Linkuri accesibilitate

„Există alternative la o guvernare fără PL, dar foarte proaste” (P. Bogatu/Politicon.md)


Polonia amână acordarea creditului de 100 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii (Agora.md).

„Există alternative la o guvernare fără PL, dar foarte proaste”, susține Petru Bogatu într-un comentariu publicat de platforma Politicon.md. Autorul scrie despre trei scenarii posibile: un guvern minoritar PLDM-PDM, votat în Parlament de PCRM, care va rămâne totuși în opoziție, un guvern tehnocrat, votat de PLDM,PDM, PCRM și poate PL și un guvern de centru -stânga, format din liberal-democrați, democrați și comuniști. Un guvern minoritar, cât și unul tehnocrat, continuă Petru Bogatu, este unul slab, care nu are sprijin politic ferm și constant, dependent de jocurile de culise din parlament. O alternativă rea, în opinia autorului este și un guvern de centru-stânga cu PCRM, întrucât ar avea de suferit ritmul și calitatea reformelor menite să apropie Moldova de UE, conchide Bogatu.

Tot pe Politicon.md fostul ambasador al Ucrainei la Chişinău, Serghei Pirojkov notează că atât timp cât Donbas-ul nu le permite ruşilor să înainteze pe teritoriul ucrainean, regiunea transnistreană nu poate fi o ameninţare militară pentru Ucraina. Chiar dacă conflictele din aceste regiuni pot fi comparate, continuă autorul, Federaţia Rusă, care lucrează direct pe partea de est a Ucrainei, nu are nici o frontieră comună cu regiunea transnistreană. În pofida contingentului militar din regiune, scrie Pirojkov, „Transnistria nu are de gând să atace pe nimeni” şi asta pentru că a treia parte din populaţia regiunii sunt ucraineni. Şi totodată, susţine fostul ambasador, la mijloc este un mare joc geopolitic şi transnistrenii nu pot fi iniţiatorii unei agresiuni, fără a avea posibilităţi reale, ceea ce este puţin probabil, notează Serghei Pirojkov.

Portalul Agora.md anunță că Polonia amână acordarea creditului de 100 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii Republicii Moldova, şi asta pentru că autoritățile de la Chișinău nu au reușit până în prezent să soluționeze problema administrării creditului. Banii urmau să fie folosiţi pentru finanţarea proiectelor de restructurare a sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de lapte, carne, precum și a altor produse agricole competitive.

Şi jurnaliştii de la portalul mold-street.com au încercat să verse lumină asupra acestui subiect, obţinând o declaraţie de la ministru în exerciţiu al agriculturii, Vasile Bumacov, care spune că nu există o informaţie oficială de la autorităţile poloneze despre o posibilă amânare a creditului care a fost semnat de guverne şi ratificat de parlamentele celor două ţări.”

„Șantaj și acrobație politică la Chișinău”, este titlul unui comentariu semnat de George Damian și publicat în adevărul.md. În dorința de a controla tot, politicienii din partidele proeuropene s-ar putea, la fel, să piardă tot, este de părere autorul. Referindu-se la negocierile cu comuniștii, acesta scrie: „Am impresia că se mizează în această situaţie pe o ieşire nervoasă din partea lui Ghimpu care să renunţe la discuţii – urmând ca în mass-media să fie extremistul cu care nu s-a putut negocia.” Problema cea mai mare, continuă George Damian, este că din aceste ameţeli profită adevăraţii extremişti. Igor Dodon s-a plasat într-o poziţie anti-sistem, se găseşte la o tribună a demagogiei de unde îşi permite să îi critice pe toţi, remarcă autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG