Linkuri accesibilitate

Serghei Loznița: „Suntem în iad și nu ne dăm seama”


Serghei Loznița
Serghei Loznița

Interviu cu regizorul ucrainean, autorul peliculei „Maidan”, despre absurdul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Pelicula „Maidan” semnată de regizorul ucrainean Serghei Loznița este primul documentar dedicat revoluției din Ucraina. Pe parcursul ultimului an, a fost difuzat în 30 de țări și a luat Premiul Mare la festivalurile cinematografice din Florența, Batumi și Sibiu. Recent, a avut loc și o proiecție gratuită la Chișinău. Într-un interviu pentru serviciul rus al radio Europa Liberă, Serghei Loznița vorbește despre inevitabilitatea și absurdul războiului ruso-ucrainean.

Serghei Loznița: „Acum un an, intuiam că protestele nu se vor sfârși pașnic. Simțeam că încercarea de a alunga oamenii de pe Maidan cu forța se va transforma într-o ciocnire sângeroasă. Acum, mă uimește altceva. A trecut un an, însă nu știm practic nimic din ceea ce s-a întâmplat. Încă nu a avut loc un proces public. A venit o putere nouă, care a fost solidară cu Maidanul, care a fost în opoziția fostei guvernări, dar situația curentă îmi amintește mai mult de Rusia anilor 1991 și 1993, când nimeni n-a plătit pentru crimele comise. Până acum, trebuiau să fie trași la răspundere atât cei care au comis crime majore – au răpit oameni, au chemat bandiți și au furnizat armament – cât și judecătorii ce dădeau câte 15 zile de detenție bătrâneilor de 80 de ani. Acelea nu-s crime? Ar trebui să le iertăm totul?”

Europa Liberă: Sunteți dezamăgit?

Serghei Loznița: „În acest sens, da. Pentru inițierea unui proces de acest gen este nevoie de inițiativă din partea puterii. Deputații ar putea să pună totul pe roate. Dacă acest lucru nu are loc, apare întrebarea: care este relația dintre puterea curentă și cea precedentă?”

Europa Liberă: Unii intelectuali de la Kiev spun că pentru Ucraina era mai bine dacă Donbasul ar fi revenit Rusiei sau ar fi devenit independent.

Serghei Loznița: „Este o opinie naivă. Trebuie să înțelegi motivul din care Rusia are nevoie de acest teritoriu. Nu le trebuie Donbasul, le trebuie toată țara. Existența unei societăți independente, pro-europene, orientate spre respectarea legii în vecinătatea Rusiei este un fenomen distructiv. Oricare rus ți-ar spune: de ce trăim atât de rău, la noi totul se interzice, dar acolo totul se poate și toți trăiesc bine?”

Europa Liberă: Totuși, Putin are mulți susținători. Există oameni care spun că ar muri pentru președintele rus.

Serghei Loznița: „Cred că din cauza fricii. Pentru a trăi, trebuie să acționezi și să-ți asumi răspunderea pentru ceea ce faci. Da, e greu, e ca și cum ai sări într-un abis, din groapa în care ne aflăm după destrămarea URSS. Noi am ajuns într-un iad și nu ne dăm seama. Cum să ne trezim din coșmarul în care s-a împotmolit această țară? Ea continuă să se scufunde și cu cât mai mult timp trece, cu atât mai puțini oameni înțeleg acest lucru. Am auzit un deputat din Dumă la televizor, care spunea că dacă vom fi alungați din Consiliul Europei, putem întoarce pedeapsa cu moartea și împușca milioane de criminali, iar poporul îl susține. Acel om rămâne deputat și oamenii rabdă.”

Europa Liberă: Este și întrebarea care apare în legătură cu Maidanul: de ce ucrainenii s-au răsculat și de ce rușii, în situația curentă, au devenit aliații puterii?

Serghei Loznița: „Fiindcă sclavia în Ucraina n-a durat atât de mult și nici n-a fost pe tot teritoriul țării. Cred că acesta e motivul. A izbucnit cea mai vulnerabilă regiune. Nu-mi imaginez așa chestii în Volînia, de exemplu.”

Europa Liberă: Totuși, în ultimii 20 de ani a crescut o generație care nu a prins Uniunea Sovietică. Însă chiar tinerii sunt cei mai activi susținători ai ideii reîntoarcerii stalinismului. E un fenomen uimitor.

Serghei Loznița: „Am sperat și eu că tinerii se vor schimba atunci când lumea li se va deschide, dar s-a întâmplat invers. Și nu e problema în bani. Există disonanță în dialogul politic. Reprezentanții Europei și ai Statelor Unite cred că banii și pragmatismul au un anumit sens. În dialogul cu această civilizație nu au niciun sens.”

Europa Liberă: În 2008, regizorul rus Aleksandr Sokurov a spus că războiul dintre Rusia și Ucraina e inevitabil. Ați simțit ceva de acest gen înainte de Maidan?

Serghei Loznița: „Când filmam «Fericirea Mea», am vorbit cu băieții care trăiau acolo, în regiunea Șciors și i-am întrebat: ce va fi dacă vor veni militarii ruși? Am găsit și un interviu cu Djohar Dudaev (primul președinte al auto-proclamatei Republici Cecene Ichkeria – n.r.), care vorbea despre ce va fi mai departe. Încă în anii '90 el spunea: «inclusiv Crimeea». Conflictul se simțea în aer. Desigur, întotdeauna este speranța că așa ceva nu se va întâmpla, că nu poate fi. Chiar și acum un an nu ți-ai fi imaginat că rușii vor împușca în ucraineni și invers.”

Europa Liberă: Metodele de implicare sunt clare – televizorul, el a jucat un rol-cheie în acest război. E arma principală.

Serghei Loznița: „Televizorul este un instrument, arma principală este lipsa conștiinței majorității oamenilor. Poți să le șoptești ce trebuie să facă. Ei și-au pierdut cunoașterea de sine, darămite calitățile omenești, care lipsesc la foarte mulți. Însă totul se schimbă când ești față în față cu moartea, atunci începe să lucreze fiziologia. Cred că unii oameni, care s-au amăgit cu aceste idei, au început să înțeleagă ce se întâmplă când au ajuns acolo. Sper că nu e pierdut totul pentru ei. Cine e aliatul principal al celor care seamănă acest întuneric? Frica. Nu trebuie să vă fie frică.”

XS
SM
MD
LG