Linkuri accesibilitate

„Comuniştii vor muri democraţi?” (Ziarul Național)


„Tarifele la energia electrică ar putea sări de doi lei pentru un kilowatt-oră” (MoldStreet).

„NewsMaker” publică o ştire ce pare să contrazică o informaţie anterioară despre refuzul Rusiei de a sprijini financiar Transnistria. Rusia va continua să ajute Transnistria cu bani, pensionarii deja în martie vor începe să primească suplimentarea la pensii din Rusia, se arată în ştirea în care este citat un angajat al cabinetului reprezentantului special al Federaţiei Ruse pentru Transnistria, vicepremierul Dmitri Rogozin. Funcţionarul pare să dezmintă astfel informaţiile potrivit cărora Moscova ar fi refuzat să mai finanţeze regiunea şi a explicat întârzierea plăţilor prin motive de natură tehnică.

Tarifele la energia electrică ar putea sări de doi lei pentru un kilowatt-oră” – titrează „MoldStreet”. Potrivit portalului, „Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a confirmat că Gas Natural Fenosa a solicitat ajustarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice”. În articol este citat Sergiu Ciobanu, directorul ANRE, care spune că respectiva companie „cere o majorare de circa 30% şi Agenţia urmează să o examineze, aşa cum prevede Metodologia tarifară”. „Pe cât de justificată este cererea urmează să vedem, dar ţinând cont că circa 90% din această ajustare se datorează deprecierii leului, este evident că vom fi nevoiţi să revizuim tarifele", a declarat dl Ciobanu.

„Timpul” citează un interviu acordat presei din România de Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), potrivit căruia „Comuniştii deţin acum controlul asupra Guvernului de la Chişinău - o prima victorie post-electorală a Federaţiei Ruse”. Dl Dungaciu a mai remarcat că „România nu ar trebui să se grăbească să gireze nouă coaliţie guvernamentală din Republica Moldova, pentru că a mai „dansat cu diavolul” şi nu poate repetă aceeaşi greşeală de două ori”.

Comuniştii vor muri democraţi?”, se întreabă în editorialul său din „Ziarul Naţional” publicistul Pentru Bogatu. Potrivit editorialistului, liderul comunist Voronin, „având în vedere vârsta sa înaintată, nu are timp să resusciteze PCRM, şi a hotărât să câştige măcar de pe urma funeraliilor acestuia”. „Comuniştii, politiceşte vorbind, vor să moară democraţi. În persoana PDM, ei şi-au găsit avatarul în care să trăiască după dispariţia lor formală. Având în vedere compatibilitatea sangvină a celor două partide, astăzi se pregăteşte terenul pentru contopirea lor ulterioară. Însă, din punctul de vedere al poziţionării PCRM şi PDM pe arena politică, acestea deja formează un tot întreg”, consideră dl Bogatu.

Editorialistul Victor Ciobanu îi reproşează în „Ziarul Naţional” preşedintelui Nicolae Timofti neimplicarea în tratativele pentru crearea coaliţiei. „Acum, când avem deja formată Alianța pentru o Moldovă Europeană, formată doar din PLDM și PD, fără PL și cu susținerea PCRM, putem doar să ne imaginăm ce putea să se întâmple dacă președintele iniția consultările pe 5 decembrie. Poate se ajungea la o altă formulă de guvernare, o AIE-3, dacă tot a fost anunțată. Poate nu se ajungea la un Guvern minoritar , care încă mai trebuie votat.” „Ce folos, însă, din toate aceste întrebări, - menţionează autorul editorialului - dacă șansele au fost ratate? Dacă președintele a preferat să stea deoparte și să lase liderii a trei partide pro-europene să ne demonstreze (a câta oară!) că nu se pot înțelege!”.

XS
SM
MD
LG