorii concertului de pe 22 martie. L-au contactat pe Cernîh și i-au spus că Charles Aznavour a fost mișcat de istoria Lidiei și ar dori să se întâlnească cu ea după concert. Interpretul a și postat un video din Franța, spunând că a decis să ieftinească biletele la concertele sale, ca să și le poată permite și fanii în etate.

Din păcate, Cernîh nu a avut nicio posibilitate să o găsească pe d-na Ivanovna. Femeia nu i-a lăsat nici un număr de contact din simplul motiv că nu are telefon. Dar comunitatea internauților de pe rețelele de socializare a reușit să rezolve problema timp de 24 de ore. Jurnaliștii unui portal de știri armenesc Barev Today au întâlnit-o pe stradă pe Lida Ivanovna și au recunoscut-o din clipul video filmat de Cernîh.

Când jurnalistul s-a reîntâlnit cu Lida Ivanovna, au vorbit la o cafea până la miez de noapte. Femeia i-a povestit toată istoria vieții: că este originară din Moscova, că a trecut printr-un divorț și că a fost contabilă. Acum, trăiește într-un apartament mic cu nepoata, soțul și copilul lor. Cernîh a scris pe Facebook că „probabil, se plimbă toată ziua în centrul Moscovei pentru a nu-și deranja familia”, adăugând că Lida Ivanovna cunoaște toți muzicienii de stradă și le știe istoriile de viață.

Dar când i s-a propus să meargă la concert, Lida Ivanovna a refuzat categoric. „Nu mă simt bine, am dureri de cap, cum aș putea rezista tot concertul?”, i-a spus lui Cernîh. „Și toți oamenii vor fi îmbrăcați frumos, iar eu n-am nimic pentru a ieși în lume. Vor întreba: «Ce face aici femeia asta bătrână și fără dinți?»”.

Cernîh spune că totuși va încerca să o convingă să meargă la concert. Însă chiar dacă nu va reuși, istoria l-a făcut să se gândească la soarta oamenilor în etate din Rusia, care sunt nevoiți să trăiască „în umbră”.

„A muncit toată viața, niciodată n-a ieșit din Moscova, a trăit și a cântat – o viață de om simplu. Dar cu fiecare din noi se poate întâmpla un mic miracol. Acum, un cântăreț francez cunoscut în toată lumea vrea să întâlnească o bunicuță cu basma.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG