Linkuri accesibilitate

„Dacă optăm pentru libertate, vom miza pe modelul politic occidental” (P. Bogatu/Ziarul Național)


Alegerile din 22 martie pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei vor reconfirma cine reprezintă „coloana a 5-a” din R. Moldova (I. Mischevca/Adevărul).

„Pentru a pune în mișcare justiția independentă, trebuie aduși de peste hotare nu numai procurori, ci și judecători”- este constatarea cu care își începe Petru Bogatu editorialul din Ziarul Național. Autorul scrie că rezistența în fața reformelor din justiție crește iar standardele europene în materie de drept sunt ca o vacă sacră, întrucât nu se atinge nimeni de ele. Petru Bogatu amintește că Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat alocarea a 168 de milioane de dolari pentru blocarea acțiunilor ruse contra Republicii Moldova, Ucrainei și a Georgiei. Editorialistul scrie că acești bani urmează să susțină eforturile de consolidare a democrației, serviciile de securitate, consolidarea statului de drept și măsurile anticorupție. Însă contează ce vrea Moldova: „dacă dorim să trăim în neo-feudalism, vom alege să fim iobagii Moscovei. Dacă optăm pentru libertate, vom miza pe modelul politic occidental.” conchide autorul.

Tot în Ziarul Naţional, Stela Mihailovici scrie că statul îşi vinde bunurile pentru a le salva de la pierzanie iar investitorii le abandonează din lipsă de finanţe. Deși legislația prevede rezilierea contractelor cu agenții economici care nu-și îndeplinesc obligațiile, multe dintre bunurile procurate în urma unor concursuri investiționale eșuate nu au fost întoarse statului și continuă să stea în paragină. Astfel de clădiri, scrie autoarea, pot fi întâlnite în centrul Chişinăului, cum ar fi Conacul urban Râşcanu-Derojinschi, construit în anii ’70 ai secolului al XIX-lea, din care au rămas doar pereţii, sau Cinematograful „Columna”, care stă abandonat de un deceniu. Imobilul a fost cumpărat de la stat cu 1,3 milioane de lei şi urma să fie reconstruit până în 2002, însă condiţiile încheiate cu statul nu au fost îndeplinite, se notează în articol.

Într-un comentariu apărut în ziarul Adevărul, editorialistul Ion Mischevca susține că foarte puţini sunt cei care au anticipat accederea socialiştilor în Parlamentul Republicii Moldova, însă şi mai puţini au sesizat că ascensiunea lui Dodon se datorează poziţiei vehemente în privinţa „referendumului” desfăşurat în urmă cu un an în Găgăuzia. În plus, continuă autorul, nicio altă regiune dintre Prut şi Nistru nu este atât de omogenă şi categorică privind opţiunea euro-asiatică a politicii externe a statului. Alegerile din 22 martie pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei vor reconfirma cine reprezintă „coloana a 5-a” din Republica Moldova, notează editorialistul. Indiferent de numele învingătorului, perdanţi vor fi toţi cetăţenii moldoveni, pentru că nu există niciun aspirant la funcţia respectivă care să nu se plieze pe fobiile şi stereotipurile unei bune părţi din populaţia găgăuză, este de părere Ion Mischevca.

Jurnaliştii de la portalul mold-street.com scriu că în anul 2014 s-a înregistrat un deficit bugetar de 2 miliarde de lei. Comparativ cu anul 2013, veniturile bugetului public naţional au crescut cu aproape 6 miliarde de lei, dar chiar şi aşa, acestea sunt mai mici faţă de cât s-a planificat. Jurnaliştii citează datele unui raport al Ministerului Finanţelor, care arată că majoritatea veniturilor bugetare s-au datorat factorilor externi, din granturi şi vânzarea de licenţe pe piaţa de telecomunicaţii, au crescut încasările din impozitul pe venit, dar şi contribuţiile de asigurări sociale. Totodată, notează jurnaliştii, cele mai multe economii s-au făcut pe seama sistemului de învăţământ, unde au rămas nevalorificate 784 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG