Linkuri accesibilitate

După atentatul împotriva ziariștilor săptămînalului „Charlie Hebdo”


În Franța continuă ancheta pe marginea atentatului de la „Charlie Hebdo” și a acțiunilor teroriștilor islamici uciși în acțiuni ale poliției.

Președintele François Hollande, premierul Manuel Valls și ministrul de justiție Christiane Taubira la o reuniune de urgență la Palatul Elysée
Președintele François Hollande, premierul Manuel Valls și ministrul de justiție Christiane Taubira la o reuniune de urgență la Palatul Elysée

Premierul francez Manuel Valls a recunoscut că s-au comis și greșeli care au făcut posibil atacul de miercuri din redacția săptămânalului Charlie Hebdo, soldat cu moartea a 12 persoane. Unii experţi văd principala greşeală în faptul că autorităţile nu i-au urmărit mai atent pe fraţii Kouachi, autorii prezumtive ai atacului de la Charlie Hebdo, despre care se ştia că au simpatii și sînt în contact cu cercurile islamiste extremiste.

Se ştia, de asemenea, că unul din fraţi, Said, fusese într-o tabără de antrenament a reţelei teroriste al-Qaida în Yemen. Pe de altă parte, alţi experți în probleme de securitate atrag atenția că este imposibil ca astfel de „greșeli” să fie evitate, într-o țară ca Franța unde trăiesc peste cinci mii de islamiști declarați.

Reuter a citat o sursă anonimă din poliția franceză spunând că fratii Kouachi și Coulibaly ar face parte din aceeași celulă jihadistă şi ca ar fi fost antrenati impreuna in Yemen. Faptul a fost confirmat de unul din frați, Cherif, într-un interviu telefonic, cu un ziarist al BMFTV, în care a spus că a fost finanțat de gruparea al-Qaida din Yemen.

Franţa este într-o stare ridicată de alertă ca urmare a atacurilor teroriste din ultimele trei zile, dar şi pentru că duminică la Paris are loc o mare reuniune de solidaritate. Sunt aşteptate sute de mii de persoane şi multe personaităţi ale lumii politice, de la preşedintle François Hollande, la premierii Spaniei, Italiei şi cancelara Germaniei.

Ministrul de interne francez a asigurat că au fost luat măsuri sporite de securitate, că miile de forţe de poliţie şi securitate vor fi susţinute şi de importante efective militare.

La Dammartin-en-Goële, în momentul asaltului împotriva teroriștilor
La Dammartin-en-Goële, în momentul asaltului împotriva teroriștilor

Atacurile teroriste de la Paris, începute miercuri în redacţia săptămânalului Charlie Hebdo s-au soldat cu 17 victime. Vineri, poliţia i-a ucis în două operaţiuni simultane pe cei trei atentatori: fraţii Kouachi, bănuiţi de a fi autorii atacului de la Charlie Hebdo şi Amedy Coulibaly, cel care joi a ucis o poliţistă, iar vineri a luat ostatici într-un supermarket kasher.

Prietena lui Coulibaly, în vîrstă de 26 de ani, a cărei mașină a fost descoperită în fața supermaketului evreiesc și despre care se spune că în cursul anului 2014 a avut peste 500 de convorbiri telefonice cu familia Kouchi, este căutată în continuarea de poliţie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG