Linkuri accesibilitate

Cohorte de aiuriţi pe şosele


Pe drumul Sorocăi...
Pe drumul Sorocăi...

O puderie de zănatici ignoră cu aplomb indicatoarele rutiere.

Am fost deunăzi la Soroca şi mărturisesc că am fost impresionat de şoseaua nouă construită pe banii poporului american. Nu cred că am mai avut aici vreodată o asemenea şosea. Ar trebui să-i fim recunoscători poporului american. Dar Moldova nu ar fi ceea ce este dacă nu ar exista nişte voci sceptice care întrezăresc ceva suspect în acest ajutor.

Călătoria pănă la Soroca mi-a oferit însă şi posibilitatea să constat un fapt foarte îngrijorător. Pe şoseaua frumoasă merg o sumedenie de şoferi aiuriţi, grăbiţi şi care în mod evident au impresia că sînt veşnici şi singuri pe planetă.

Şoseau trece printr-o localitate, indicatorul rutier arată că viteza maximă cu care te poţi deplasa e 30 de km pe oră. Ei bine, mai mulţi zănatici te întrec, avînd o viteză de 60-70 km pe oră. Dacă indicatorul îţi va arăta limita vitezei de 90 km, mai multe microbuze sau maşini te vor depăşi cu o viteză mult mai mare. Nu ştiu la ce se gîndesc aceşti trăsniţi, dar e limpede că moartea sau invaliditatea nu intră în planurile lor.

Din păcate, drumul nu a fost încă reparat pînă la Otaci, aşa că, după Soroca, mai există o porţiune de şosea bombardată parcă de avioane. Ei bine, tu mergi cu o viteză regulamentară şi, la un moment dat, un aiurit virează brusc pe contrasens, îţi apare în faţă cu riscul de a provoca un accident. De ce aiuritul face aşa ceva? E simplu, pentru că vrea să ocolească nişte gropi. Şi-l doare în cot de posibilul accident. Tu treci prin gropile acelea, iar el nu vrea să treacă. El e deosebit!

Am văzut pe şoseaua dintre Chişinău şi Soroca o puderie de zănatici, indivizi care ignoră cu aplomb indicatoarele rutiere. Şi care vor rămîne nepedepsiţi. Întrebarea care se impune este următoarea: cum e posibil ca atîţia aiuriţi să aibă permise de conducere?

XS
SM
MD
LG