Linkuri accesibilitate

Are nevoie poporul de coaliţie parlamentară?


Faceţi un guvern în care să nu existe oameni de partid, dacă interesul vostru suprem e grija faţă de cetăţeni.

Noii deputaţi se frămîntă şi nu pot să formeze o coaliţie. Am zis mai devreme că incapacitatea lor de a găsi un numitor comun mi se pare ciudată de vreme ce toţi ei se gîndesc zi şi noapte la popor.

Acum însă mă gîndesc iată la ce. Dar are nevoie oare poporul de o coaliţie parlamentară? Oare nu pot parlamentarii să facă legi şi fără să fie într-o coaliţie? Dacă iubeşti poporul, e nevoie să fii parte a unei coaliţii ca să munceşti în parlament?

Înţeleg că o coaliţie ar putea fi necesară pentru formarea guvernului. Dar dacă oamenii aceştia iubitori de popor au frustrări de pe urma împărţirii funcţiilor, la ce bun ne mai trebuie o coaliţie plămădită cu nemulţumiri şi supărări?

Eu cred că poporul nu ar suferi foarte mult dacă nu ar exista o coaliţie. Nu puteţi împărţi funcţiile? Există o soluţie frumoasă, stimaţi deputaţi. Formaţi un guvern compus numai din oameni fără de partid. Sînt convins că profesionişti există şi în afara formaţiunilor politice. Nu vrei ca rivalul tău politic să conducă ministerul X? Atunci găseşte un om care nu a fost niciodată membru de partid. Faceţi un guvern în care să nu existe oameni de partid, dacă interesul vostru suprem e grija faţă de cetăţeni.

Mă uit la negocierile prea lungi dintre învingătorii politici şi simt cum mă învăluie un soi de decepţie cruntă. Asta am vrut noi cînd am votat?

XS
SM
MD
LG