Linkuri accesibilitate

O controversă în jurul alocuțiunii premierului Israelului în Congresul american


Ceea ce a supărat administrația Obama este că discursul a fost pus la cale fără ca părțile să anunțe Casa Albă.

Administratia Obama continua sa-si exprime nemultumirea fata de proiectata alocutiune in Congres a premierului israelianin, Benjamin Netanyahu. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Alocutiunea programata la 3 martie il va aduce pe premierul israelian, Benjamin Natanyahu in fata Congresului, la invitatia presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Ceea ce a suparat administratia Obama este ca discursul a fost pus la cale fara ca partile sa anunte Casa Alba, asa cum ar fi fost protocolar.

In consecinta, nici Obama, nici vicepresedintele Biden, si nici secretarul de stat Kerry, nu se vor intilni cu liderul israelian. Argumentul oficial este ca sint evitate intilniri cu lideri din strainatate, inainte de alegeri in tarile respective, in cazul Israelului la doua saptamini dupa proiectata alocutiune.

Consiliera prezidentiala Susan Rice a spus ca discursul introduce o nota partizana in abordarea relatiilor bilaterale, ceea ce are un potential distructiv. Doamna Rice se refera la faptul ca invitatia vine de la republicani si maniera in care a fost facuta, nesocoteste rolul traditional al presedintelui ca lider in politica externa.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama este de acord cu analiza facuta de Susan Rice, purtatorul de cuvint spunind: „A permite ca o relatie sa fie supusa partizanatului politic slabeste acea relatie”. Administratia nu a anuntat nici ca va trimite un reprezentant la reuniunea anuala a celui mai important grup de lobby in favorarea Israelului, unde Netanyahu urmeaza sa rosteasca o alocutiune.

Senatorul de Illinois, Richard Durbin a spus ca premierul israelian a refuzat la rindul sau să se intilnieasca cu un grup de senatori democrati. Durbin a explicat ca s-a incercat reechilibrarea unei situatii de partizanat politic si ca in acel context, refuzul lui Netanyahu dezamageste pe cei care au sprijinit Israelul timp de decenii. Primul ministru israelian este de parere ca intilnirea cu senatori democrati ar intari impresia falsa de partizanat politic, atasata vizitei sale. El arata ca singurul sau obiectiv este sa vorbeasca despre pericolul iranian, in incercarea de a impiedica un acord cu acea tara, demers in care administratia Obama e angajata.

Netanyahu a spus ca este decis sa se adreseze Congresului American pentru ca acesta este ultima sansa de a stopa un acord intre puteri majore ale lumii si Iran. Susan Rice a refuzat sa speculeze ca Netanyahu ar avea obiective electorale, aratind doar ca idea relatiei Statelor Unite cu Israelul este ca ea sa nu fie supusa fluctuatiilor politice, intr-o tara sau alta, aratind ca Statele Unite vor continua sa incerce sa mentina acest spirit.

XS
SM
MD
LG