Linkuri accesibilitate

Ce spune și ce crede dl președinte Klaus Iohannis? (Evenimentul zilei, ziare.com, România liberă)


România tot nu intră în spațiul Schengen (Adevărul)

Ziua de azi a început cu comentarii numeroase despre ce spune și ce crede dl președinte Klaus Iohannis și s-a încheiat cu știrile și comentariile despre atacul terorist de la sediul săptămânalului umoristic francez Charlie Hebdo. Despre acest din urmă subiect, Ioan Stanomir scrie pe site-ul contributors: „Ziua de 7 ianuarie 2015 este, asemeni zilelor în care Turnurile Gemene sau metroul londonez au fost atacate, ziua în care barbaria capătă un nume şi un chip. Asasinarea cu sânge rece a jurnaliştilor de la Charlie Hebdo devine o declaraţie de război, un act oficial prin care o mişcare politică cu pretenţii de universalitate, islamismul, îşi anunţă intenţia de a distruge temeliile civilizaţiei noastre”. Ioan Stanomir reamintește că umorul, sarcasmul, revolta sunt expresii ale liberului-arbitru. „Islamismul este implacabil opus acestei exuberanţe a inteligenţei”, pentru că „nicio tiranie nu poate tolera mişcarea spiritului liber”.

Președintele României a participat ieri la ședința de prezentare a raportului anual al Consiliului Superior al Magistraturii. Unele declarații făcute acolo au fost imediat criticate de analiști, iar Klaus Iohannis a simțit nevoia să facă azi precizări în cadrul unei intervenții video la Adevărul Live. Potrivit ziarului Evenimentul zilei, care sintetizează dialogul filmat, Iohannis a întărit ideea că între România și Republica Moldova sunt și vor fi „relații foarte speciale”. Vizita pe care o are programată la Chișinău la sfârșitul acestei luni ține de simbolistica primelor contacte externe ale șefilor de stat români, iar domnia sa nu se dorește reinventarea politicii externe a României.

Subiectul cel mai controversat atins în discursul de ieri de la CSM a fost cel referitor la publicarea informațiilor din dosarele penale aflate pe rol. „Adevărul este de interes public, domnule președinte!” - îi atrage atenția sever Ioana Ene Dogioiu într-un articol publicat pe ziare.com. În schimb, jurnaliștii de la România liberă solicită o perioadă de grație pentru Iohannis, care se poate să nu fi fost prea inspirat în primele sale poziții publice pe subiecte de interes maxim, dar nici nu e normal să fie bombardat cu scrisori deschise și cu proteste, inclusiv pe motiv că și-a ales un consilier sau altul, arată Gabriel Bejan. În fond, va răspunde pentru activitatea fiecăruia dintre ei. Din echipa lui Klaus Iohannis fac parte, între alții, fostul ministru de externe Mihai-Răzvan Ungureanu și jurnalista Tatiana Niculescu-Bran. Amândoi, dar nu numai ei, au fost contestați de mai multe voci publice.

România tot nu intră în spațiul Schengen. Anunțul a fost un duș rece la început de an. Ovidiu Nahoi comentează în Adevărul că au fost naivi cei care au considerat că simpla alegere a unui președinte de etnie germană va face ca exigențele Uniunii Europene, ale Germaniei în special, să se înmoaie. Nahoi consideră că România și Bulgaria sunt, pe de o parte, în urmă la unele capitole care interesează spațiul Schengen, dat sunt și victimele unui soi de egoism național. Destui lideri occidentali au ales să se prezinte în fața cetățenilor lor ca vigilenți ținând la ușa spațiului Schengen aceste două țări.

XS
SM
MD
LG